Magic Box – Captain America: První Avenger

V pondělí 23. ledna 2012 bude MagicBox opět zkoušet kupní sílu obyvatelstva, za rovných 399,- Kč pošle do trafik na pulty další komiksovou adaptaci Captain America: První Avenger. Vůbec nejlepší film o superhrdinech od studia, odkud vzešel Iron Man.

Captain America bojuje za svobodu v akcí napěchovaném trháku! Když začne lidstvo ohrožovat strašlivá síla, pouští se světový supervoják do boje se zločinnou organizací Hydra vedenou padouchem jménem Rudá lebka.

Zrodil se stylově, když na obálce jednoho z prvních komiksů společnosti Marvel pěstí knokautoval Adolfa Hitlera. Bylo to v roce 1941, krátce před vstupem Spojených států do války a Kapitán Amerika měl alespoň virtuálně udržovat bojovou připravenost svých krajanů na vysoké úrovni.

Hrdina s typickým štítem se postupně stal fenoménem, o čemž svědčí 210 miliónů prodaných komiksů. A na jeho výjimečnosti nic nemění, že jeden z nejstarších superhrdinů na marvelovské planetě se vlastního filmu dočkal jako jeden z posledních (dávno po Spidermanovi, Iron Manovi nebo Fantastické čtyřce).

Steve Rogers je idealistický mladík, který stejně jako drtivá většina jeho vrstevníků touží vstoupit do armády, aby mohl Americe pomoci zdolat nacisty, až se jeho země zapojí do Druhé světové války. Jenže nemá sebemenší šanci, protože je podměrečný a neduživý a jediným jeho předpokladem je zarputilost, s jakou se nechává opakovaně vyhazovat od odvodových komisí. Ta ve finále rozhodne o tom, že ho vyberou jako vhodného kandidáta pro unikátní vědecký experiment, který má Americe produkovat Supervojáky. Jeho premiéra se vydaří a ze Stevea se díky vědeckému týmu vedeném Dr. Erskinem stane dokonalá lidská bytost.

Na boj s nacisty přesto nedojde, protože se zjeví mnohem nebezpečnější nepřítel. Tajná organizace HYDRA, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem, totiž začala spřádat vlastní plány na ovládnutí světa. Jejich nedílnou součástí má být i tajná formule Dr. Erskina na výrobu Supervojáků. Steve Rogers dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, skupinku schopných parťáků a vyrazí do mise, která mu může zajistit nesmrtelnost. Nebo přinést smrt.

Na imdb.com 69 procent, na csfd.cz 67: Stylizovaná komiksová retro zábava. Není to nejlepší, ale když přistoupíte na pravidla žánru a zahodíte logiku, pobavíte se.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2011

Délka: 119 minut

Původní název: Captain America: The First Avenger

Světová premiéra: 19. července 2011 – USA, Hollywood

Kinopremiéra v ČR: 4. srpna 2011

Režie: Joe Johnston

Námět: Joe Simon, Jack Kirby (komiks)

Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely

Produkce: Victoria Alonso, Mitchell Bell, Mike Bodkin, Stephen Broussard, Louis D’Esposito, Kevin Feige, Alan Fine, Nigel Gostelow, Joe Johnston, Stan Lee, Amir Madani, David Maisel, Dan Masciarelli, Richard Whelan

Hudba: Alan Silvestri

Kamera: Shelly Johnson

Střih: Robert Dalva, Jeffrey Ford

Kostýmy: Anna B. Sheppard

Společnost: Marvel Enterprises / Marvel Entertainment / Marvel Studios

Natáčeno: Aldershot, Hampshire, Velká Británie / Bourne Woods, Farnham, Surrey, Velká Británie / Caerwent, Monmouthshire, Wales, Velká Británie / Culross, Fife, Scotland, Velká Británie / Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Liverpool, Merseyside, Velká Británie / Manchester, Greater Manchester, Velká Británie / Manhattan Beach, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Raleigh Manhattan Beach Studios – 1600 Rosecrans Avenue, Manhattan Beach, Kalifornie, USA / San Marino, Kalifornie, USA / Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / Simi Valley, Kalifornie, USA / Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA

Hrají: Chris Evans (kapitán Amerika / Steve Rogers), Hayley Atwell (Peggy Carterová), Sebastian Stan (James Buchanan ‚Bucky‘ Barnes), Tommy Lee Jones (plukovník Chester Phillips), Hugo Weaving (Johann Schmidt / červená lebka), Dominic Cooper (Howard Stark), Richard Armitage (Heinz Kruger), Stanley Tucci (Dr. Abraham Erskine), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Toby Jones (Dr. Arnim Zola), Neal McDonough (Timothy ‚Dum Dum‘ Dugan), Derek Luke (Gabe Jones), Kenneth Choi (Jim Morita), JJ Feild (James Montgomery Falsworth), Bruno Ricci (Jacques Dernier), Lex Shrapnel (Gilmore Hodge), Michael Brandon (senátor Brandt), Martin Sherman (Brandtův pobočník), Natalie Dormerová (vojín Lorraineová), Oscar Pearce (vůdce pátracího týmu), William Hope (poručík SHIELDu), Nicholas Pinnock (technik SHIELDu), Marek Oravec (Jan), David Bradley (strážce věže), Leander Deeny (barman), Sam Hoare (nervózní rekrut), Simon Kunz (4F doktor), Kieran O’Connor (křikloun), Jenna-Louise Coleman (Connie), Sophie Colquhoun (Bonnie), Doug Cockle (mladý doktor), Ben Batt (důstojník MP), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 komentář, 5.1 česky, 5.1 maďarsky, 5.1 polsky

Titulky: česky, anglicky, anglický komentář, arabsky, bulharsky, estonsky, hebrejsky, hindsky, chorvatsky, islandsky, litevsky, lotyšsky, maďarsky, polsky, portugalsky, rumunsky, řecky, slovensky, slovinsky, srbsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus:

  • Komentář režiséra Joea Johnsona, hlavního kameramana Shellyho Johnsona a střihače Jeffreyho Forda
  • Vybavení pro superhrdinu
  • Avengers se scházejí
  • Trailer ke hře Sega
  • Avengers: Animovaný trailer