Filmexport Home Video – Předtucha

Filmexport Home Video pokračuje ve středu 18. ledna 2012 ve vydávání pamětnických filmů poválečným dramatem Předtucha za 99,- Kč.

Je léto a vážená rodina profesora Jelínka s dětmi Jarmilou, Václavem a Ivanem tráví prázdniny na letním bytě. Dospívající Jarmila má svou partu, s níž sportuje a chodí na výlety. Do jejího ustáleného světa však náhle vpadne záhadný muž, povýšeně se chovající Toufar. Jeho světácké dvoření Jarmilu přitahuje, ale také uvádí ve zmatek.

Rodiče odjíždějí na lingvistický sjezd do zahraničí a Jarmila už toužebně čeká, až se zbaví jejich dohledu. Po odjezdu rodičů se dívka odhodlá navštívit Toufara v jeho chatě. Zde ji najednou zachvátí předtucha, že se rodičům něco stalo, a Jarmila z chaty uteče. V téže době i její matka zneklidní a na jedné ze zastávek vystoupí i s manželem z vlaku. Jarmila se svěří se svými obavami sourozencům.

Večer rádio oznámí, že došlo k nehodě vlaku, v němž rodiče cestovali. Zdrcené děti jakoby náhle dospěly. Jarmila se stará o bratry a připravuje se na život bez otce a matky. Naštěstí ráno přijde od rodičů telegram, oznamující, že jsou živi a zdrávi. Zmoudřelá Jarmila se vrací ke své partě.

Rudolf Hrušínský ve filmu ztvárnil první ze svých pověstných rozporuplných postav, u nichž více či méně hmatatelné zlo doslova fascinuje. Příběh je působivě odvyprávěn, ale stěží zastře chladnou akademičnost.

Na csfd.cz 74 procent: Výborné herecké výkony.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 86 minut

Kinopremiéra v ČR: 25. prosince 1947

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Jindřich Polák, Lubomír Kaválek

Námět: Marie Pujmanová (novela Předtucha)

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: František Milič, Miroslav Šimonek

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jan Stallich

Druhá kamera: Alois Jiráček

Asistent kamery: Rudolf Milič

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Miroslav Prokeš

Architekt: Jan Zázvorka

Kostýmy: Ladislav Tomek, Bohuslava Havrdová

Masky: Gustav Hrdlička, Oldřich Mach

Výtvarník: František Nestler

Společnost: Státní výroba filmů, skupina Vávra – Feix

Hrají: František Smolík (profesor František Jelínek), Marie Brožová (Anna, Jelínkova žena), Nataša Tanská (Jarmila, dcera Jelínkových), Terezie Brzková (služebná Cilka), Josef Vinklář (Václav, syn Jelínkových), Antonín Mikulič (Ivan, syn Jelínkových), Jaroslav Mareš (Karel, Jarmilin kamarád), Rudolf Hrušínský (Toufar), Alena Kreuzmannová (Máša), Miloš Vavruška (Miloš), Meda Valentová (Horáková), Stanislav Brožík (mladík z party), Běla Jurdová

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný