Jaro s hudbou Clarinet Factory

Clarinet Factory chystají na tento měsíc sérii koncertů se zajímavými hosty. Na trh se po dvou letech také vrací album Eternal Seekers, které členové Clarinet Factory nahráli s Lenkou Dusilovou a Beatou Hlavenkovou.

Nejprve se soubor představí 11. dubna na své "domovské scéně" ve Švandově divadle s Jardou Svobodou, frontmanem skupiny Traband. Zazní nejen jeho písně v novém, neobvyklém aranžmá, svoboda se představí rovněž jako hráč na harmonium. "Mohu prozradit, že Jára hraje kromě harmonia nebo akordeonu také na klarinet, takže má k našemu souboru dost blízko. Společně jsme už v minulosti hráli. Hostovali jsme se skupinou Traband a Jarda nás na oplátku podpořil zpěvem a harmoniem na našem koncertě v zatopeném lomu u Nečína," říká Jindřich Pavliš z Clarinet Factory. Jako obvykle se koncertu zúčastní též perkusista Alan Vitouš.

 

 

 

18. dubna pak v Divadle Minor na benefičním koncertě pro nadační fond Impuls přivítají Clarinet Factory milého hosta – Lenku Dusilovou, která se ponoří do experimentů s vokály, smyčkami a nečekanými kombinacemi zpěvu a klarinetů.

 

Clarinet Factory vystoupí rovněž s Alanem Vitoušem 12. dubna na festivalu Pardubické hudební jaro, kde se zaměří na prostor s využitím surroundového ozvučení, a 19. dubna v hradeckém divadle Drak, kam si připravili naopak zcela akustický koncert.

 

Na všech zmiňovaných koncertech uslyšíte i velkou část skladeb z posledního řadového alba, které vyšlo pod názvem Out of Home u vydavatelství Supraphon.

 

Aktuálně v distribuci Supraphonu je také legendární album Eternal Seekers, které dva roky nebylo na trhu. Clarinet Factory na něm spolupracoval s Lenkou Dusilovou a Beatou Hlavenkovou. V této sestavě Eternal Seekers vystoupí 13. dubna na 16. ročníku Polička jazz festival.

 

Cenou Anděl oceněné album Eternal Seekers vychází na značce Animal music v novém obalu výtvarníka Aleše Najbrta a s bonusem – dosud nevydanou nahrávkou písně „Smiluje“, kterou Eternal Seekers pořídili pro film Rodina je základ státu; toto akustické provedení skladby vytváří zajímavý kontrast k nahrávce téže skladby na albu Lenky Dusilové Baromantika. V pátek 6. dubna se úspěšné album poprvé objeví v digitální podobě v online obchodech jako například: Supraphonline.cz nebo na itunes. 

 

ETERNAL SEEKERS vydali v roce 2008 debutové eponymní album, za které LENKA DUSILOVÁ obdržela “Anděla” jako zpěvačka roku. Kromě ní tvoří soubor klavíristka BEATA HLAVENKOVÁ a členové CLARINET FACTORY. Zatímco album Eternal Seekers potvrzovalo po vydání své kvality, nacházelo posluchače a sbíralo nadšené kritické ohlasy, věnovali se všichni zúčastnění svým sólovým projektům – Lenka Dusilová vydala vynikající sólové album “Baromantika”, za které opět získala “Anděla” jako zpěvačka roku, Beata Hlavenková vydala v roce 2009 své autorské album “Joy For Joel” ve spolupráci s hudebníky z USA a Kanady, které bylo nominováno na “Anděla” v žánrové kategorii jazz a blues, spolupracovala s Lenkou Dusilovou na albu Baromantika a účastnila se mimo jiné též nahrávání alba skupiny Face of the Bass s Jaromírem Honzákem (2011), které bylo rovněž nominováno na “Anděla” v žánrové kategorii jazz a blues. Clarinet Factory vydali v roce 2010 album “Out Of Home” (na němž spolupracovali s Alanem Vitoušem, Lenkou Dusilovou a Epoque Quartetem) a pro výstavu obrazů Amadea Modiglianiho vytvořili kompozice zachycené na albu “Echoes Of Colours” (2010).

 

Nezaháleli ani hosté Eternal Seekers – kontrabasista Tomáš Liška vydal sólové album “Invisible World” (2009) nominované na “Anděla” v žánrové kategorii jazz a blues a účinkoval na albech Points, Mateje Benka, Druhé trávy, Cyrille Oswalda, Tomáše Hobzeka a Steva Walshe; kapela VERTIGO, jejímž členem je bubeník Dano Šoltis (taktéž spolupracující s řadou dalších umělců), vydala v roce 2011 album “Metamorphosis”, za které obdržela “Anděla” v kategorii jazz a blues.

 

Lenka Dusilová a Beata Hlavenková v roce 2011 vytvořily spolu s Michalem Ratajem hudbu k filmu Roberta Sedláčka “Rodina je základ státu”, který se stal filmem roku v Cenách české filmové kritiky.

 

V bookletu nového vydání jsou použity fotografie Petry Hajské ze křtu alba při koncertu v kostele Pražská křižovatka.