Magic Box – Mravenec Z

Adventní nabídka MagicBoxu se postupně zahušťuje, v ediční řadě DreamWorks k ní připočítáme v úterý 13. prosince 2011 za 199,- Kč další úspěšný animák Spláchnutej. Dobrodružná komedie ze světa hmyzu se může pochlubit originalitou a vtipem, jimiž si získala publikum i kritiky.

Po oscarovém titulu Shrek přichází studio DreamWorks s neobyčejně humorným dobrodružstvím Mravence Z. Díky hvězdnému obsazení a originálním vizuálním efektům si tenhle příběh získal srdce diváků i uznání kritiky, a stal se tak absolutním hitem.

Pro řadového mravenčího dělníka s prostým jménem Z a s hlavou plnou velkolepých plánů není život žádné peříčko. Na rozdíl od ostatních příslušníků svého pracovitého rodu ho už dál nebaví pracovat v mraveništi. A on se ještě ke všemu zamiluje do krásné princezny Baly! Jenže jeho šance na úspěch jsou doslova jedna ku miliardě. Pak se mu ale podaří přesvědčit kamaráda vojáka, aby si vyměnili role, a v tu chvíli jeho osud nabírá dramatické obrátky. Čekají ho bitvy s termity, hledání tajemné hmyzí říše Insectopie a v závěru také rozhodující souboj s bezcitným generálem Kusadlem, který se chystá zlikvidovat Zetovu kolonii.

Dříve býval Z jen jedním z davu – teď se může stát největším hrdinou mraveniště.

Frustrovaný mravenec Z-4195 se narodil jako prostřední z pěti milionů dětí a matka na něj nikdy neměla čas. Pracuje jako dělník pro kolonii a nikdo se nezajímá o jeho potřeby. Na rozdíl od statisíců svých kolegů, například své sousedky, dělnice Aztéky, pochybuje o smyslu jejich práce a svou energii by rád namířil jinam než je kopání tunelu pro dobro mraveniště. To se mu shodou náhod podaří, i když jinak než čekal. Generál Kusadlo, který pohrdá dělníky, vyhlásí válku termitům a přesvědčí královnu, aby souhlasila s útokem na termitiště.

Zet není jediný nespokojený mravenec v mraveništi. Tím dalším je princezna Bala. Nechce se smířit s tím, že by si měla vzít Kusadla, nechce skončit jako její matka neustálým rozením nových mravenců a už vůbec se jí nelíbí upjatá dvorská etika. Zatímco Zet touží po důstojnějším životě, Bala si chce užít nevázané zábavy obyčejných mravenců, které nic nesvazuje.

Ti dva se jednoho večera setkají v baru, kam se Zet vydal se svým kamarádem, dobráckým vojákem Snovačem, a Bala inkognito se svými dvorními dámami. Zet se do princezny zamiluje a chce ji ukázat jak je odvážný. Přesvědčí proto Snovače, aby si s ním na jeden den vyměnil místo, aby se mohl zúčastnit velké vojenské přehlídky a znovu vidět princeznu. Jenže armáda je hned z přehlídky vyslána do boje proti termitům, kteří jsou pětkrát větší než mravenci. Krutá noční bitva skončí smrtí všech, mravenců i termitů. Jediný, kdo přežije, ukryt v podzemní chodbě, je Zet. Je prohlášen za hrdinu a přijat na audienci u královny. Tady však vyjde najevo pravda a Zet se musí dát na útěk. Jako rukojmí přitom vezme Balu. Na útěku se dostanou do odpadní štoly a ocitnou se venku z mraveniště. Pronásledovatele spálí sadistický kluk s lupou, uprchlíkům se před spalujícím paprskem podaří uniknout, ale zabloudí v džungli trav, což se vůbec nelíbí Bale, která se chce vrátit domů. Ale Zet kdysi slyšel historku o krásné zemi Hmyzutopii a chtěl by bájné místo najít, princezně nezbývá než jít s ním.

Ani jeden z nich netuší, že Kusadlo po jejich stopách poslal elitní tým, protože Balu potřebuje k naplnění svého plánu na zničení mraveniště a založení nové kolonie. Stejně tak Zet netuší, že se stal v mraveništi slavným a dokonce kvůli němu vypukla vzpoura. Po řadě dalších nebezpečných dobrodružství se jim podaří najít deku s rozloženým jídlem, kterou považují za bájnou Hmyzutopii, a postupně se sbližují. Když už se schyluje k polibku, objeví princeznu pronásledovatelé a proti její vůli ji dopraví zpátky do mraveniště, kde ji uvězní a prozradí, že tunel, který mravenci kopou, vede k jezeru, jež má mraveniště zatopit a zahubit dělníky i královnu. Jediný kdo může mraveniště zachránit je Zet, kterému se podaří proniknout k Bale a dozvědět se od ní pravdu o Kusadlových úmyslech…

Na imdb.com 68, na csfd.cz 79 procent: Svižný a Allenovsky chytrý a vtipný film.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 83 minut

Původní název: AntZ

Světová premiéra: 19. září 1998 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 5. listopadu 1998

Režie: Eric Darnell, Tim Johnson

Scénář: Todd Alcott, Chris Weitz, Paul Weitz, Catherine Dingman

Produkce: Penney Finkelman Cox, Brad Lewis, Sandra Rabins, Carl Rosendahl, Aron Warner, Patty Wooton

Hudba: Harry Gregson-Williams, John Powell

Střih: Stan Webb

Společnost: DreamWorks Animation / Pacific Data Images

Hlasy v původním znění: Woody Allen (Z), Dan Aykroyd (Chip), Anne Bancroft (královna), Jane Curtin (Muffy), Danny Glover (Barbatus), Gene Hackman (generál Mandible), Jennifer Lopez (Azteca), John Mahoney (Grebs), Paul Mazursky (psycholog), Grant Shaud (předák), Sylvester Stallone (Weaver), Sharon Stone (princezna Bala), Christopher Walken (plukovník Cutter), Jim Cummings, April Winchell, Jerry Sroka (barman), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 2.0 polsky

Titulky: anglicky pro neslyšící, maďarsky, řecky, turecky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus:

  • Trailery
  • Krátký film o filmu: Z natáčení
  • Základy počítačové animace
  • Animace obličejů
  • Jak se rodily filmové postavy