Eusebius – Jdi, řekni Spartským

Válečné dějiny nejsou psány jen během druhé světové, i když to tak občas může vypadat. Vydavatelská společnost Eusebius v pátek 25. listopadu 2011 nabídne z katalogu Magic Boxu za 99,- Kč jako poslední ohlášený titul ve Válečné edici film Jdi, řekni Spartským, odehrávající se pro změnu za války ve Vietnamu.

Ostřílený válečný veterán musí ve vietnamské válce zachránit četu nováčků ze spárů Vietkongu.

Válečný snímek Jdi, řekni Spartským se odehrává ve vietnamské válce, v období, kdy se americkým jednotkám eufemisticky říkalo "poradci". Uprostřed všeho dění se nachází veterán Asa Barker. Přestože ví, co v dané situaci na bojišti funguje a co ne, je nucen řídit se nesmyslnou strategií amerických generálů. Jeho aktuálním úkolem je ubránit s hrstkou nováčků a vyčerpaných vietnamských milicionářů periferní základnu. Jeho chmurná předpověď se však splní a základna se dostává do rukou Vietkongu, jehož vojáci mají zač bojovat a v boji jsou zcela nelítostní. Než dorazí posily, jsou téměř všichni včetně Bakera nemilosrdně pobiti. Řádění Vietkongu přežije pouze kaprál Stephen Courcey, původně nadšený dobrovolník, jehož však idealismus opouští spolu se smrtí jeho spolubojovníků.

 

Autorem scénáře vycházejícího z románu Daniela Forda Incident at Muc Wa je Wendell Mayes.

Na imdb.com 67 procent, na csfd.cz 61: Průměrný film o samých začátcích konfliktu, kdy USA pouze podporovaly protikomunistickou část Vietnamu. Děj se tak nějak divně vleče a když se něco děje, tak je to potmě.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1978

Délka: 110 minut

Původní název: Go Tell the Spartans

Světová premiéra: 14. června 1978 – USA

Režie: Ted Post

Námět: Daniel Ford (román "Incident at Muc Wa")

Scénář: Wendell Mayes

Produkce: Allan F. Bodoh, Mitchell Cannold, Jesse Corallo, Michael Leone

Hudba: Dick Halligan

Kamera: Harry Stradling Jr.

Střih: Millie Moore

Kostýmy: Ron Dawson

Společnost: Mar Vista Productions / Spartan Productions

Hrají: Burt Lancaster (major Asa Barker), Craig Wasson (desátník Stephen Courcey), Jonathan Goldsmith (seržant Oleonowski), Marc Singer (kapitán Alfred Olivetti), Joe Unger (poručík Raymond Hamilton), Dennis Howard (desátník Abraham Lincoln), David Clennon (poručík Finley Wattsberg), Evan C. Kim (kovboj), John Megna (desátník Ackley), Hilly Hicks (signalista Toffer), Dolph Sweet (generál Harnitz), Clyde Kusatsu (plukovník Minh), James Hong (starý muž), Denice Kumagai (Butterfly), Tad Horino (jednooký muž), Phong Diep (Minhův tlumočník), Ralph Brannen (plukovník ADC), Mark Carlton (kapitán Schlitz), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný