Filmag válka film 25. – Prověrka osudem

Obalové informace stále hlásají svou malou nepravdu a na další titul z produkce řady Filmag válka – film už pod číslem 25 nás lákají ve středu 25. června, ale nám je jasné, že se DVD objeví už v úterý 24. června 2008. Tentokrát opět film sovětský, Prověrka osudem za 39,– Kč.

Alexej German (nar. 1938), syn známého spisovatele, debutoval v hraném filmu roku 1971, kdy natočil na motivy otcovy povídky snímek Operace Šťastný nový rok (Операция „С Новым годом!“). Do kin se však jeho film dostal s patnáctiletým zpožděním v roce 1985 pod názvem Prověrka osudem. Záminkou uložení „k ledu“ byla příliš odvážná obsahová i formální interpretace tématu zrady a odplaty v extrémních podmínkách partyzánské války.

Na vztahu k provinilému zajatci, který se ale mezi partyzány ocitl ze své vůle, jsou postaveny odlišné životní principy dvou zkušených válečníků: Lokotkovova otevřenost a chápavost pro lidská selhání a Petuškova nedůvěra a vybičovaný smysl pro povinnost. Film i dnes upoutá jak nekonvenčním podáním tématu, tak moderním režijním rukopisem, jenž German rozvinul ve svých dalších dílech věnovaných válečnému období (Dvacet dnů bez války, Můj přítel Ivan Lapšin). Na kritice i cenzuře se ale režisérovi podařilo za 30 let vyvzdorovat jen čtyři filmy.

Působivost snímku dotvářejí vynikající herecké výkony trojice hlavních protagonistů, kteří se shodně proslavili v Tarkovského filmu Andrej Rublev.

Žánr: Drama / Válečný
Země původu: Sovětský svaz
Rok vzniku: 1971
Délka: 92 minut
Původní název: Proverka na dorogakh / Проверка на дорогах
Režie: Alexej German
Scénář: Eduard Volodarskij na námět Jurije Germanského
Hudba: Isaak Švarc, Gustav Mahler
Kamera: Jakov Skljanskij, B. Aleksandrovskij, Lev Kolganov
Společnost: Lenfilm Studio
Hrají: Rolan Bykov (Lokotkov), Anatolij Solonicyn (Petškov), Nikolaj Burljajev, Vladimir Zamanskij (Lazarev), Oleg Borisov (Solomin), Fjodor Odinokov (Erofjeič), Anda Zajce (Inga), Gennadij Djudjajev (Miťka), Viktor Pavlov (Kutěnko), Maja Bulgaková

A jako již tradičně něco divných písmenek pro starší a pokročilé

Cодержание: Зима 1942 года. В одной из северо-западных областей России, оккупированной нацистами, действует партизанский отряд лейтенанта Ивана Локоткова, в прошлом — сельского милиционера. Отряд кормить нечем: в округе — одни сожжённые деревни и каратели. Командир принимает решение захватить фашистский эшелон с продовольствием на узловой станции, где охраняется каждый метр. Провести операцию берётся раскаявшийся полицай Лазарев, которого немцы знают в лицо. Но можно ли ему довериться? …

Автор сюжета: Герман, Юрий Павлович
Автор сценария: Володарский, Эдуард Яковлевич
Режиссёр: Герман, Алексей Георгиевич
Режиссёр второй: Быченков, Валерий Ильич
Оператор-постановщик: Склянский, Яков Ильич
Операторы: Колганов, Лев; Александровский, Б.; Миронов, В.
Художник-постановщик: Юркевич, Валерий Николаевич
Музыка: Шварц, Исаак Иосифович, Малер, Густав
Звукорежиссёр: Силаев, Тигран
Монтаж: Бабушкина, Анна
Костюмы: Доброва, Н.

В ролях: Борисов, Олег Иванович (разведчик Соломин); Быков, Ролан Анатольевич (Локотков); Булгакова, Майя Григорьевна; Бурляев, Николай Петрович; Зайце, Анда; Заманский, Владимир Петрович (Александр Лазарев); Дубровин, Юрий Николаевич; Дюдяев, Геннадий (Митька); Класс, Игорь; Одиноков, Фёдор Иванович (Ерофеич); Павлов, Виктор Павлович (Кутенко); Покорский, Н.; Солоницын, Анатолий Алексеевич (Петушков)

Údaje o DVD:


Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky
Titulky: česky
Obraz: černobílý 4:3 letterbox
Bonus: fotogalerie

E-shop Řitka video, s.r.o.