Magic Box – Skleněné peklo

Společnost MagicBox vybrala pro distribuci do trafik další DVD z edice Největší filmové klenoty, PNS zveřejnila v nočních hodinách den předem, že v sobotu 7. dubna 2012 bude na pultech za 199,- Kč hvězdně obsazený katastrofický téměř pamětnický film Skleněné peklo.

Nejvyšší budova na světě je do nebe sahající důkaz vynalézavosti a inovace. V rukou „pána pohromy“ režiséra filmu Irwina Allena (Dobrodružství Poseidonu) je to také nejvyšší světová zápalka. Hvězdné herecké obsazení tohoto dlouhého příběhu mohutných rozměrů shromáždilo: Osm nominací na cenu Akademie a tři Oscary. Během večere při slavnostním otevírání vypukne požár, který uvězní lidi ve vyšších podlažích… a zažehne mnohé příběhy hrdinství a porážek, jenž zahrnují i hasiče (Steve McQueen), architekta (Paul Newman) a ostatní, kteří jsou chyceni v ocelovo-skleněném pekle (včetně Williama Holdena, Fay Dunaway, Freda Astaira, Jennifer Jones a dalších).

S hvězdnou silou, pyrotechnikou a se spoustou napětí, zaútočilo Skleněné peklo na pokladny po celém světě.

V San Francisku se má otevírat impozantní stavba: 135 pater vysoký mrakodrap. Těsně před slavnostním zahájením provozu zjišťuje hlavní projektant Doug Roberts, že nebyly zcela přesně dodrženy předepsané parametry elektroinstalace: použité kabely jsou neizolované, byly použity slabší jističe, není dokončená instalace bezpečnostního zařízení.

Tyto „úpravy“ projektu má na svědomí Simmons, který ovšem jednal na příkaz svého tchána, stavitele Duncana. Rozčilený Doug už nemůže zastavit zahájení slavnostního večera na oslavu stavby. První rozsvícení světel ve všech patrech je skutečně impozantní, rázem ale přetíží „upravenou“ elektroinstalaci. Zatímco restaurace v nejvyšším patře se zaplňuje prominentními hosty, ve skladišti v 81. patře se šíří plameny od zkratu v síti. Samohasicí zařízení selže a než je oheň zjištěn, zachvátí již celé patro. Domácí hasiči zjišťují, že požár nezvládnou, jsou povolány městské jednotky vedené velitelem O´Hallorhanem. Než přijedou, pokusí se Doug přemluvit Duncana k okamžité evakuaci hostů večírku, neboť se bojí průniku ohně do stoupaček, je ale odmítnut a nařčen ze zveličování nebezpečí.

Až velitel hasičů donutí Duncana k vyhlášení ústupu. Nastává panika, výtahy nestačí odvážet hosty. Oheň se šíří po celé budově, umírají hasiči i civilisté, lidé se dusí, v zoufalství se vrhají z oken. Doug se snaží všemi silami pomáhat, odvádí po zříceném schodišti skupinku dětí, ale zjišťuje, že cesta je odříznutá. V domě selhal generátor, takže se zastavil poslední funkční výtah a uvěznil skupinu lidí, mezi nimi i Dougovu partnerku Susan. Záchranáři pomocí vrtulníku snesou celou výtahovou kabinu bezpečně k zemi. Podobně se pokusí evakuovat i zbylé lidi z horního patra, ale silný vítr způsobí havárii vrtulníku při přistání na střeše. Dalším pokusem je postavení lanovky z protějšího domu, tento způsob záchrany je ale příliš pomalý a v nastalé panice se lano po přetížení utrhne. Poslední možnou šancí je exploze obřích zásobníků vody na střeše…

Tento slavný katastrofický film, který měl premiéru 18. prosince 1974, byl natočen podle románu tendemu Scortia/Robinson. Pro věrohodné záběry v exteriéru byl postaven 30 m vysoký model mrakodrapu. Film získal 3 Oscary (kamera, střih, píseň „We May Never Love Like This Again“) a Zlatý glóbus za mužský herecký výkon ve vedlejší roli pro Freda Astairea (postava sňatkového podvodníka).

Na imdb.com 68 procent, na csfd.cz 86: Klasika katastrof s plejádou slavných herců. Kam se hrabou všechny novodobé kataklyzmatické srágory.

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1974

Délka: 159 minut

Původní název: Towering Inferno

Světová premiéra: 10. prosince 1974 – USA, New York

Režie: John Guillermin

Námět: Richard Martin Stern (román „The Tower“), Thomas N. Scortia & Frank M. Robinson (román „The Glass Inferno“)

Scénář: Stirling Silliphant

Produkce: Irwin Allen, Sidney Marshall

Hudba: John Williams

Kamera: Fred J. Koenekamp

Střih: Carl Kress, Harold F. Kress

Kostýmy: Paul Zastupnevich

Společnost: Warner Bros. Pictures / Twentieth Century Fox Film Corporation / Irwin Allen Productions / United Films

Natáčeno: 20th Century Fox Ranch, Malibu Creek State Park – 1925 Las Virgenes Road, Calabasas, Kalifornie, USA / 2898 Vallejo Street, Pacific Heights, San Francisco, Kalifornie, USA / Bank of America Building – 555 California Street, San Francisco, Kalifornie, USA / Fairmont Hotel – 950 Mason Street, Nob Hill, San Francisco, Kalifornie, USA / Grace Cathedral Episcopal Church – 1100 California Street, San Francisco, Kalifornie, USA / Hyatt Regency Hotel – 5 Embarcadero Center, San Francisco, Kalifornie, USA / San Francisco Fire Station 38 – 2150 California Street, San Francisco, Kalifornie, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / Stage 16, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Stage 6, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Stage 8, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Steve McQueen (velitel Mike O’Hallorhan), Paul Newman (Doug Roberts), William Holden (Jim Duncan), Faye Dunaway (Susan Franklinová), Fred Astaire (Harlee Claiborne), Susan Blakely (Patty), Richard Chamberlain (Simmons), Jennifer Jones (Liselotte), O. J. Simpson (Jernigan), Robert Vaughn (senátor Parker), Robert Wagner (Bigelow), Susan Flannery (Lorrie), Sheila „Mathews“ Allen (Paula Ramsayová), Norman Burton (Giddings), Jack Collins (starosta Ramsay), Don Gordon (Kappy), Felton Perry (Scott), Gregory Sierra (Carlos), Ernie F. Orsatti (Mark Powers), Dabney Coleman (zástupce velitele), Elizabeth Rogersová (dáma v záchranném pásu), Ann Leicester (host), Norman Grabowski (ničitel), Ross Elliott (zástupce velitele), Olan Soule (Johnson), Carlena Gower (Angela Allbrightová), Mike Lookinland (Phillip Allbright), Scott Newman (mladý hasič), Paul Comi (Tim), George Wallace (velitel), Patrick Culliton (technik), William Bassett (leasingový agent), John Crawford (Callahan), Erik L. Nelson (Wes), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, mono česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný