Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (28. díl) – prosinec 1941

První prosincová středa bude 7. prosince 2011, a v tento den by měl pokračovat cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni, v prodeji bude za 59,- Kč disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (28. díl) – prosinec 1941. Tentokrát obal inzeruje jako bonus dokument Amerika vstupuje do války. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Válka trvá již jeden rok a tři měsíce, nepočítaje v to okleštění a rozbití Československa a následnou okupaci její české a moravské části, nebo italskou válku proti Habeši-Etiopii a japonské výboje do Číny a Indočíny. A úspěchy Spojenců by se prozatím daly spočítat na prstech jedné ruky.

Obrazovka z DVD 

Ale v měsíci prosinci přichází zlom. Zlom, který sice prohloubí hrůzy války a rozšíří ji i tam, kde byl dosud naprostý klid, současně však vlije do žil optimismus všem, kteří měli za sebou měsíce krutých bojů bez naděje na, když ne brzký, tak alespoň dohledný konec.

Obrazovka z DVD 

7. prosince napadají letecké síly japonského císařského loďstva americkou námořní a leteckou základnu v Pearl Harboru na Havajských ostrovech. Několik hodin po útoku vyhlašuje Japonsko válku Spojeným státům a Britskému impériu a zahajuje další útočné akce proti Malajsku, Thajsku, Sumatře, Britskému Borneu a Holandské východní Indii a proti americkým základnám na ostrovech Wake a Guam. K Japonsku se ve vyhlášení války Spojeným státům připojují 11. prosince Německo a Itálie.

Obrazovka z DVD 

Spojené státy a Velká Británie odpovídají vyhlášením války Japonsku 8. prosince. A toto rozšíření války na Spojené státy znamená, že USA vstupují do konfliktu s celým svým obrovským výrobním, surovinovým, vědecko- technologickým a lidským potenciálem, kterému nemohou mocnosti Osy ani jednotlivě, ani společně konkurovat. A prakticky současně začíná velká protiofenzíva sovětských vojsk u Moskvy, která zmaří plány Třetí říše na její obsazení a znamená významný krok k zastavení německého, dosud jak se zdálo nezadržitelného, postupu na východ

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 62 minut (1:04:08) + bonus 1:05:44  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, Amerika vstupuje do války (další z informačních dokumentů Why We Fight)  

 

Proč bojujeme

 

Válka přichází do Ameriky

 

Bonusový dokument