Urania – Madam de Pompadour – Králova milenka

Po dlouhé době udělá Urania radost dospělejšímu diváctvu než obvykle, a milovníkům historie obzvláště. V úterý 14. února 2012 mělo začít za 79,- Kč prvním kouskem trio francouzských historických televizních filmů, které v současné trafikové nabídce prudce vyniká. A jako první přichází žena, která změnila dějiny – Madam de Pompadour – králova milenka. Na ČT oba díly běžely pod věrnějším překladem původního názvu Jeanne Poisson, markýza de Pompadour. Na pulty dorazilo o den později, ve středu 15. února 2012.

Dvoudílný příběh lásky, která trvala 20 let.

Krásná Jeanne Poisson se díky sňatku zorganizovaném ambiciózní matkou stává madam d’Etiolles a vyjíždí dobýt srdce mladého a svůdného krále Ludvíka XV., do něhož se šíleně zamiluje. Nová králova milenka není ve Versailles přijata ani královskou rodinou ani dvorem. Po boku svého milence, jehož zahrne vřelou něžností a bezvýhradnou podporou, se však s novým titulem markýza de Pompadour stává rychle Ludvíkovou bystrou poradkyní a nejvěrnější přítelkyní. Madam de Pompadour, vášnivá milovnice, ochránkyně osvícenců a milenka krále, se stala navzdory a proti všem po dobu 20. let "vládkyní" jednoho z nejmocnějších národů světa. Dokázala být "první ženou Francie" dříve, než tato funkce vůbec vznikla.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Osobně bych doporučil před sledováním filmu najít si alespoň nějaké základní informace. Přece jen se v našem dějepise nespecializujeme na francouzské dějiny a co je zřejmě „domácím" divákům vcelku jasné a srozumitelné, může zpočátku vyvolat chaos. Rozjezd filmu je totiž poměrně ostrý a rychlý, objeví se spousta postav, jejichž vzájemné vztahy a motivaci film příliš neobjasňuje. S rychlostí nájezdu pak kontrastuje celková délka obou dílů, kdy se zdá, že vše důležité se odehrálo už během dílu prvního – nakonec ale musím konstatovat, že mi ty tři a něco hodiny vlastně ani nepřišly tak dlouhé. I když se mi občas na mysl vtíralo, že byla vlastně takovým francouzským Járou da C. – znala se s kdekým, ovlivnila kdeco…

Dnes dostupná hodnocení vlivu této zvláštní, sebevědomé a nepatřičně moderní ženy nejsou tak obdivná, jak to v první polovině filmu vypadá, v druhém díle už je leccos byť jen naznačeno – prostý lid ji vinil z toho, že přivedla Francii ke krachu a její zasahování do politiky vedlo k tomu, že král se pod jejím vlivem zbavoval i schopných ministrů. O jejím hromadění majetku či podílu na stavební i průmyslové činnosti se ve filmu také moc nemluví, její umělecké nadání naznačeno je – údajně výborně malovala a byla i dobrou herečkou.

Zarážející je ve filmu moment, kdy umírá králova umírněná dcera na neštovice. Těžko soudit, zda za to může překlad, ale slova „nechoďte k ní, nejste očkován" patří asi o více než sto let jinam. A fotografie nemocných touto nemocí také vypadají poněkud jinak, než stále krásná a hebká pleť chřadnoucí princezny.

Ve filmu zazní i několik hlášek, které mají stálou platnost.

Když král duchovnímu líčí, jak navlékl problematický souhlas s udělením šlechtického titulu své milence, ten to komentuje „Ale to je nemorální!" A král odvětí „Ale účelné…"

A když nesnášenlivá šlechta u dvora novopečenou markýzu pomlouvá za její vztahy s tehdejšímu umělci a vyjadřuje se o nich velmi pohrdlivě, ona kontruje „Uvidíme, kdo proslaví Francii víc, zda vy, nebo její umělci…"

Na imdb.com 71, na csfd.cz 61 procent: Na televizi úžasná výprava, hodně dobrý casting a dokonalá přehlídka snobství, ústrků, pletichaření a intrik.

Zadní strana

Žánr: Historický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2006

Délka: 193 minut (3:13:15)

Původní název: Jeanne Poisson, Marquise de Pompadour

Světová premiéra: 27. září 2006 – Belgie

Režie: Robin Davis

Námět: Alexandra de Broca

Scénář: Alexandra de Broca, Olivier Pouponneau, Jacques Forgeas

Produkce: Jean-Pierre Fayer, Fabienne Servan-Schreiber

Hudba: Jean-Marie Sénia

Kamera: Yves Lafaye

Střih: Didier Ranz

Kostýmy: Sylvie de Segonzac

Společnost: Cinétévé / France 2 / TV5 Monde / Radio Télévision Belge Francophone / Télévision Suisse-Romande / Alex Productions / Région Ile-de-France

Hrají: Hélène de Fougerolles (Jeanne Poisson, markýza de Pompadour), Vincent Perez (Luvík XV.), Rosemarie La Vaullée (Élisabeth), Charlotte de Turckheim (královna Marie Leszczyńska, dcera polského krále), Damien Jouillerot (dauphin, korunní princ), Charlotte Valandrey (Madame de Brancasová), Jennifer Decker (dauphine, princezna), Chloé Stefani (Henriette), Léa Wiazemsky (Adélaïde), Romain Redler (Abel, markýz de Marigny), Elisabeth Margoni (Madame Poissonová), Yvon Back (abbé Bernis), Jean-François Garreaud (Maurepas), Benoît Soles (Gontaut), Christian Hecq (Marville), Patrick Haudecoeur (Lebel), Wilfred Benaiche (Quesnay), Jean-François Dérec (Voltaire), Patrick Raynal (Lazare Duvaux), Albert Goldberg (Choiseul), Jean-Louis Foulquier (Beaumont), Emmanuel Ambroise (kurtizána), Alban Aumard (kurtizána), Zoon Besse (Saissac), Yan Brian (kurtizána), Jacques Ciron (učitel mravů), Stéphane Comby (kurtizána), Judith Davis (Anne Couppier de Romansová), Serge Davis (kníže Entretien), Xavier De Guillebon (Charles d’Etiolles), Marie Favasuli (kurtizána), Alexandre Guansé (sluha královný), François Guillaume (kurtizána), Sonia Hell (kurtizána), Hervé Jacobi (kurtizána), Marine Laporte (Alexandrine v 7 letech), Alice Lautner (kurtizána), Alice Lhermitte (kurtizána), Marc Michel (pan de Tournehem), Bertand Nadler (kavalír na Château de Chantilly), Antoine Nakab (lokaj Jeanne ve Versailles), Joël Ravon (Nollet), Marie-France Santon (Madame de Chevreuseová), Diane Stolojan (stará komtesa), a další

V českém znění: Simona Vrbická, Jakub Saic, Dana Syslová, Michal Holán, Václav Knop, Jan Maxián, Anna Suchánková, Dana Pešková, Miriam Chytilová, Otmar Brancuzský, Jaroslav Kaňkovský, Gabriela Filippi, a další (překlad Dagmar Krejčová, úprava Klára Šumanová, režie Kateřina Březinová – BZ Studio 2010)

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: z naší nabídky