Filmexport Home Video – Ulička v ráji

Posledním titulem překvapivě dlouhého seznamu titulů, které Filmexport Home Video během nejkratšího měsíce vydává, bude ve středu 29. února 2012 předválečné drama Ulička v ráji za 99,- Kč.

Sirotek Petr žije se psem Punťou u tety. Jeho strýc Gustav se chce Petra zbavit a dá ho do sirotčince. Petr odtud uteče a hledá svého Punťu. Najde ho u pohodného Tobiáše, ten ho však nechce Petrovi vrátit. Teprve když vidí, jak se mají chlapec se psem rádi, nechá je oba u sebe.

Petr se spřátelí s dětmi z ulice. Anička, jeho kamarádka od střelnice, se seznámí s chudým nezaměstnaným malířem Emilem, který chce získat práci u nakladatele Brože. Do rasovny přijíždí bohatá dáma pro svého zaběhlého psa. Dámě, která marně touží po vlastním dítěti, se šikovný Petr zalíbí. O vánocích pošle chlapci krásné dárky a pozve ho k sobě domů. Její muž, nakladatel Brož, požádá Tobiáše, aby u nich Petra nechal. Tobiášovi však chlapec přirostl k srdci a s osvojením nesouhlasí.

Tobiáš je však propuštěn z práce, protože již není schopen chytat psy a často jim pomáhá k útěku. Po rvačce s Gustavem, který obral Petra o peníze, je Tobiáš zatčen. Zásluhou Emila, Petra a Brože je Tobiáš propuštěn z vězení. Brož nabídne Emilovi práci ve svém nakladatelství. Tobiáš si uvědomuje, že se nemůže sám dál o Petra starat a odvede ho proto do vily Brožových. Manželé Petra nadšeně přijímají a aby oba přátelé mohli zůstat pohromadě, zaměstnají Tobiáše ve svém domě.

Ulička v ráji je mnohem víc než historická rarita, svým důrazem na důsledné vyjadřování prostřednictvím poetických a expresívních obrazů se jasně vymyká z dobové rutiny a v zahraničí byla pro úroveň české filmové kultury možná přesvědčivější vizitkou než jiné, kritiky a historiky do omrzení vyzdvihované tituly.

Pokus o nadhled a vytvoření sentimentální komedie není vždy jasně rozeznatelný. Použité stavby pocházejí velmi pravděpodobně z natáčení koprodukčního filmu "Golem". Film existuje ve dvou verzích, kromě vydávané „domácí" byla natočena i německá mutace.

Na csfd.cz 67: Sentimentální sociální drama.

Žánr: Drama

Země původu: Československo / Německo

Rok vzniku: 1936

Délka: 86 minut

Alternativní názvy: Das Gäßchen zum Paradies / Dobrodinec chudých psů

Kinopremiéra v ČR: 25. září 1936

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Václav Dražil K: Otto Heller

Námět: Hugo Haas, Otakar Vávra

Scénář: Hugo Haas, Otakar Vávra / Georg Wittuhn

Produkce: Vladimír Kabelík

Hudba: Emil František Burian / Richard Ralf

Kamera: Otto Heller, Ferdinand Pečenka  

Střih: Jan Kohout / W. L. Bagier

Zvuk: František Šindelář / W. L. Bagier

Architekt: Bohumil Heš, André Andrejev

Společnost: Moldavia / Tobis Filmkunst

Hrají: Hugo Haas (pohodný Tobiáš), Vladimír Jedlička (sirotek Petr), Zdeněk Štěpánek (komediant Gustav), Světla Svozilová (Soňa, Gustavova žena), Hana Vítová (Anička ze střelnice), Jiří Dohnal (nezaměstnaný malíř Emil Růžička), Bedřich Vrbský (nakladatel František Brož), Zita Kabátová (Luisa, Brožova žena), Theodor Pištěk (hostinský), Stanislav Neumann (komediant Mr. Salkovič), Marta Májová (správkyně sirotčince), Karla Oličová (sestra v nemocnici), Jaroslav Marvan (magistrátní úředník), Jaroslav Průcha (nový pohodný), Čeněk Šlégl (záletník u střelnice), Václav Trégl (majitel střelnice), Milka Balek-Brodská (návštěvnice poutě), František Černý (návštěvník poutě), Mimi Erbenová (vrchní sestra v sirotčinci), Marie Vildová (sestra v sirotčinci), Emanuel Hříbal (metař), Václav Menger (železničář), Vladimír Štros (řidič paní Brožové), Bohuš Záhorský (lampář), Jan Richter (host ve výčepu), Jindřich Fiala (host ve výčepu v klobouku), Josef Sládek (host ve výčepu), Zurynek (host ve výčepu), Karel Hašler (ředitel nakladatelství), Ladislav Hemmer (sekretář nakladatele Brože), Jan Černý (sluha u Brožů), Alois Dvorský (vetešník), Anči Pírková (domovnice), Jindřich Adolf (strážník), Josef Kotalík (magistrátní revizor), Vladimír Smíchovský (polír na stavbě)

Německá verze: Hans Moser (Tobias Haslinger – der Hundefänger), Peter Bosse (Peter – der Waisenknabe), Mady Rahl (Anni – Mädchen aus der Schießbude), Willi Schur (Gustav – Fahrender Artist), Hilde Maroff (Sonja – dessen Frau), F. W. Schröder-Schrom (Körner – Direktor Verlagsanstalt ‚Urania‘), Zoya Valevskaya (Luise Körner – seine Frau), Karl Hellmer (Hans – Schnellmaler)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný