Magic Box – Fimfárum: Do třetice všeho dobrého

O vydání třetího souboru zfilmovaných pohádek Jana Wericha jsme již před časem informovali, v pondělí 6. února 2012 ho má MagicBox za 199,- Kč poslat i do trafik – v prodeji bude Fimfárum: Do třetice všeho dobrého.

V novém Fimfáru jsou vedle tradičních fimfárovských tvůrců (tandem Vlasty Pospíšilové a Petra Poše) úplně mladí, začínající tvůrci, pro které je to příležitost prokázat svůj talent a ukázat poprvé svoje nadání divákům ve všech českých kinech i v zahraničí. Vedle Jana Wericha tentokrát uslyšíte např. Otu Jiráka, Jiřího Macháčka, Miroslava Krobota, Romana Říčaře nebo Miroslava Vladyku.

Stručně o nových pohádkách:

Jak obři na Šumavě vyhynuli 

V pohádce Jak obři na Šumavě vyhynuli se štáb filmového týdeníku vypraví do šumavských hvozdů odhalit pravdu o tom, zda tam opravdu žijí nebo nežijí obři, hrající pradávnou hru "na většího".

O kloboučku s pérkem sojčím 

V pohádce O kloboučku s pérkem sojčím má Král tři syny, zavolá si ale pouze dva, neboť syna Honzu nikdo nebere vážně. Vysoko v horách si zapomněl klobouček se sojčím pérkem a teď se mu po něm ve stáří zastesklo. Cesty do hor jsou však složité a je otázkou, zda dojede Rychlomilův Bugasseratti nebo Bull-Bagr Speciál královského syna Siloslava. Nebo že by přeci jen moped třetího Honzy? A může se královský syn stát absolutním mistrem světa všech závodů a všech kategorií?

Rozum a Štěstí 

Nejdelší pohádka Rozum a Štěstí řeší kardinální otázku, zda se dá žít bez Rozumu nebo bez Štěstí. Když pak spolu pan Rozum a pánisko Štěstí uzavřou sázku, rozhodnutí o jejich nepostradatelnosti má potvrdit hloupý pasák prasat Ludvík.

-mat-, Filmový přehled 2011/3:

Loutkový snímek Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D uzavírá unikátní loutkovou trilogii, tvořenou třemi pásmy krátkých filmů (a jednoho středometrážního) podle pohádkové knihy Jana Wericha a Werichových gramofonovových nahrávek. Předcházejí mu tedy Fimfárum Jana Wericha (FP 12/2002; pět filmů) a Fimfárum 2 (FP 3/2006; čtyři filmy).

Poslední pásmo se tentokrát skládá ze tří pohádek (z toho jedné čtyřicetiminutové) a spolupracovali na něm jak noví režiséři a výtvarníci (např. Kristina Dufková či David Súkup), tak tvůrci, kteří se podíleli na předchozích dílech (Vlasta Pospíšilová, Petr Poš). Animace loutek je v něm ovšem spojena se zásadní technickou inovací: jedná se o první český animovaný stereoskopický film (v kinech je tedy uváděn ve formátu 3-D, ale také 2-D i na 35mm kopiích).

V první pohádce Jak na Šumavě obři vyhynuli se slavný, i když dost nesympatický dokumentarista Radomil Janek vydává s kameramanem a se zvukařem natáčet reportáž o obrech, v následující pohádce O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny se rozhodne král předat korunu potomkovi, který mu přinese klobouk, zapomenutý kdysi v zapadlém hostinci, a v Rozumu a Štěstí se tyto dvě postavy vsadí o to, koho z nich lidé víc potřebují.

Skladba pásma je poněkud nevyvážená, zatímco první pohádka Jak na Šumavě obři vyhynuli trvá 9 minut, poslední Rozum a Štěstí je delší než dvě předchozí dohromady. Snímek výtvarně i koncepčně navazuje na předchozí díly, některé loutky jsou opět silně stylizované a do příběhů jsou (občas i ke škodě filmu) vkládány moderní, ahistorické a nepohádkové prvky (auta, internet, počítače). První pohádka je dokonce kvůli snaze o ozvláštnění a o použití „moderních" motivů trochu zmatená (ačkoliv podle tvůrců jde o modernizaci zcela funkční a zábavnou). Dramaturgicky nejpropracovanější a výtvarně nejzajímavější je patrně Rozum a Štěstí. Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D se podobně jako druhý díl vzdaluje dětskému divákovi a přibližuje se více dospělým. Ačkoliv nedosahuje kvalit prvního dílu (sestaveného zčásti z již dříve natočených titulů), jedná se opět o sdělné, populární a zábavné dílo, dokazující vyspělost českého animovaného filmu.

Na csfd.cz 69: Bohužel trochu nesourodá směska, ale Werich je Werich.

Zadní strana 

Žánr: Animovaný / Rodinný

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2011

Délka: 72 minut

Kinopremiéra v ČR: 5. května 2011

Režie: Vlasta Pospíšilová (O kloboučku s pérkem sojčím aneb král měl syny), Kristina Dufková (Jak na Šumavě obři vyhynuli), David Súkup (Rozum a štěstí)

Námět: Jan Werich (Fimfárum)

Scénář: Martin Vandas (Jak na Šumavě obři vyhynuli), Kristina Dufková (Jak na Šumavě obři vyhynuli), Jiří Kubíček (O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl syny, Rozum a Štěstí)

Produkce: Felix Nevřela, Martin Vandas, Magdalena Sedláková, Kateřina Krejčí, Radovan Polách

Hudba: Karel Holas, Vladimír Merta, Jaroslav Uhlíř

Kamera: Hubert Hesoun, Zdeněk Pospíšil, David Cysař

Střih: Pavel Hrdlička

Zvuk: Marek Musil

Společnost: Walt Disney Pictures / Walt Disney Animation Studios

Hlasy: Jan Werich, Miroslav Krobot, Ota Jirák, Jiří Macháček

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro nesylšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

(podle imdb.com 1,85:1)

Bonus:

  • Film o filmu
  • Videoklip
  • Upoutávky
  • Animatik
  • Výtvarné návrhy