Bontonfilm – Moon

V úmyslech Bontonfilmu aby se čert vyznal, podle některých pramenů by se mohl v neděli 29. ledna 2012 za 99,- Kč objevit na mnohých e-shopech již vyprodaný snímek Moon. To nejhorší, co tě může potkat 250 000 mil od domova, jsi ty sám.

Astronaut Sam Bell je jediným zaměstnancem pobývajícím na měsíční základně firmy LunarIndustries, se kterou uzavřel tříletou smlouvu. Jeho úkolem je kontrolovat jinak plně zautomatizovanou těžbu vzácného plynu Helium-3, který je na Zemi používán jako palivo.

Spojení mezi základnou a Zemí není kvůli pravidelným poruchám téměř možné a tak je Samovým jediným společníkem a zároveň pomocníkem inteligentní počítačGerty (jeho hlas namluvil Kevin Spacey). Po téměř třech letech v izolaci si ale Sam už nepřeje nic jiného, než být zpátky na Zemi se svou ženou a malou dcerou, která se narodila těsně před jeho odjezdem. Do návratu na Zemi mu naštěstí zbývají už pouhé dva týdny.

Samův zdravotní stav se ale začíná zhoršovat. Bolesti hlavy a halucinace, kterými trpí, způsobí při rutinní prohlídce jednoho z těžebních strojů téměř fatální nehodu, při které je Sam zraněn. Následně Sam překvapivě zjišťuje, že na Měsíci není sám a co víc, že jeho svět možná zdaleka není takovým, jakým se zdál být…

Jeden z nejočekávanějších nezávislých sci-fi snímků posbíral od své premiéry na festivalu v Sundance mnohá ocenění, včetně ceny za nejlepší britský nezávislý snímek (British Independent FilmAwards). Debutující režisér Duncan Jones (syn hudebníka Davida Bowieho) dokázal, že kvalitní sci-fi lze i v dnešní době natočit s rozpočtem nezávislého filmu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Na imdb.com 80 procent, na csfd.cz 77 procent: Pochybné kulisy, levné efekty, nezkušený režisér, námět na několikastránkovou povídku, pointa vykecaná v půlce filmu – a přesto to funguje.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Drama / Mysteriozní / Sci-fi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2009

Délka: 93 minut (1:32:54)

Původní název: Moon

Světová premiéra: 23. ledna 2009 – USA (Sundance Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 1. dubna 2010

Režie: Duncan Jones

Scénář: Duncan Jones, Nathan Parker

Produkce: Trevor Beattie, Nicky Moss-Bentham, Bil Bungay, Stuart Fenegan, Mark Foligno, Alex Francis, Michael Henry, Justin Lanchbury, Steve Milne, Deepak Sikka, Trudie Styler, Julia Valentine, Bill Zysblat

Hudba: Clint Mansell

Kamera: Gary Shaw

Střih: Nicolas Gaster

Kostýmy: Jane Petrie

Společnost: Liberty Films UK / Xingu Films / Limelight Fund / Lunar Industries

Natáčeno: Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie

Hrají: Sam Rockwell (Sam Bell), Kevin Spacey (hlas GERTY), Dominique McElligott (Tess Bellová), Rosie Shaw (malá Eve), Adrienne Shaw (chůva), Kaya Scodelario (Eve Bellová), Benedict Wong (Thompson), Matt Berry (Overmeyers), Malcolm Stewart (technik), Robin Chalk (Samův klon), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný