Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (31. díl) – březen 1942

Čas letí, je tu nový měsíc a cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni bude pokračovat ve středu 7. března 2012 za 59,- Kč diskem Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (31. díl) -březen 1942. Obal tentokrát inzeruje jako bonus dokument Guadalcanal: První americká ofenzíva. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

V Sovětském svazu pokračuje zimní protiofenzíva Rudé Armády. Sovětská vojska se pokoušejí prorazit obklíčení Sevastopolu a současně o postup na Krym z východu přes Kerčský průliv, jsou ale zastavena po několika kilometrech silnou německou obranou. Současně Sověti zahajují útok na Němci obsazený Charkov.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

V Tichomoří dále pokračuje japonský postup. Do rukou Japonců se dostala prakticky celá Barma včetně hlavního města Rangůnu, pokračuje japonská kampaň proti Nové Guinei vyloděním v Lae-Salamanui a bitva o Filipíny, kde obsazují japonská vojska ostrov Mindanao a posilují své pozice k závěrečnému útoku na ostrov Corregidor. Jáva je obsazena na konci měsíce, do konce měsíce budou zničena spojenecká vojska na Borneu. Sever Austrálie je cílem japonských leteckých útoků.

 

Ve Středozemním moři pokračuje ofenzívní kampaň Luftwaffe a Regia Aeronautica proti Maltě i proti konvojům, jež na ni přivážejí potraviny, munici a zbraně, zejména letadla, která nutně potřebuje ke své obraně. V severní Africe, kde nemá ani jedna ze stran dostatek zásob, výzbroje a munice, ustrnula fronta na obranné linii mezi Gazálou a Bir Hakeimem.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Britské speciální jednotky zahajují úspěšný nájezd na přístavní zařízení v Saint-Nazaire. Britové také zesilují bombardovací kampaň proti Německu, zaměřenou na průmyslová centra.

 

Ve Velké Británii vstupuje v platnost nový zákon o branné povinnosti. Ve Spojených státech reorganizuje ministerstvo války strukturu velení ozbrojených sil. Tisíce osob japonského původu je ve Spojených státech internováno ve speciálních táborech, protože jsou považovány za nebezpečné pro USA. Jedná se o nejsmutnější a nejkontroverznější kapitolu v dějinách účasti Spojených států ve II. světové válce.

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Délka: 63 minut (1:03:36)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Guadalcanal: První americká ofenzíva (25:02)

 

Bonusový dokument