Amercom – Velké bitvy historie (54. díl) – Bitva u Cann 206 př. n. l.

Seznam oznámených titulů vydavatelství Amercom v sérii Velké bitvy historie se povážlivě tenčí, ve čtvrtek 16. února 2012 je to další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 54, které tentokrát nepatří do období druhé světové války, v plánu je Bitva u Cann 206 př. n. l. za 105,- Kč.

V původní polské sérii Wielkie Bitwy Historii (která má pro nás nedosažitelných 61 titulů) se jedná o číslo 17, plný název zní Bitwa pod Kannami 216 p.n.e. – Wielki triumf Hannibala.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

Zadní strana polské knihy 

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Většina historiků se domnívá, že bezprostřední příčinou druhé punské války byl fakt, že Hannibal napadl španělské město Saguntum v roce 219 př. n. l. Následný konflikt byl nevyhnutelný, a to zejména proto, že ve Španělsku (Hispánii) se překrývaly zájmy dvou mocných zemí. I když existují náznaky, že ani Kartágo, ani Řím se na válku nechystaly a neměly v úmyslu ji vyprovokovat, pád města Saguntum zvýšil napětí v jejich vzájemných vztazích. Jelikož všechna diplomatické jednání k odvrácení konfliktu byla vyčerpána, válka byla nevyhnutelná. Strategie zvolená Hannibalem na počátku kampaně byla tak odvážná a akce tak nečekaná, že Řím byl na pokraji zhroucení. Když si uvědomíme, jak blízko ke katastrofě byl římský stát, můžeme pochopit, proč je dodnes silně postava kartaginského velitele zapsána v paměti Římanů.

Po vydání je opět možno doplnit oficiální texty:

Bitva u Cann je právem považována za jednu z nejvelkolepějších v dějinách lidstva. Hannibalova strategie se stala vzorem dokonale svedené bitvy a dodnes se rozebírá na vojenských akademiích po celém světě. U Cann proti Hannibalovi stálo 80 000 římských legionářů a 6 000 jezdců, přičemž on měl k dispozici pouze 40 000 mužů pěchoty a 10 000 jezdců. V bitvě, která následovala, však dokázal mistrovským způsobem ovládnout bojiště. Římané ztratili 47 500 legionářů a 2 700 jezdců a dalších 19 300 mužů padlo do zajetí.

Kniha Bitva u Cann 216 př. n. l. – Hannibalův trumf nad římskou armádou (Cannae 216 BC – Hannibal smashes Rome’s Army) je z roku 1994, autor Mark Healy, ilustrace Angus McBride a Richard Hook, překlad Mgr. Jitka Svobodová, odborná korektura PhDr. Ivana Koucká. Obvyklých 96 stran s plánky, mapkami, fotografiemi a ilustracemi (žádná dvoustránková) slibuje už jen zbývající 3 tituly edice… 

Tak jsme v české verzi opět poněkud dostali na pr…l, zatímco polská verze obsahuje DVD Rozhodující bitvy: Bitva u Cann, v českém vydání je na disku dokument Ztracené poklady: Kartágo, čemuž ovšem přední strana DVD ani v nejmenším nenasvědčuje.

Ztracené poklady

Kartágo

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

V Severní Africe najdeme mnoho památek na dobu římské nadvlády. Na obřím archeologickém nalezišti nedaleko Tunisu nacházíme mnoho dokladů o římském způsobu života. Město zde však stálo už dlouho před příchodem Římanů. Nálezy postupně odkrývají nové informace o této starší a tajemnější historii a svatyně Tofet vydává svědectví o hrůzách, kterí se tu udály a které šokovaly celý tehdejší civilizovaný svět: svědectví o městě zcela zničeném válkou. Později bylo znovu vybudováno jako jedno z nejkrásnějších římských měst. Nazývalo se Kartágo a původně bylo jen jednou z mnoha fénických kolonií.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: polské vydání 45 minut

Původní název: Lost Treasures of the Ancient World: Carthage

Menu DVD

Údaje o DVD:

Délka: 51 minut (50:37)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný