T Production CZ – Smokie – The Best Of (CD)

Dorazila k nám čerstvá tisková zpráva – v úterý 20. března 2012  vydává společnost T Production CZ v licenci Sony Music Entertainment UK, limited, album SMOKIE – THE BEST OF, album s originálními nahrávkami a s originálním zpěvem Chrise Normana, které vychází jako podpora turné CHRIS NORMAN – THE HITS TOUR 2012, které se koná na konci dubna 2012 (Chris Norman je v ČR na turné poprvé). CD bude v prodeji za 59,- Kč.

Jediná smůla je, že jde o album, které už Sony nabídlo pod tímto názvem kdysi dávno v pošetce s logem deníku Sport a nedlouho poté znovu s obměněným názvem jako Collections, takže seznam skladeb je zde. Aspoň tedy něco o oznámeném turné:   

Chris Norman – The Hits Tour 2012

Fantastická zpráva pro fanoušky skupiny SMOKIE! Originální hlas této britské legendy, Chris Norman mířit na své první turné po České republice! Legendární zpěvák a spoluzakladatel Smokie, CHRIS NORMAN poprvé na turné v České republice! Autor a interpret desítek hitů, které bodovaly ve všech evropských hitparádách, ale také v USA i Austrálii. Stominutová show Chrise Normana a jeho doprovodné skupiny nese příznační název "The hits tour 2012". Na koncertě zazní největší hity Smokie (například Mexican Girl, Don’t Play Your Rock’n’Roll to Me, Living Next Door to Alice (v češtině tento hit přezpíval Karel Zich – Alenka v říši divů),Needles And Pins (v české verzi Václav Neckář – Mýdlový princ), Lay Back in the Arms of Someone, Oh Carol, Wild Wild Angels, nebo legendární duet se Suzi Quatro Stumblin´ in (na koncertě jako duet s kytaristkou Stephanie Forryan). Pochopitelně, zazní i zásadní hity sólové kariéry Chrise Normana, Midnight Lady nebo Some Hearts Are Diamonds. 

Smokie

V roce 1965 založili ve Velké Británii Chris Norman (zpěv), Alan Silson (kytara) a Terry Uttley (basová kytara) školní skupinu. O něco později působili (ještě s bubeníkem Ronem Kellym) ve skupině Essence. V roce 1968 se skupina přejmenovala na Elizabethans a v roce 1970 z ní byla kapela Kindness, která vydala singl Lindy You/Light of love – bohužel bez úspěchu. V roce 1973 nahradil Rona Kellyho v sestavě souboru bubeník Pete Spencer a v tomto složení vystupovali Smokie až do roku 1982, kdy Pete Spencer z kapely odešel. V roce 1973 jejich pozdější manažer Bill Hurley zorganizoval setkání s londýnským hitutvorným tandemem Mike Chinn/Nick Chapman, který psali hity i pro jiné známé skupiny a zpěváky. Ze skupiny Kindness, v té době už přejmenované na Smokey, udělali tito dva hitmakeři poprockovou legendu. Zanedlouho se Smokey přejmenovali na definitivní Smokie (prý kvůli shodě jména s americkým soulovým zpěvákem Smokeym Robinsonem). V roce 1975 vydali Smokie debutové album Pass it arend a skupina prorazila s melodickou písní If you think you know how to love me (v roce 1975 č. 3 v britské Top 20 a č. 96 v singlovém žebříčku amerického časopisu Billboard). Poté následovalo album Changing all the time a Smokie se stali miláčky publika na evropském kontinentu, zejména ve Spolkové republice Německo. Pak už následoval jeden hit za druhým (mj. Don´t play your rock´n´roll to me, It´s your life, Living next door to Alice, Lay back in the arms of someone, Needles and pins, I´ll meet you at midnight.) Mezi lety 1975 – 1982 Smokie koncertovali doslova po celém světě, získali mnoho Zlatých desek, dalších prestižních cenění a suverénně plnili první stránky respektovaných hudebních časopisů.

Chris Norman (narozen jako Christopher Ward Norman, datum narození: 25. 10. 1950, místo narození: Redcar)

Chrisovi rodiče byli profesionální divadelni umělci, kteří vystupovali po celé Anglii, Normanovi se často stěhovali, takže Chris vyrůstal v různých městech a navštěvoval 8 škol. Rodiče ho brávali s sebou na pódium a už jako malý chlapec imitoval známé osobnosti. Svou první kytaru dostal v 7 letech. V gymnáziu St. Bede´s v Bradfordu (hrabství West Yorkshire) se seznámil s Alanem Silsonem a Terrym Uttleym. Založili spolu školní kapelu. Chris kvůli muzice opustil školu v 16ti letech a věnoval se pak už jenom svému životnímu koníčku. Na živobytí si zprvu vydělával v různých zaměstnáních (prodejna textilu, továrna na sklo), ale koncem 60. let začal s kapelou cestovat po Anglii. V roce 1968 hrál v malém skotském městečku Elgin, kde potkal svou osudovou lásku Lindu, se kterou žije dodnes a má s ní 5 děti. Svatbu měli 16. 3. 1970 (dvouletý Brian nesl Lindě vlečku a Chris držel manželku při porodu za ruku). Děti: Brian – narozen 28. 6. 1968 (tragicky zahynul v říjnu 2001 při automobilové nehodě nedaleko místa, kde rodina Chrise bydlí), Paul – narozen 25. 5. 1972, Michael – narozen 20. 1. 1984, Steven – narozen 27. 4. 1986 a jediná dívka, Susan Jane, narozena 4. 4. 1991.

V roce 1982 vydal Chris Norman debutové sólové album Rock away your teardrops a první samostatný singl Hey Baby. Začal psát písničky také pro jiné zpěváky a produkovat jiné projekty, zapojuje se do dobročinných akcí (např. charitativní koncert pro oběti požáru na fotbalovém stadionu v Bradfordu, je velvyslancem dětského hospicu v Německu, 10. února tohoto roku vystupoval na dobročinném plese primátora v Tatranské Lomnici na Slovensku.) V roce 1986 nazpíval Chris Norman ústřední píseň Midnight Lady (skladba Dietera Bohlena ze skupiny Modern Talking) pro německý televizní seriál Místo činu. Po velkém úspěchu opustil skupinu Smokie a vydal se na sólovou dráhu.

Nazpíval rovněž několik duetů – se Suzi Quatro (Stumblin´ in, A stranger with you, I need your love), se Shari Belafonte – I want to be needed, či s Bonnie Bianco – Send a sign to my heart.

V roce 2004 vyhrál Chris Norman německou televizní zpěváckou soutěž slavných návratů Come back show. V roce 2004 pak získal svou hvězdu na chodníku slávy ve Vídni. Zahrál si i ve dvou filmech. Chris Norman koncertuje a vystupuje na festivalech nejen po Evropě, ale také v Rusku a Mongolsku, velké oblibě se těší v Austrálii.

Od roku 1986 bydlí s celou rodinou na britském ostrově Isle of Man a v domě se zahradou má i vlastní nahrávací studio. Jeho zatím posledním albem CD Time traveller (2011), kolekce jeho oblíbených písniček od jiných interpretů. S velkou chutí a po svém je nazpíval.

Předběžný playlist:

I´ll Meet You at Midnight

Don´t play Your Rock´n´Roll To Me

Lay Back in the Arms on Someone

Living next Door to Alice

Oh Carol

Mexican Girl

Wild Wild Angel

Needles and Pins

Babe It’s Up To You

Take Good Care Of My Baby

Midnight Lady

Some Hearts Are Diamonds

Stumblin´ In – duet

Endless Night (Lion King soundtrack song)

Summer of ´69

Sledge Hammer

Další tituly budou včas oznámeny 

Host: Zuzana Miková & The Apples

Tak si to užívej

Tisíce tváří

Mayday

Moje Víra

Léto s tebou

Nehledej ráj – (The Apples)

The Rock Medley (cover)

Highway To Hell (cover ACDC)

The Hits Tour 2012:

Chris Norman, legendární hlas SMOKIE, přijíždí na své historicky první turné v České republice!

24. 4. Plzeň – sportovní hala Lokomotiva

25. 4. Ostrava – zimní stadion Sareza

26. 4. Zlín – sportovní hala Euronics

28. 4. Pardubice – ČE Aréna – malá hala

29. 4. Praha – Lucerna

30. 4. Praha – Lucerna

Chris Norman Band:

Chris Norman – zpěv, kytara

Ina Morgan – kytara, zpěv

Dorino Goldbrunner – bicí

Geoff Carline – sólová kytara

Martina Walbeck – klávesy

Axel Kowollik – basová kytara