Amercom – Velké bitvy historie (47. díl) – Peleliu 1944

Jak ten čas letí – než stačím předchozí knížečku dočíst, už je tu další díl. Amercom pokračuje v sérii Velké bitvy historie a ve čtvrtek 10. listopadu 2011 je inzerováno další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 47 a názvem Peleliu 1944 za obvyklých 99,90 Kč.

V původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej číslo 39 má původní název  Peleliu 1944 – Zapomniany skrawek piekła.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Ztracené důkazy - Bitva o Peleliu 

Peleliu 1944 – Zapomenutý kout pekla

Bitva o Peleliu, stejně intenzivní a významná jako bitvy o Tarawu, Iwo Jimu nebo Okinawu, byla dlouho téměř zapomenuta. Objevovaly se také názory, že Američané se do ní vůbec neměli pouštět.

Silné nálety námořního letectva, uskutečněné několik týdnů před samotným vyloděním, zničily japonské vzdušné síly na ostrově a zcela ochromily japonskou námořní dopravu. Tím izolovaly japonskou posádku na ostrově. Velitel 1. Námořní divize, generálmajor Rupertus, se poté chvástal – bohužel zcela mylně – že zabrání Peleliu bude trvat jen čtyři až pět dní. Jenže Japonci hájili dobře připravená obranná postavení a byli odhodláni bojovat až do konce. Američané během následných těžkých střetů utrpěli velmi vážné ztráty…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

A ještě po vydání oficiální text:

Boje o atol Peleliu jsou co do rozsahu, nasazení a krutosti bojů srovnatelné s Tarawou, Iwodžimou i Okinawou, přesto byla tato bitva dlouhá léta považována za "zapomenutou kapitolu" války v Tichomoří. Mnozí odborníci se domnívají, že tato bitva vůbec nemusela být svedena. Několik týdnů před  vlastním vyloděním totiž Američané provedli hromadný útok letouny z letadlových lodí, jenž zničil veškeré japonské letecké síly i loďstvo v této oblasti a japonskou posádku ostrova tak naprosto izoloval. Generálmajor William H. Rupertus, tehdejší velitel 1. divize USMC, ovšem nabubřele prohlašoval, že ůdobytí atolu zabere pouhé tři dny, možná jen dva". Japonci však měli předem připravená velmi silná stanoviště odporu a svedli krvavé opotřebovácí boje, v nichž během neuvěřitelně divokých a drsných střetů vykrvácela prakticky celá 1. divize námořní pěchoty USA.

Kniha Peleliu 1944 – Zapomenutý kout pekla (Peleliu 1944 – The Forgotten Corner of Hell) je z roku 2002, autory jsou Jim Moran a Gordon L. Rottman, ilustrace Howard Gerrard. Obvyklých 96 stran má stále stejnou strukturu – fakty nabitý text doplňují fotografie, plánky, 3D mapy a dvoustránkové ilustrace.  

DVD obsahuje dokument Ztracené důkazy: Bitva o Peleliu.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:01)

Původní název: The Lost Evidence: Peleliu

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titlků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný