Eusebius – Vítězství ducha

Na pulty trafik by se měly vrátit tituly, vydávané společností Eusebius ve Válečné edici z katalogu MagicBoxu. V pátek 13. ledna 2012 to mělo být jako první z nich za 99,- Kč válečné drama Vítězství ducha. Před válkou byl profesionálním boxerem a šampiónem. Nyní musí bojovat o holý život v ringu osvětimského koncentračního tábora… Z provozních důvodů se vydání posunulo až na pátek 20. ledna 2012.

Tváří v tvář utrpení, které si patrně ani nedokážeme představit, dokázal stát s hrdě vztyčenou hlavou.

Kandidáti na Oscara Willem Defoe, Edward James Olmos a Robert Loggia předvádějí v tomto "nevšedním" příběhu života, smrti a svědomí "herecké výkony, které vás uchvátí". "Možná jeden z nejsilnějších filmových příběhů, co kdy uvidíte" (KABC-TV). A nejvíc fascinuje tím, že je skutečný.

 

Druhá světová válka dodala souvislosti, Osvětim kulisy. Cena pro vítěze – jeho vlastní život. Boxer Salamo Arouch je se svou rodinou a přáteli internovaný v nacistickém vyhlazovacím táboře. Z rozmaru věznitelů nastupuje z donucení do zápasů proti svým spoluvězňům. Na toho, kdo v brutálním souboji prohraje, čeká plynová komora. Jeho boxerské umění mu přináší záchranu i noční můry zároveň: jeho vítězství znamená smrt protivníka. Přesto bojuje dál a doufá, že se mu podaří zachránit otce, přátele… a snad i vlastní duši.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Na imdb.com 69 procent, na csfd.cz 76: Neprávem opomíjený kvalitní film s kopou málo známých herců, vítězící svou syrovou pravdivostí. Pro zajímavost – Boxer a smrť (1962).

Zadní strana 

Žánr: Životopisný / Drama / Historický / Sportovní / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 115 minut (1:55:24)

Původní název: Triumph Of The Spirit

Světová premiéra: 8. prosince 1989 – USA, New York

Režie: Robert M. Young

Scénář: Shimon Arama, Zion Haen, Andrzej Krakowski, Laurence Heath

Produkce: Shimon Arama, Sonja Karon, Arnold Kopelson, Evan Kopelson, Rony Yacov

Hudba: Cliff Eidelman

Kamera: Curtis Clark

Střih: Norman Buckley, Arthur Coburn

Kostýmy: Hilary Rosenfeld

Společnost: Nova International Films

Natáčeno: Auschwitz-Birkenau Concentration Camp, Oswiecim, Malopolskie, Polsko

Hrají: Willem Dafoe (Salamo Arouch), Edward James Olmos (Cikán), Robert Loggia (otec Arouch), Wendy Gazelle (Allegra), Kelly Wolf (Elena), Costas Mandylor (Avram Arouch), Kario Salem (Jacko), Edward Zentara (Janush), Hartmut Becker (major Rauscher), Burkhard Heyl (Rauscherův pobočník), Zofia Saretok (Momma), Grazyna Krukówna (sestra Julie), Karolina Twardowska (Bemmi), Juranda Krol (Sarah), Wiktor Mlynarczyk (Beppo), Jerzy Gralek (kápo Kyr), Jack Messinger (řecký vezeň), Tuvia Tavi (řecký vezeň), Danny Segev (řecký vezeň), Avi Keidar (řecký vezeň), Andrzej Wojaczek (kápo Otto), Sebastian Spandel (Lua), Ewa Lesniak (kápo Hilda), Anna Chitro (Naomi), Halina Chrobak (Clog Thiseová), Ireneusz Tomczak (Fratelli), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital podle obalu mono, podle menu 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný / černobílý 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávky na začátku disku, vychází na DVD

Vychází na DVD