Nova uvede nový sitcom Comeback

V článku o chystaném seriálu ČT Černá sanitka byl zmíněn nový pokus o sitcom televize Novy, který se má jmenovat Comeback. Proč vlastně píši pokus? Dosavadní pořady z novácké produkce označované jako sitcom s tímto žánrem neměly bohužel moc společného.

Mám zde na mysli především sérii Policajti z předměstí, která ukazuje tápání českých tvůrců v těchto vodách. Také humorně laděný seriál On je žena! nezaznamenal větší divácký ohlas. Jistou výjimku představuje seriál Hospoda, který se již povedl podstatně víc, hlavně díky kvalitnějšímu hereckému obsazení.

Comeback má být ale již od počátku pojímán jinak než jmenované tituly. Pracuje na něm několik týmů, které dramaturgicky vede filmový publicista, bývalý redaktor časopisu Reflexu, Tomáš Baldýnský. Ten se podílel také na scénářích pro nekonečný seriál Ulice, o jehož sledovanost je nečekaně dobrá.

Rodinný sitcom těží z generačního střetu otce Tomáše (Tomáš Matonoha), bývalého popového zpěváka, jenž slavil úspěch v 80. letech a v hudební branži je znám pod pseudonymem Tomi Paci, a jeho sedmnáctileté dcery Ivy, již vychovává spolu se svým nevlastním bratrem Ozzákem. Častým hostem jejich netradičně vedené domácnosti jsou sourozenci Saša (Marie Doležalová) a Lexa (Matouš Ruml), hostem pak Marcelka (Dana Batulková).

Comeback se poprvé objeví čtvrtek 4. září 2008 ve 21:20 a dále se bude vysílat od září každý čtvrtek vždy ve 21:20. V podobném čase začínal před pár lety i novácký seriál Redakce, který navazoval na Pojišťovnu štěstí.

Jak jsem psala již v úvodu, pod pojmem sitcom si představuji něco poněkud jiného, než to, co Nova dosud předkládala divákům. Uvidíme, jestli se Comebacku podaří této žánrové formě přiblížit víc.

Foto: nova.cz