FilmX – Mechanik

Edice FilmX, která z katalogu Hollywood Classic Entertainment nabízí dobré filmy týdeníku Reflex, ve čtvrtek 14. ledna 2010 ve své III. sběratelské edici pod pořadovým číslem 76 nabídne opakovaně film Mechanik za 99,- Kč, který před dávnými časy vyšel jako příloha časopisu DVD movie. Jak se můžeš probudit z noční můry, když nespíš?

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky – a pak jdou spát.

Trevor ovšem spát nejde – už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit.

Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem?

Na imdb.com 78 procent, na csfd.cz 79 procent.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 2004

Délka: 98 minut

Původní název: El Maquinista / The Machinist

Světová premiéra: 18. ledna 2004 – USA

Kinopremiéra v ČR: 5. července 2004 (Karlovy Vary International Film Festival)

Režie: Brad Anderson

Scénář: Scott Kosar

Produkce: Javier Arsuaga, Carlos Fernández, Julio Fernández, Teresa Gefaell, Antonia Nava

Hudba: Roque Baños

Kamera: Xavi Giménez

Střih: Luis de la Madrid

Kostýmy: Patricia Monné, Maribel Pérez

Společnost: Filmax Group Entertainment / Castelao Producciones / Canal+ España / Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales / ICF

Natáčeno: Barcelona, Cataluña, Španělsko

Hrají: Christian Bale (Trevor Reznik), Jennifer Jason Leigh (Stevie), Aitana Sánchez-Gijón (Marie), John Sharian (Ivan), Michael Ironside (Miller), Lawrence „Larry" Gilliard Jr. (Jackson), Reg E. Cathey (Jones), Anna Massey (paní Shrikeová), Matthew Romero Moore (Nicholas), Robert Long (kontrolor Furman), Colin Stinton (inspektor Rogers), Craig Stevenson (Tucker), Ferrán Lahoz (Gonzales), Jeremy Xido (Evangelisti), Norman Bell (prodavač DMV), Nancy Crane (číšnice), Richard Torrington (radiolog), Buffy Davis (Marge), Reg Wilson (barman), Ramon Camín (detektiv), Christopher Hood (opilec), Marc Aspinall (inspektor Daniels), Guillermo Ayesa (starý rybář), Daniel Ceren (chodec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Rozhovor s režisérem, Film o filmu, Vystřižené scény, Upoutávka