Filmexport Home Video – Páté kolo u vozu

Filmexport Home Video na konec měsíce ve středu 30. května 2012 připravil další pamětnickou komedii, vychází Páté kolo u vozu za 99,- Kč. Komedie o jedné pražské rodině a babičce, která je „pátým kolem u vozu".

Slibovali jí, že ji budou hýčkat, a přitom se stala jakýmsi rodinným otrokem, který nakupuje, vaří, uklízí, dohlíží na děti, pere, zašívá, prostě vede chod celé domácnosti.

Janurovi přestěhují k sobě do Prahy babičku, aby v kruhu rodinném prožila zbytek života. Místo slunného podzimu života však babičku čeká malý pokojík pro služku s oknem do výtahové šachty a řada povinností, kterých se ochotně ujme. Všichni včetně dětí si rychle zvyknou na její služby a rodina ji využívá jako neplacenou pomocnici v domácnosti.

Méně už jim je příjemné, že občas zasáhne do jejich života. Například si všimne, že se zeťovi líbí mladá zpěvačka Slavíková a snaží se ochránit dceřino manželství. Vdovec Poláček první upozorní starou paní, že ji rodina využívá, a nabízí jí společný život. Ta na jeho slova nedbá, ale o Vánocích přece jen posmutní: pod stromkem se pro ni nenašel jediný dárek. Poláček napíše o babičce dopis do časopisu o tom, jak ji rodina zneužívá, a nazve jej Páté kolo u vozu.

Shodou okolností na dopis v novinách odpoví dcera Zdenka, která je redaktorkou v ženském časopise. Jednání popisované rodiny označí za typický příklad měšťáckého vykořisťování. Po přečtení časopisu se babička rozhodne vzepřít a vzbouří se. Svou rodinu opustí a najde si místo jako šatnářka.

Bez ní to však v rodině neklape, netrvá dlouho a rodina je na pokraji zkázy. Janura se totiž stále objevuje ve společnosti zpěvačky a ani maminka není bez viny. Babička se vrátí a zahanbená rodina jí slíbí, že všechno napraví. K vytouženému moři však po čase nejede babička, ale rodiče Janurovi, kteří tak mají upevnit své manželství.

Na csfd.cz 67 procent: Době poplatná, přesto povedená emancipačně kritická komedie.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 18. dubna 1958

Režie: Bořivoj Zeman

Asistent režie: Jaroslav Pour, Marie Křížová

Námět: Bořivoj Zeman, Jiří Karásek

Scénář: Bořivoj Zeman, Jiří Karásek

Technický scénář: Bořivoj Zeman

Produkce: Ladislav Kalaš

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Jan Stallich

Asistent kamery: Bohumil Hába, Karel Holub

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Milan R. Novotný

Kostýmy: Marie Rubášová, Libuše Hozová

Masky: František Čížek, Erna Beranová

Výtvarník: František Straka

Architekt: Oldřich Bosák

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Kunc

Hrají: Zdeňka Baldová (babička Skořepová), Vlasta Fabianová (Zdenka Janurová, dcera paní Skořepové), Miloš Nedbal (Karel Janura, zeť paní Skořepové), Jaroslava Tvrzníková (Jana, dcera Janurových), Jiří Kříž (Petřík, syn Janurových), Jaroslav Vojta (babiččin nápadník Poláček), Helena Loubalová (operetní zpěvačka Jiřina Slavíková), Rudolf Jelínek (Arnošt, Janin přítel), Josef Kemr (tajemník Petránek), Bedřich Veverka (lékař), Marie Nademlejnská (suchá babička), Blažena Slavíčková (sousedka Janurová), Marcela Sedláčková (redaktorka), Eva Svobodová (hospodyně Rezková), Zdeněk Jílek (klavírista), Josef Zíma (konferenciér silvestrovské zábavy), Rudolf Princ (číšník), Hermína Vojtová (babička v redakci), Milka Balek-Brodská (babička v redakci), Mária Sýkorová (babička v redakci)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný