Eusebius – Tajná válka Harryho Frigga

Vydavatelská společnost Eusebius se vrátila na pulty minulý týden reedicí, nyní v pátek 11. listopadu 2011 nabídne z katalogu Magic Boxu v započaté Válečné edici film Tajná válka Harryho Frigga za 99,- Kč. Nejde o to, koho podvedete. Jde o to, jak.

Během druhé světové války bylo roku 1944 v Itálii zajato pět spojeneckých generálů a uvězněno v malém italském zámečku hraběnky De Montefiore. Pro spojeneckou propagandu se z události stala noční můra. Generálové sice uvažovali o útěku, problém však byl v tom, že všichni měli stejnou hodnost a tak se nedokázali dohodnout na tom, kdo z nich bude akci velet. A to je chvíle, kdy do děje vstupuje vojín Harry Frigg, permanentní potížista, který spíše než na bojišti tráví většinu času v různých vězeních. Jeho specialitou jsou totiž útěky a zatím žádná basa ho nedokázala zadržet déle, než on sám chtěl.

 

Velení ho tedy pověří speciální misí, jejíž úspěšné splnění by pro něj znamenalo zahlazení všech trestů. Jako nepříliš ochotný dobrovolník je tedy dočasně povýšen do hodnosti brigádního generála, pochopitelně do hodnosti vyšší než mají zajatí generálové, nechá se zajmout a pak začne plánovat velký útěk ze zajetí. Což se nezdá pro Harryho jako příliš obtížný úkol, protože stráže pod velením plukovníka Ferrucciho nejsou příliš ostražité.

Situace se však zkomplikuje ve chvíli, kdy se Harry setká s krásnou italskou hraběnkou De Montefiore a zamiluje se do ní. Navíc se generálové, kterým se v zámečku daří víc než dobře, rozhodnou útěk odložit, protože nechtějí svému vězniteli Ferruccimu pokazit oslavu jeho povýšení. Jenže pak Itálie kapituluje a střežení důležitých vězňů převezmou od Italů mnohem ostražitější Němci. Pro Harryho Frigga to však znamená pouze novou výzvu…

Na imdb.com 61 procent, na csfd.cz 64: Ne až tak vtipná televizně působící konverzačka, jejíž obal velmi klame.

Zadní strana

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1968

Délka: 107 minut

Původní název: The Secret War of Harry Frigg

Světová premiéra: 26. ledna 1968 – Francie

Režie: Jack Smight

Scénář: Peter Stone, Frank Tarloff

Produkce: Hal E. Chester, Léo L. Fuchs

Hudba: Carlo Rustichelli

Kamera: Russell Metty

Střih: J. Terry Williams

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Universal Pictures / Albion Film Corp.

Natáčeno: Sierra Madre, Kalifornie, USA

Hrají: Paul Newman (vojín Harry Frigg), Sylva Koscina (hraběnka Francesca De Montefioreová), Andrew Duggan (generál Newton Armstrong), Tom Bosley (generál Roscoe Pennypacker), John Williams (generál Francis Mayhew), Charles Gray (generál Adrian Cox-Roberts), Vito Scotti (plukovník Enrico Ferrucci), Jacques Roux (generál Andre Rochambeau), Werner Peters (major von Steignitz), James Gregory (generál Homer Prentiss), Fabrizio Mioni (poručík Rossano), Johnny Haymer (seržant Pozzallo), Norman Fell (kapitán Stanley), Buck Henry (velitel věznice), Horst Ebersberg (poručík Gruber), Richard X. Slattery (seržant MP), George Ives (major), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 2,35:1 – že by opět hrůzný ořez?)

Bonus: žádný