Magic Box – Kočka na rozpálené plechové střeše

MagicBox v ediční řadě Největších filmových klenotů chrlí jeden vysoce hodnocený film za druhým, v úterý 15. listopadu 2011 to bude za 199,- Kč drama Kočka na rozpálené plechové střeše. Oscarové drama, natočené na motivy slavné divadelní hry Tennesseho Williamse.

Rodina úspěšného plantážníka pořádá oslavu jeho narozenin, přičemž se během rostoucího napětí mezi jejími členy odkrývají všechna temná rodinná tajemství…

Když se úspěšný plantážník vrací domů z léčebného pobytu, rodina již na něj čeká s oslavou jeho pětašedesátých narozenin. V řadách jeho blízkých však bují alkoholismus, nevěra a další nešvary. Ukáže se, že jejich vztahy jsou velmi narušené.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Oslavy se vedle syna Goopera a jeho ženy Mae účastní i mladší Brick s manželkou Maggie, jejichž vztah je v těžké krizi. Brick viní ženu z nevěry s jeho nejlepším přítelem, který pak spáchal sebevraždu. Odmítá s ní spát i žít a stále více zahání výčitky a prázdnotu alkoholem. Maggie se snaží vztah zachránit, protože Bricka miluje, ale navíc kvůli milionovému dědictví. Starý muž totiž umírá na rakovinu, a přestože Gooper má jako prvorozený syn, úspěšný advokát a otec pěti dětí všechny předpoklady dědictví získat, Maggie ví, že otec má raději Bricka.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

„Já s tebou nežiju“, říká Maggie k Brickovi. „Pouze obýváme stejnou klec, toť vše.“ Syrové emoce a drsné dialogy v adaptaci příběhu Tenneseeho Williamse, oceněného v roce 1955 Pulitzerovo cenou tvoří tuto filmovou verzi společně s výbornými hereckými výkony, které přispěly k tomu, že film se stal nejúspěšnějším filmem roku 1958. Paul Newman si zde vysloužil svou první Oscarovou nominaci za roli zlomeného sportovce Bricka a Elizabeth Taylor svou již druhou nominaci. Film byl nominován na šest Oscarů včetně kategorie za nejlepší film. Dále hrají Burl Ives (opakující svůj broadwayský triumf v roli Big Daddyho), Judith Anderson a Jack Carson.

Na imdb.com 80, na csfd.cz 86 procent: Jedinečné psychologické drama s okouzlujícími hereckými výkony.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1958

Délka: 104 minut (1:43:36)

Původní název: Cat on a Hot Tin Roof

Světová premiéra: 18. září 1958 – USA (New York)

Režie: Richard Brooks

Námět: Tennessee Williams (stejnojmenná divadelní hra)

Scénář: Richard Brooks, James Poe

Produkce: Lawrence Weingarten

Hudba: Charles Wolcott

Kamera: William H. Daniels

Střih: Ferris Webster

Kostýmy: Helen Rose

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer / Avon Productions, Inc.

Natáčeno: Coleman Estate, Muttontown, Oyster Bay, Long Island, New York, USA / Long Island, New York, USA / Metro-Goldwyn-Mayer Studios – 10202 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Muttontown, Oyster Bay, Long Island, New York, USA / Oyster Bay, Long Island, New York, USA

Hrají: Elizabeth Taylor (Maggie Pollittová), Paul Newman (Brick Pollitt), Burl Ives (velký táta Pollitt), Jack Carson (Gooper Pollitt), Judith Anderson (velká máma Pollittová), Madeleine Sherwood (Mae Pollittová), Larry Gates (Dr. Baugh), Vaughn Taylor (Deacon Davis), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 podle přebalu 4:3 vhodné pro všechny druhy televizí, podle krabičky 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný

Dabing ČT – podrobnosti zde.