Filmexport Home Video – Podobizna

Filmexport Home Video ve středu 7. března 2012 pokračuje v pamětnických titulech fantastickým filmem Podobizna za 99,- Kč. Drama s hororovými prvky podle předlohy N. V. Gogola.

Nadpřirozenou moc má portrét lichváře a zločinného kupce Chazaje. Portrét negativně ovlivňuje život všech lidí, kteří se s ním setkají. Přesvědčí se o tom i mladý malíř Roman…

Lichváře Chazaje se lidé bojí a jsou přesvědčeni, že je nositelem zla. Jednoho dne osloví chudého malíře Šimona Jordána a žádá ho o namalování své podobizny. Šimon svolí, ale jak postupuje práce na obraze, propadá hrůzným představám a nakonec spáchá sebevraždu.

Chazajovi se portrét zamlouvá, neboť je jako živý. Po lichvářově smrti obraz mění majitele a všem přinesl jen neštěstí. V bazaru obraz koupí mladý malíř Roman. V jeho rámu najde poklad a začne si dobře žít. Pohodlný život se mu natolik zalíbí, že se odvrací od umění, stane se malířem módních kýčů a opustí svou nevěstu Martinu – dceru Šimona Jordána.

Martiny bratr Štěpán se vrátil z Paříže a bojuje za čistotu umění. Jeho výtečné obrazy závistivě skupuje Roman, který už nedokáže tak dobře malovat. Neustále ho na každém kroku pronásledují Chazajovy oči, proto se uzavře v domě a v záchvatu šílenství zničí Štěpánovy obrazy. Vysvobodí ho až smrt. Pozůstalost jde do dražby. Starý Štěpánův profesor, který ví o jejím neblahém vlivu, žádá její zničení. Jenže podobizna se ztratí…..zlo tedy zůstává na světě…

Na csfd.cz 79 procent: Dobré filmy se točily v každé době. Jeden z nejlepších domácích hororů, neprávem takřka zapomenutý.

Žánr: Horor / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 9. ledna 1948

Režie: Jiří Slavíček

Námět: N. V. Gogol (povídka Podobizna)

Scénář: František Vlček

Produkce: Václav Dražil

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Vladimír Novotný

Asistent kamery: Josef Pechar

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Miloslav Hůrka

Kostýmy: Josef Liesler

Masky: Josef Kobík

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Josef Liesler

Společnost: Československý státní film, skupina Frič – Reimann

Odborný poradce: PhDr. Emmanuel Poche

Hrají: Otomar Krejča (Šimon Jordán / Štěpán, Šimonův syn), Luba Skořepová (Martina Jordánová, Šimonova dcera), Vladimír Šmeral (malíř Roman), Ladislav Kulhánek (profesor Mikuláš), Karel Dostal (lichvář Chazaj), Rudolf Deyl ml. (Jáchym), Felix le Breux (novinář Marcel Bernard), Růžena Šlemrová (Viktorová), Ludmila Píchová (Líza, dcera Viktorové), Emil Bolek (podnikatel Viktor), František Holar (Žemblovský), Viktor Očásek (obchodník s obrazy), Bohumil Machník (domácí), Vladimír Hlavatý (čtvrtní), Jiří Těšík (husarský poručík), Rudolf Hrušínský st. (hejtman), Marie Nademlejnská (bába u Chazaje), Břetislav Hrstka (Kalínský), Robert Morávek (dražitel), Karel Hynek (zapisovatel), Jan S. Kolár (místodržitelský rada Ryvola), Bohuslav Kupšovský (číšník), Arnošt Mirský (sluha z obchodu), Marta Májová (dáma), Gabriel Hart (muž s dámou), Milada Smolíková (žena v Romanově ateliéru), Emanuel Hříbal (muž v Romanově ateliéru), Bohumil Švarc (přítel Žemblovského), Arno Velecký (důstojník), Blažena Slavíčková (zákaznice v Romanově ateliéru), Jan W. Speerger (dražitel), Jaroslav Orlický (dražitel), Antonín Soukup (dražitel), Dagmar Toužimská (přítelkyně), Zora Božinová (přítelkyně), Ludmila Burešová (květinářka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný