Filmexport Home Video – Komedie s Klikou

Filmexport Home Video ve středu 16. května 2012 sáhne do tvorby o něco mladší než obvykle, vychází Komedie s Klikou za 99,- Kč. Česká filmová komedie o svatbě, o důvěře, zapomenutých klíčích a nevěře, které se nekonala.

Hlavní hrdinkou je Zuzana Vítová, mladá žena zápasící s mnoha zavazadly, která jede do Prahy za svým snoubencem Petrem Klikou, za něhož se má následujícího dne provdat. Nastoupí do vlaku a najde místo v kupé, kde již sedí osamělý muž středních let. Po příjezdu na nádraží zjistí, že její milý na ni nečeká. Vydá se proto směrem k jeho bytu. Po chvíli se jí zdá, že ji někdo sleduje. Muž z vlaku jede stejnou tramvají a vystoupí na stejné stanici jako ona a jde za ní. Zuzana se ostře ohradí, ale ukáže se, že Karel Jánský bydlí ve stejné ulici, kde žije Zuzanin snoubenec Petr Klika.

Zuzana je nakonec ráda, že ji Jánský galantně doprovází. Nemůže najít klíče od Petrova bytu a Petr není doma. Ženich jí šel naproti na nádraží. Od lehce podnapilého domovníka se však Zuzana doví, že Petr šel údajně zapíjet svobodu. Později mu zkouší volat, ale telefon nikdo nezvedá, protože shodou nešťastných okolností Petr omylem vytáhl zástrčku telefonu.

Jánský, jehož žena je na chatě, odveze Zuzanu autem na druhý konec Prahy k sestřenici Vendulce. Ta má však u sebe milence, a proto neotevře. Jánský, který si postupně uvědomí, že právě on bude druhý den Zuzanu s Petrem oddávat, se nejprve se snaží najít náhradní ubytování. Společně objíždí hotely, ale nocleh pro Zuzanu nenajdou. Ta se rozhodne Petrovi, o němž si myslí, že opravdu někde vesele zapíjí svobodu, oplatit stejnou mincí a svede Jánského k návštěvě nočního podniku, kde se také lehce přiopije. Tou dobou už Petr zjistí, že se Zuzana nemohla dostat do bytu a vydá se ji hledat. Samozřejmě neúspěšně.

Jánskému se podaří dostat Zuzanu z baru a pak mu nezbude než ji ve vší počestnosti dopravit k sobě domů. Přiopilé ženě se galantní muž líbí a začne jej svádět. Třebaže je příležitost více než lákavou, Jánský odolá a uloží ženu na gauč, zatímco sám se vyspí v kuchyni. Třebaže tedy mezi nimi k ničemu nedošlo, nikdo tomu nevěří. Zejména tomu nevěří Zuzanin nastávající a Jánského manželka Magda, které celou historku se smíchem vypráví. Petr si zavolá na pomoc strýce, Magda maminku.

Před obřadem tak dojde k rozsáhlému skandálu a oba "viníci" se ocitají pod palbou výčitek, obviňování a "rázných kroků" které podniknou všechny zainteresované strany, včetně Jánského nadřízených. Zuzana i Karel se raději přiznají k něčemu, co nespáchali. Všichni jim spokojeně jejich "přestupek" odpustí a Jánský může Zuzanu a Petra prohlásit za manžele.

Na csfd.cz 54 procent: Vcelku právem zapomenutý film. Takové obsazení a taková nevtipná nuda. Účinkující si to možná užili, divák ale těžko.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1964

Délka: 91 minut

Kinopremiéra v ČR: 13. listopadu 1964

Režie: Václav Krška

Asistent režie: Eva Kubesová, Josef Krameš

Námět: Zdeněk Dufek, František Daniel

Scénář: Zdeněk Dufek, František Daniel

Technický scénář: Václav Krška

Produkce: Gustav Rohan, Petr Čapek, Dana Dudová, Jan Syrový, Ivana Strahovská

Hudba: Jaromír Vomáčka

Kamera: Jaroslav Tuzar

Druhá kamera: Milan Duda

Asistent kamery: Emil Hora

Střih: Jan Kohout, Jarmila Müllerová

Zvuk: Emil Poledník, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/

Kostýmy: Jindřiška Hirschová, Emilie Kůtová, Marie Doležalová

Masky: Vladimír Černý, Jaroslav Čermák

Architekt: Jaroslav Krška

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Brož

Hrají: Jiřina Bohdalová (Zuzana Vítová), Karel Höger (dr. Karel Jánský, oddávající úředník), Vlasta Chramostová (Magda, Karlova manželka), Nataša Gollová (Evelyna, Magdina matka, vedoucí obchodu), Jana Drbohlavová (Vendulka, Zuzanina sestřenice), Vlastimil Hašek (Petr Klika, Zuzanin snoubenec), Čestmír Řanda (šéfkuchař Klika, Petrův strýc), Jan Tříska (Ríša, Vendulčin milenec), Josef Beyvl (předseda závodní rady), Miloš Nesvadba (Růžička, člen závodní rady), Zdeněk Dítě (Pekárek, člen závodní rady), Jiří Lír (František Hlaváček, Karlův kolega), Karla Chadimová (sekretářka Houdková), Marie Rosůlková (domovní důvěrnice Vašatová), Eva Bezděková (Francouzka), Taťána Vavřincová (Angličanka), Jarmila Pechová (Italka), Václav Antoš (Kim), Zdeněk Horák (Bubi), Pavel Holeček (Jarouš), Jaroslav Chundela (Dan), Jitka Frantová (blondýnka v baru), Vilém Pruner (recepční), Oldřich Janovský (recepční), Jaroslav Moučka (domovník), Zbyšek Olšovský (zřízenec), Ivan Balaj (televizní hlasatel), Pavel Bártl (Rus), Vladimír Pospíšil (pracovník Pražské informační služby), Josef Šulc (ženich), Ela Šárková (žena v baru), Miloslav Bureš (trumpetista), Růžena Beníšková (tanečnice), Jarmila Belšanová (tanečnice), Miloslava Rejholcová (tanečnice), Lucie Seidlová (tanečnice), Václav Štádler (tanečník), S. Huja (tanečník), J. Korejsová (barmanka), Olga Navrátilová (recepční), Vladimír Navrátil (barman), J. Vilská (nevěsta), Karel Gott (zpěvák), Viktor Sodoma (mladík s kytarou), Yvetta Simonová (zpěvačka), Alena Kreuzmannová (dabing – hlas sekretářky)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný