Filmexport Home Video – Pantáta Bezoušek

Filmexport Home Video ve středu 23. listopadu 2011 vybral jako další pamětnický titul do trafik film Pantáta Bezoušek za 99,- Kč. Bodrý venkovan se nikde neztratí – ani ve stověžaté Praze…

Adaptace románu Karla Václava Raise o výletu bodrého venkovana do Prahy Tento námět byl již v českém filmu zpracován pod stejným názvem režisérem Karlem Lamačem roku 1926. Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 31. 7. 1941.

Josef Bezoušek přijíždí z venkova do Prahy na návštěvu rodiny svého syna advokáta. Snacha Márinka i obě vnučky jsou milé a pantáta si brzy zvykne. Užívá si procházek i městských atrakcí. Při jedné procházce Prahou se Bezoušek seznámí se sympatickým mladým mužem. Podle adresy na stavebních plánech, které mladík ztratil, se pantáta mylně domnívá, že jde o stavitele Kopeckého. Nevědomky se tak zamíchá do příběhu zakázané lásky synovy švagrové.

Márinčina sestra Melanka totiž miluje stavitelského asistenta Králiše. Její otec, rada Burdych, této známosti nepřeje a dceři ukládá domácí vězení. Márinka koupí pro tchána a Melanku lístky do Národního divadla a třetí lístek pošle Králišovi, aby se mohl s Melankou setkat. Pantáta je velmi dotčen, když mu před divadlem čekající rada Burdych zle vytkne, že podporuje Melančinu zakázanou známost. Tak Bezoušek zjistí, že domnělý Kopecký je Králiš.

Před svým odjezdem chce Bezoušek dát vše do pořádku a snaží se celou záležitost urovnat ku prospěchu nešťastných milenců. Radovi namluví, že jeho známý, kterého vozí sluha na vozíčku v parku, ochrnul, když se mu zabila dcera z nešťastné lásky. Toho se rada zalekne a konečně dá dceři svolení ke známosti s Králišem…

Zajímavostí Slavíčkova snímku je část dobové inscenace Prodané nevěsty v režii Josefa Munclingra, zachycená na scéně Národního divadla. Podtexty i akcenty filmu v době uvedení byly zcela jednoznačné a Jaroslav Vojta dodal titulní roli tolik vroucného vlastenectví, že protektorátní publikum spontánně tleskalo i slzelo.

Na csfd.cz 67 procent: Vlastenecký výlet do matky stověžaté z doby okupace.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 7. listopadu 1941

Režie: Jiří Slavíček

Asistent režie: František Urbánek, Antonín Kubový

Námět: Karel Václav Rais (román Pantáta Bezoušek)

Scénář: Karel Steklý

Produkce: Karel Feix, Václav Dražil

Hudba: Jiří Fiala

Kamera: Jaroslav Blažek

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Stanislav Vondraš

Architekt: Ferdinand Fiala

Odborný poradce: Karel Hašler

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Jaroslav Vojta (pantáta Josef Bezoušek), Ladislav Boháč (JUDr. Josef Bezoušek, pantátův syn), Zita Kabátová (Márinka, Josefova žena), Vlasta Matulová (Márinčina sestra Melanka), Karel Hašler (rada Burdych, otec Márinky a Melanky), Jan Pivec (stavitelský asistent Jan Králiš), Jindřich Plachta (berní kontrolor Věnceslav Karbulka), Milada Smolíková (Mančinka Halouzková, Bezouškova dcera), Ella Nollová (hospodyně u rady Burdycha), Marie Blažková (hospodyně u Králiše), Alois Dvorský (magistrátní úředník Albert Zuran), Marie Rosůlková (Zuranova žena), Hermína Vojtová (Zuranova sestra Bubačka), Radana Vojtová (Micinka, starší dceruška dr. Bezoušky), Jitka Dušková (Fíninka, mladší dceruška dr. Bezoušky), Vydra Václav st. (direktor panství), Ferenc Futurista (zedník Kocián), Vladimír Řepa (klient u dr. Bezoušky), František Filipovský (advokátní koncipient), Rudolf Hrušínský st. (Václav Halouzek, Bezouškův zeť), Slávka Procházková (služka u dr. Bezoušky Františka), Karel Postranecký (tesařský mistr), Josef Kemr (tesařský učedník Pepík), Ota Motyčka (kloboučník v kostele), Vladimír Smíchovský (soused), Fráňa Vajner (cestující ve vlaku), Betty Kysilková (domovnice Šťastná), Marie Nademlejnská (domovnice u Zuranů), Bedřich Bozděch (vrchní v kavárně), Věkoslav Satoria (hráč kulečníku), Emanuel Hříbal (posluha), Karel Němec (vrátný v Národním divadle), Jindřich Blažíček (Jeník v Prodané nevěstě), Marie Budíková (Mařenka v Prodané nevěstě), Luděk Mandaus (Kecal v Prodané nevěstě), Josef Celerin (Krušina v Prodané nevěstě), Vladimír Jedlička (kluk ve vlaku), Antonín Holzinger (vrátný), Blažena Slavíčková, Jiří Krchňavý, Bohumil Švarc (chlapec, Karbulkův synovec), Jaroslav Dražil (chlapec, Karbulkův synovec)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný