North Video – Filutové

Jako poslední titul z dříve oznámených by po různých technických komplikacích mělo North Video v pátek 10. června 2011 vyslat závěrečné DVD čtveřice komedií s Louisem de Funèsem Filutové v digipacku za 99,90 Kč. Jak přechytračit berní úřad?

Majitel krámku s oblečením Torquato Pezzella se od ostatních živnostníků mnoho neliší – také on se má co ohánět, a tak se všemožně snaží falšovat účty, aby alespoň trochu ušetřil na daních. V tom mu ochotně pomáhá jeho vypočítavý daňový poradce Hector Curto. Když se však jednoho dne ve dveřích krámku objeví nesmlouvavý inspektor berního úřadu Topponi, vypadá to na problém. Pezzella se marně snaží inspektora přemluvit, aby byl shovívavý, dokonce mu posílá okázalé dary, ale vše je marné. Aby toho nebylo málo, jeho syn Tino a Topponiho dcera Laura se do sebe zamilují, ale inspektor o této šťastné idylce nechce nic slyšet a dál vyhrožuje vysokou pokutou…

Dva veteráni italského humoru Totò a Aldo Fabrizi se zde setkávají s tehdy vycházející hvězdou francouzské kinematografie. Přestože od vzniku filmu uběhlo více než padesát let, má nespornou šanci vás i dnes pobavit.

Na imdb.com těsně pod 70 procent, na csfd.cz 77, komentářů poskrovnu: Vtipná satira na (nejen) Italy, kteří se snaží za jakoukoli cenu vyhnout placení daní.

Zadní strana

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1959

Délka: 87 minut (podle imdb.com italská verze 105 minut)

Původní název: Fripouillard et Cie / I tartassati

Světová premiéra: 29. července 1959 – Francie

Režie: Steno

Scénář: Aldo Fabrizi, Roberto Gianviti, Ruggero Maccari, Vittorio Metz, Steno

Produkce: Mario Cecchi Gori

Hudba: Piero Piccioni

Kamera: Marco Scarpelli

Střih: Eraldo Da Roma

Kostýmy: Ugo Pericoli

Společnost: CEI Incom / Champs-Élysées Productions / Maxima Film Compagnia Cinematografica

Natáčeno: Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Totò (Torquato Pezzella), Aldo Fabrizi (daňový inspektor Fabio Topponi), Cathia Caro (Laura Topponiová), Luciano Marin (Tino Pezzella), Anna Campori (Dora Pezzellaová), Nando Bruno (opilec), Miranda Campa (manželka Fabia Topponiho), Fernand Sardou (Ernesto), Anna Maria Bottini (Mara), Ciccio Barbi (strážmistr Bardi), Piera Arico, Ignazio Leone (strážník), Gianna Cobelli, Lamberto Antionori, Louis de Funès (Ettore – Hector Curto), Jean Bellanger, Mario Corbelli, Jacques Dufilho (vězeňský vrchní dozorce), Elena Fabrizi (zdravotní sestra), Cesare Fantoni, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 16:9

Bonus: