Codi – Smrt na bitevním poli – Ztracené hroby Interbrigád

Ve čtvrtek 12. května 2011 vydává Codi poslední ze čtveřice dokumentů Tajemství bitevního pole, za 69,- Kč bude v prodeji DVD Smrt na bitevním poli – Ztracené hroby Interbrigád.

Navštivme současné Španělsko a hledejme stopy po republikánských bojovnících, hledejme ztracené hroby Interbrigadistů. 

1. dubna 1939 skončila vítězstvím Frankových nacionalistů a falangistů nad levicovými republikány Španělská občanská válka, špinavá válka ideologií, která do Španělska přivedla bojovníky z celého světa. Ti bojovali na obou bojujících stranách. Na straně republikánů se, v tak zvaných Mezinárodních brigádách, účastnilo války přibližně 32 000 bojovníků. Když uvedeme jen státy, ze kterých počet interbrigadistů překročil 1000 mužů (někdy i žen), jednalo se o bojovníky z Československa, Belgie, Francie, Irska, Jugoslávie, Kanady, Maďarska, Německa, Polska, Sovětského svazu, USA a Velké Británie. A z těchto 32 000 bojovníků padlo na půdě Španělska 9 800.

 

Jak se říká, dějiny píší vítězové. A tak španělští nacionalisté, kteří vládli Španělsku pevnou rukou, až do Frankovy smrti v roce 1975, vymazali stopy po svých dřívějších mrtvých protivnících, kterých bylo za 3 roky španělské občanské války přes čtvrt milionu, ostatně stejně, jako obětí na vítězné straně generála Franka.

 

Navštivme teď současné demokratické Španělsko, které se muselo se svou historií a téměř čtyřiceti lety polovojenské a polofašistické diktatury léta vyrovnávat a hledejme stopy po republikánských bojovnících, hledejme ztracené hroby Interbrigadistů. 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A Česká televize praví:

Odkrývání tajemství padlých zahraničních dobrovolníků ve španělské občanské válce.

 

Současné Španělsko je demokratickou zemí, otevřenou a svobodnou. Ale pod povrchem dřímají pozůstatky pohnuté minulosti, která na dlouhé roky rozdělila nejen tamní společnost. Řeč bude o hrůzách a utrpení, jež přinesla občanská válka v letech 1936-1939.

 

Konflikt, jenž si podle odhadů vyžádal mezi půl až jedním milionem padlých, vyvolává ještě po více než sedmdesáti letech ohromné emoce i řadu otázek, mezi které patří například ta, kde všude se nacházejí ostatky po bojovnících na straně republikánů. Zatímco padlí z řad generála Franca byli exhumováni za státní peníze a pozůstalí, Francovi stoupenci, dostávali od vlády štědré příspěvky, padlí republikáni zůstali nepohřbeni, zapomenuti na nedůstojných místech.

 

Do španělské občanské války se rovněž zapojilo na čtyřicet tisíc dobrovolníků z různých zemí. Ani padlí z řad interbrigád však nemají své vlastní hroby. Většina dodnes leží na bojištích, tam, kde je dostihla smrt. Vzpomínky na ně pak úporně vymazávali váleční vítězové. Francovi přívrženci do oblastí bojů posílali své stoupence, kteří hledali těla s tím, že zahladí všechny stopy po válce.

 

Společně s historikem Normem Chriestiem se tak vydáme sto kilometrů jižně od Madridu do vesnice Ucles, kde budeme hledat pravdu o jednom z nejtemnějších tajemství Španělska. Zajímá nás osud pohřešovaných dobrovolníků, o němž se více než půl století nemluvilo.

  

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 45 minut (44:19)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý podle obalu 4:3, reálně 16:9 

Bonus: z nabídky Codi