Filmová a televizní cestovní kniha

V současné době, kdy trafiková nabídka už jen s bídou připomíná zlaté časy, kdy se prodávaly desítky na jednom místě kusů denně a kdy lze jen vzpomínat, kolik domácích filmů zůstalo nevydáno, lze buď jen vzpomínat nad (ne)zakoupenými plackami nebo hledat jinou spřízněnou zábavu.

Předpokládám, že webový portál, důsledně se věnující zkoumání míst natáčení, filmoví fanoušci znají. Ovšem jeho autoři nejsou ve svém snažení osamoceni. Stal jsem se čirou náhodou majitelem tištěného průvodce s názevm Filmová a televizní cestovní kniha, který má velmi obdobné zaměření. Asi tenhle týden není zrovna dvakrát vhodné radit vyrazit někam na výlet, ale zatím třeba můžete jezdit prstem po mapě a studovat trasy dopředu, až se trochu vyčasí…

Kniha z roku 2008 je volným pokračováním Cestovní knihy, určené pro mototuristy, poznávající krásy naší vlasti. Jak už název napovídá, jejím primárním určením je upozorňovat na zajímavá místa, spojená s natáčením – především domácích titulů, ale pochopitelně i případných zahraničních produkcí.

Reklamní texty praví:

Cestovní kniha – Autem po Čechách, Moravě a Slezsku se poprvé objevila na vánočním trhu 2006 a její dvě vydání se zařadila mezi nejúspěšnější tituly. Nyní vychází Filmová a televizní cestovní kniha – ve stejném formátu (162×244 mm), v českém jazyce, celobarevná na křídové papíře, ve větším rozsahu (cca 350 stran) a s bohatším vybavením. Čtenáře – cestovatele čeká 73 jednodenních motoristických výletů po zajímavých oblastech a místech, kde se natáčely filmy a televizní seriály, oživené vzpomínkami herců, režisérů a dalších osobností z oboru, místních pamětníků, stručné informace o filmech, to vše doplněné historickými fotografiemi z doby natáčení, současnými záběry konkrétních míst, zajímavostmi, hláškami i omyly. Nechybí ani stručný popis hlavních památek a praktické informace. Dárkem navíc je DVD s ukázkami – scénkami z cca 50 filmů jako inspirace před cestou.

K tomu lze jen dodat, že na začátku knihy je mapka republiky, do níž je oněch 73 tipů lokalizováno. Můžete si tak snadno vybrat a nalistovat patřičnou trasu (náš Náhorní Karabach se jaksi do tipů nevešel, smůla).  Každá je uvozena podrobnější mapkou s vyznačenou cestou a očíslovanými objekty zájmu (jsou zmíněna i zajímavá nefilmová místa). Text obsahuje stručný popis jednotlivých zastavní, soupis "místních" filmů a sem tam pár slov někoho od filmu. K tomu nějaké fotky, většinou i ty filmové. Na konci pak rejstřík místopisný a filmový (u každého filmu uvedeny lokality). A jak je v úvodu knihy řečeno, nejde o detailní soupis, najdou se i v popsaných místech mezery (třeba je zmíněn film Mravenci nesou smrt, nebo na Tachovsku jízdárna ve Světcích, ale vzájemné spojení chybí).  

Součástí knihy je i DVD, ale to za moc nestojí. Po zdlouhavém úvodu je možno volit podle krajů či podle abecedy, ale ukázky nejrůznější délky (či spíše "krátky") sice filmy připomenou, ale tak nějak nejsou vybrány s ohledem na ukázání míst.

Inu, plnou cenu bych asi neinvestoval, ale pokud se vám kniha za nějakých výhodných podmínek dostane do ruky, jako inspirační zdroj není k zahození. Můžete do ní nahlížet i na místech, kde není net. Není přece nutné pořád jen sedět a zírat na obrazovku, občas se můžeme někam vydat po svých (pneumatikách). Tak už jen nějaké to lepší počasí….

Úvodní slovo Oty Jiráka

Menu DVD

Abecední seznam ukázek

Abecední seznam ukázek

Abecední seznam ukázek

Abecední seznam ukázek

Abecední seznam ukázek

Abecední seznam ukázek