Magic Box – Mamas & Papas

Jsa si vědom toho, že mohu být opět nařčen z toho, že si vymýšlím, doplňuji informaci o dalším titulu, který dnes v pondělí 26. dubna 2012 sice vůbec nikdo v distribuci neudává, ale u nás se v prodeji objevil. Z katalogu společnosti MagicBox za 99,- Kč je u nás na pultě intimní velkofilm Alice Nellis Mamas & Papas, za který dostala Zuzana Bydžovská Českého lva 2010 za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Čtyři příběhy, jeden možná váš.

Příběh filmu tvoří mozaika osudů několika manželských či partnerských dvojic, které v určitém zlomovém bodě života řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého nebo zmařeného rodičovství. Scénáristka a režisérka Alice Nellis ukazuje pomocí souběžného vyprávění několika příběhů, že problém moderního rodičovství je širší a hlubší než konkrétní situace kterékoliv jednotlivé postavy.

 

"Spoje mezi příběhy, přechody tam a zpět mezi různými světy a různými podobami téhož principu vyjadřují relativitu a absurditu daných situací," říká Alice Nellis a dodává: "Zatímco vidíme, že žena zvažující možnost dát dítě k adopci věří, že její problém by jednoduše vyřešil dostatek peněz, příběh lékařky, která ztratila své dítě, nám sděluje, že peníze neznamenají nic. Zatímco mladý pár směřující k interrupci si myslí, že svůj život zachrání tím, když nebude mít dítě, manželé, kteří se rozhodnou pro adopci, jsou přesvědčeni, že jejich vztah dítě zachrání. Všechna řešení jsou relativní. V jádru se vždycky dostaneme k jednoduchým přírodním zákonitostem, těm o životě a smrti, a našim přirozeným vrozeným povinnostem a zákonům, které nejsme schopni obejít, bez ohledu na to, jak moc se snažíme. Ale stejně se o to stále pokoušíme."

Téma vztahů mezi rodiči a dětmi se prolíná vlastně všemi filmy Alice Nellis – od debutu Ene Bene až Tajnostem.

Hodnocení v domácích databázích se pohybuje mezi 50 až 60 procenty: Nejjednodušší je podívat se a udělat si vlastní názor.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2010

Délka: 111 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. dubna 2010

Režie: Alice Nellis

Pomocná režie: Tomáš Obermaier

Scénář: Alice Nellis, David Čálek

Produkce: Barbora Adamová, Jaroslav Kučera, Radim Janeš, Pavel Rejholec, Jordi Nubó, David Rauch, Monika Šplíchalová, Jeffrey Brown

Hudba: Jan Ponocný

Kamera: David Čálek, Matej Cibulka

Střih: Petr Mrkous

Kostýmy: Katarína Hollá

Zvuk: Viktor Ekrt, Václav Flégl

Masky: Jana Radilová

Výprava: Jan Koděra

Společnost: I/O Post / U.F.O. Pictures

Hrají: Zuzana Bydžovská (Irena), Martha Issová (Tereza), Ivan Švedov (Saša), Václav Jiráček (Vašek), Pavlína Štorková, Filip Čapka (Filip), Marika Procházková (kosmetička), Michal Čapka (Michal), Zuzana Kronerová (velvyslankyně Zuzana), Petr Franěk (Petr), Zuzana Čapková (Zuzana), Ludmila Forétková (dětská lékařka), Natalja Volkova (Aljona), Filip Halbich (syn Aljony), Jaroslava Jefimova (dcera Aljony), Helena Lia Tachovska (Helenka), Perla Kotmelová (sestřička na veterině), Zdeněk Hess (psycholog), Klára Hanušková (zdravotní sestra na pediatrii), Věra Králová (kolegyně Aljony), Klára Cibulková (kolegyně Aljony), Veronika Dobešová (kolegyně Aljony), Alena Špačková (prodavačka v obuvi), Doubravka Svobodová (starší sociální pracovnice), Hana Strnadová (starší sociální pracovnice), Klára Štěpánková (mladá sociální pracovnice), Ivana Uhlířová (mladá sociální pracovnice), Marika Procházková (kosmetička), Ivana Řezáčová (asistentka velvyslankyně), Marie Maděryčová (babička), Gabriela Míčová (hlídací teta), Linda Sacharová (Linda), Jaroslava Lukešová (ředitelka kojeneckého ústavu), Matěj Cibulka (veterinář), Alena Mihulová, Jarmil Škvrna (otec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus:

  • Film o filmu Mamas & Papas
  • DOKUMENT JANA SVĚRÁKA: Jak se točily velryby
  • Fotogalerie
  • Kinotrailer Mamas & Papas
  • Kinotrailer Lidice