Magic Box – Rosemary má děťátko

Ani druhý titul edice Největší filmové klenoty v pátek 10. února 2012 není pro milovníky odlehčené zábavy či romantické podívané, MagicBox ze svého katalogu vybírá do trafik za 199,- Kč mysteriozní thriller Rosemary má děťátko. Nemá ani tušení, koho přivede na svět. Nosí v sobě potomka ďábla, nebo jí postupně objímá šílenství?

Klasický thriller Rosemary má děťátko přivedl na svět režisér Roman Polanski. Ambiciózní, ale nepříliš úspěšný herec Guy se rozhodne uzavřít obchod s ďáblem: výměnou za okamžik slávy vydá svoji duši a ženu Rosemary napospas temným silám zla.

Čerství novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty.

Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od dotěrně starostlivých Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seansích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí? Jak Rosemary postupně odhaluje tajemství života, který nosí pod srdcem, mění se její dosud normální existence v surrealistickou noční můru…

Mrazivý snímek režiséra polského původu Romana Polanského vznikl v roce 1968 jako adaptace stejnojmenné knížky Iry Levina. Patří k nejpůsobivějším hororům své doby, přičemž se prakticky obešel bez trikových efektů. Jeho hlavní devízou je tajuplná atmosféra se stále se stupňujícím napětím a také vynikající herecký výkon Mii Farrow v titulní roli. Snímek nicméně získal Oscara za ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Ruth Gordonová jako Minnie Castevetová), nominován byl ještě za scénář podle předlohy (R. Polanski).

Americký tisk přijal tento film se superlativy. Srovnával Polańského s Hitchockem a objevil se i názor, že tohoto mistra žánru překonal. Je to možná nadsázka, ale v každém případě už samo srovnání dokazuje, že se Polański dobral skutečných výšin žánru.

Příběh filmu by se dal odvyprávět v několika větách. Mladá Američanka hledá se svým mužem, zatím druhořadým televizním hercem, byt. Najde jej v domě, jehož domácí projeví její rodině zvláštní příchylnost. Jedné noci má hrdinka po večírku u domácích hrůzný sen: zdálo se jí, že byla zavlečena do jakési orgiastické společnosti, připoutána na lůžko a znásilněna podivným netvorem. Řada dalších okolností jejího těhotenství, při němž v péči lékaře, k němuž ji dovedli domácí, uvadá a chřadne, stále silněji dovádí Rosemary k podezření, že možná nešlo o sen, že se opravdu dostala do rukou jakési podivné bandy usilující o její dítě. Podezření zesílí, když se Rosemary dostane do rukou kniha od přítele, jenž zemřel nečekaně před schůzkou s ní. Z knihy se dozví, že domácí je synem čaroděje. Všechna fakta potvrzují její podezření.

Rosemary vyvine zoufalé úsilí, aby se dostala z rukou domnělé bandy, vyhledá svého původního lékaře, svěří se mu, ale ten ji pokládá za šílenou a zavolá jejího doktora a manžela, a ti ji odvedou domů. Do této chvíle je i divák v nejistotě, zda všechno není jen výplodem fantazie této ženy – tím spíš, že hrůznost možné existence moderních čarodějů prudce kontrastuje s obrazem všedního amerického života, v němž se hrdinové pohybují.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Až závěr po narození dítěte, o němž Rosemary řeknou, že zemřelo, přinese vyjasnění. Rosemary, probuzená křikem dítěte, se s nožem v ruce vkrade do vedlejšího bytu a najde tam nejen obraz, který viděla v domnělém snu, ale i společnost, s níž se tu tehdy sešla. A současně strašnou jistotu, že její muž ji prodal těmto civilizovaným čarodějům za jejich pomoc ke své kariéře…

Na imdb.com 80 procent, na csfd.cz 84: Hustá atmosféra v jedné z obecně nejlepších filmových adaptací knižní předlohy, která do poslední chvíle nechává možnost vysvětlení na divákovi.

Zadní strana zahraničního vydání

Žánr: Drama / Horor / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1968

Délka: 131 minut (2:11:06)

Původní název: Rosemary’s Baby

Světová premiéra: 12. června 1968 – USA

Kinopremiéra v ČR: 15. ledna 2004

Režie: Roman Polański

Námět: Ira Levin (román)

Scénář: Roman Polański

Produkce: William Castle, Dona Holloway

Hudba: Krzysztof „Christopher“ Komeda

Kamera: William A. Fraker

Střih: Sam O’Steen, Bob Wyman

Kostýmy: Anthea Sylbert

Společnost: William Castle Productions

Natáčeno: Dakota Hotel – 1 West 72nd St. at Central Park West, Manhattan, New York City, New York, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Mia Farrow (Rosemary Woodhouseová), John Cassavetes (Guy Woodhouse), Ruth Gordon (Minnie Castevetová), Sidney Blackmer (Roman Castevet), Maurice Evans (Edward ‚Hutch‘ Hutchins), Ralph Bellamy (Dr. Abraham Sapirstein), Victoria Vetri aka Angela Dorian (Terry Gionoffrioová), Patsy Kelly (Laura-Louise McBirneyová), Elisha Cook Jr. (pan Nicklas), Emmaline Henry (Elise Dunstanová), Charles Grodin (Dr. C. C. Hill), Hanna Landy (Grace Cardiffová), Phil Leeds (Dr. Shand), D’Urville Martin (Diego), Hope Summers (paní Gilmoreová), Marianne Gordon (Joan Jellicoová, přítelkyně Rosemary), Wende Wagner (Tiger, přítelkyně Rosemary), a další

Lokalizace DVD

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, německy

Zvukové stopy

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, dánsky, finsky, holandsky, islandsky, maďarsky, německy, norsky, polsky, rumunsky, švédsky, turecky

Výběr titulků

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus:

  • Retrospektivní interview s Romanem Polanskim, Robertem Evansem a Richardem Sylbertem (16:15 anglicky, volitelné anglické nebo německé titulky)
  • Rosemary má děťátko: krátký film o filmu (22:06 anglicky, volitelné anglické nebo německé titulky)

Bonusy

Interview

Interview

Film o filmu

Film o filmu