Webový deník Zóna dovršil 10 let každodenního fungování

Překvapivě to vypadá, že se zázraky dějí i v dnešní době. Nevím, jak veverky mohou někoho uživit Smile a ještě mu dovolit dělat to, co baví jeho i početnou čtenářskou obec, nicméně web Zóna, věnovaný netuctovým filmům, vydal tiskovou zprávu o svém desetiletí…

V pondělí 16. ledna vychází 3.653 "číslo" Zóny, webu o "netuctových filmech na DVD a BD", který tím završí 10 let existence (a odstartuje 11. "sezónu"). Zvláštností na této "události" je několik.

1. Oněch 3.650 čísel vyšlo v nepřetržité řadě, tedy nová zpráva se na Zóně objevila den co den ráno v předchozích 10 letech (leden 2002 – leden 2012), včetně svátků, Silvestrů atd.

2. Tuto "sisyfovskou" každodenní práci neodvedl žádný redakční tým, ale jediný člověk. Zóna je od počátku ryze autorským webem jeho autora, vznikajícím bez jakýchkoli spolupracovníků, to znamená že všech 3.650 "vydání" v nepřetržité řadě napsal a na web "vyvěsil" sám autor Zóny.

3. Celý projekt byl od počátku ryze "fandovský" ("nekomerční"). Autor ho psal ve volném čase a zadarmo a web nevygeneroval za odvedenou práci ani korunu příjmu. Na Zóně nikdy nevyšla jediná reklama a nezískala (a ani se o to nesnažila) žádný sponzorský či dotační prostředek. Pokud jsou na Zóně k vidění nějaké "reklamní" bannery, pak jsou tam umístěny charitativně, čistě jen ze sympatií autora Zóny k tomu, co propagují.

4. Zóna v oněch deseti letech detailně zpravodajsky pokryla specifický segment "netuctových" (či chcete-li: klubových, artových, náročnějších) filmů, vycházejících na DVD a BD s českou titulkovou podporou v ČR i v zahraničí. Zóna zaznamenala existenci každého z nich, vytvořila jejich podrobný (denně aktualizovaný) Katalog, řadu z nich zrecenzovala a umožnila čtenářům snadnou a přehlednou orientaci mezi nimi.

5. Protože navštěvnost se pohybuje kolem 300.000 ročně (viz statistiky níže), nasbírala za 10 let Zóna více než 3 milióny přístupů.

6. Diskuzní fórum na Zóně obsáhlo za dobu existence 25.000 příspěvků, v drtivé míře souvisejících s tematem webu. Byť fórum nevyžaduje registraci, vždy si udrželo věcnou úroveň. Zóna má 2 roky svou (stejným způsobem vznikající) "pobočku" též na Facebooku.

7. V posledních několika letech vyšlo pod logem Zóny (paralelně s webem totiž působí obdobně "fandovsky" pracující vydavatelství) i cca 20 klasických filmů na DVD (Stalker, Andrej Rublev, Strom na dřeváky, Zrcadlo, Solaris, Walkabout, Nebe nad Berlínem, Oběť, Krásná hašteřilka, Nostalgie, Muška, A co dále, Baltazare, Barva granátového jablka, Dvojí život Veroniky, Metropolis, Příběh Marie a Juliena aj.), připravených s maximalistickou snahou o jejich technické i bonusové provedení (viz přiložená tisková zpráva o DVD Barva granátového jablka, vydaném v prosinci a celé DVD-edici).

 

Po dovršení desetiletého jubilea bude Zóna i nadále pokračovat v každodenním vydávání zpráv v nezměněném rozsahu. 

O edici Netuctové filmy

Edice Netuctové filmy je společným počinem vydavatelství Zóna a Aerofilms a soustřeďuje se na zásadní tituly z dějin světové kinematografie. Postupně v ní vyšlo 6 filmů Andreje Tarkovského (Andrej Rublev, Solaris, Zrcadlo, Stalker, Nostalgie, Oběť), Wendersovo Nebe nad Berlínem, Olmiho Strom na dřeváky, Rivettova Krásná hašteřilka, Roegův Walkabout a Bressonovy snímky A co dále, Baltazare a Muška). Všechny disky byly připraveny s mimořádnou – a v tuzemsku s ničím nesrovnatelnou – ediční péčí, dbající na nejkvalitnější existující technické podklady, filigránskou kvalitu překladů titulků (většina titulkových sad vznikla nově ve spolupráci s renomovanými překladateli, např. Annou Kareninovou) a obsáhlý doplňkový bonusový materiál. Disky z edice Netuctové filmy v minulých letech opakovaně obsadily čelná místa v tuzemské specializované anketě o "Nostalgické DVD roku".

Poznávacím znamením edice Netuctové filmy je i jejich jasná designová odlišnost od běžné produkce. Jednotlivé obaly jsou prací známých výtvarníků Karla Halouna a Luďka Kubíka a tvoří jasně identifikovatelnou ucelenou koncepční řadu. Všechny tituly z Netuctových filmů vyšly v limitovaných nákladech a nedostaly se do běžné distribuce – získat se dají jen na e-shopu jednoho z vydavatelů (Zóna) a v pražském obchodě Terryho ponožky v kině Světozoru a některé z nich jsou již rozebrány.