Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (30. díl) – únor 1942

Cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni bude pokračovat ve středu 1. února 2012 za 59,- Kč diskem Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (30. díl) – únor 1942. Obal inzeruje jako bonus dokument Obrana námořnictva. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Japonský postup v oblasti Tichého oceánu se zdá být nezadržitelný. Spojenecká vojska byla již zcela vytlačena z Malajského poloostrova, bojuje se o ostrov a město Singapur, které kapituluje 15. ledna. Kapitulace této důležité základny je největší porážkou v britské vojenské historii. Na Bataanském poloostrově se brání americko-filipínské jednotky japonské přesile za strašných ztrát. Koncem měsíce nařizuje prezident Roosevelt generálu MacArthurovi aby opustil Filipíny a přesunul se organizovat obranu jižního Pacifiku z území Austrálie, která se stává terčem japonského bombardování.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

V severní Africe pokračují německá vojska generála Rommela v protiofenzívě ve směru na západ k egyptsko-libyjské hranici a dostávají se ke spojenecké obranné linii Gazála-Bir Hakeim, chránící Tobruk, o kterou se bude bojovat až do června 1942.

 

Německým válečným lodím Scharnhorst, Gneisenau a Prinz Eugen, doprovázeným dalšími čtyřiceti šesti válečnými plavidly a pod silnou leteckou ochranou, se daří husarský kousek – nepozorovaný únik z francouzského přístavu Brest kanálem La Manche do Severního moře.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Ve Spojených státech nařizuje prezident Roosevelt internaci občanů japonského původu do táborů na západním pobřeží, zatímco do podobných internačních táborů na východě Spojených států jsou umísťováni občané italského a německého původu.

 

Trvá blokáda Leningradu, kde umírají další tisíce lidí, zatímco evakuace dětí a dalších osob, které nejsou třeba pro obranu města, pokračuje přes zamrzlé Ladožské jezero. Pokračuje však i sovětská protiofenzíva, při které je německo-sovětská fronta posouvána na západ od Moskvy. Německá vojska vyklízejí Kursk, na některých místech pronikají sovětské tankové jednotky až na území Běloruska.

 

Válka se ale zatím stále vyvíjí v neprospěch Spojenců, čas pro obrat ještě nenastal ani na východní, ani na západní polokouli.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Délka: 61 minut  (58:09)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, Obrana námořnictva (The Navy Holds – 1942) – 24:57 anglicky bez titulků

 

Obrana námořnictva

 

Bonusový dokument