Magic Box – Velká země

MagicBox pokračuje v ediční řadě Největších filmových klenotů v nabízení ověřené klasiky a v sobotu 12. listopadu 2011 to za 199,- Kč bude western Velká země.

V tomto slavném westernu ztvárnil Gregory Peck postavu Jamese McKaye, bývalého námořníka z Baltimoru, který míří na Západ, aby se oženil s Patricií Terrillovou, rozmazlenou dcerou majora Henryho Terilla, který je nejmocnějším mužem v kraji a majitelem obrovského ranče. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí.

Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. Jak Terill, tak jeho úhlavní nepřítel mají zájem o jeden podmáčený pozemek. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. Julie Maragonová, která tento pozemek vlastní, jej ale nechce nikomu z nich prodat.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Díky svému jemnému chování a módnímu oblečení si vyslouží pohrdání i ze strany Terillova předáka Steva Leeche. Toho navíc trápí láska k Pat. McKayem začnou opovrhovat téměř všichni, protože mu jeho mírumilovný přístup zabrání pomstít se Buckovi Hannaseymu za opilecký výpad proti němu a Pat. Nově příchozí elegán si však oblíbí Julii, která souhlasí, že mu prodá klíčový pozemek. Pat se s ním proto naposledy pohádá a následuje souboj Leeche a McKaye, při kterém zvítězí námořníkova síla a tvrdost.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Rufus unese Julii a na Terilla nastraží past, ale McKay je dokáže zachránit. V závěrečné velké bitvě je zabit Rufus Hannassey i major Terill, zatímco Steve Leech je zraněn. McKayovi a Julii se otvírá cesta k novému společnému životu….

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Jeden z nejlepších Hollywoodských režisérských týmů natočil smělý a rozsáhlý příběh o kapitánovi lodi, který se odvážil jít na západ, aby našel semeniště žárlivých, nenávistných a nebezpečných rivalů. Jak je nerozhodný hrdina vehnán do víru událostí, musí sebrat veškeré odhodlání, aby zachránil nejen svůj život, ale i život ženy, kterou miluje.

Čtyřnásobný vítěz ceny Akademie William Wyler režíroval akční dobrodružství, velkolepý zábavný příběh, ve kterém hrají hvězdy jako Gregory Peck, Charlton Heston, Jean Simmons, Chuck Connors a Burl Ives. Film vám vyrazí dech díky nekonečnému napětí a vyvolá ve vás nadšení.

Na imdb.com 78, na csfd.cz 86: Kdo neviděl, neví, co je western. Demýtizující majstrštyk.

Žánr: Drama / Romantický / Western

Země původu: USA

Rok vzniku: 1958

Délka: 160 minut (2:39:49)

Původní název: Big Country

Světová premiéra: 1. října 1958 – USA

Režie: William Wyler

Námět: Donald Hamilton (román)

Scénář: Jessamyn West, Robert Wyler, James R. Webb, Sy Bartlett, Robert Wilder

Produkce: Gregory Peck, Robert Wyler, William Wyler

Hudba: Jerome Moross

Kamera: Franz F. Planer

Střih: Robert Belcher, John Faure

Kostýmy: Emile Santiago, Yvonne Wood

Společnost: Anthony Productions / Worldwide Productions

Natáčeno: Canyon de Chelly National Monument, Chinle, Arizona, USA / Farmington, Kalifornie, USA / Marysville, Kalifornie, USA / Mojave Desert, Kalifornie, USA / Red Rock Canyon State Park – Highway 14, Cantil, Kalifornie, USA / Stockton, Kalifornie, USA

Hrají: Gregory Peck (James McKay), Jean Simmons (Julie Maragonová), Carroll Baker (Patricia Terrillová), Charlton Heston (Steve Leech), Burl Ives (Rufus Hannassey), Charles Bickford (major Henry Terrill), Alfonso Bedoya (Ramón Guiteras), Chuck Connors (Buck Hannassey), Chuck Hayward (Rafe Hannassey), Buff Brady (Dude Hannassey), Jim Burk (Blackie / Cracker Hannassey), Dorothy Adams (Hannasseyho žena), Chuck Roberson (Terrillův kovboj), Bob Morgan (Terrillův kovboj), John McKee (Terrillův kovboj), Slim Talbot (Terrillův kovboj), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný

Trochu na začátku takového DVD překvapí v českém znění hláška Televize Nova uvádí… Více o dabingu zde.