Magic Box – Terapie – 1. DVD

Už se stalo pravidlem, že velcí vydavatelé posílají své čerstvé katalogové novinky souběžně i do trafik, nyní vydavatelství MagicBox v úterý 15. května 2012 tímto způsobem vydává za 99,- Kč první původní televizní seriál HBO ČR Terapie – 1. DVD (epizody 1 až 5).

Pětačtyřicetidílné drama Terapie se běžným seriálům vymyká svou formou, obsahem i autenticitou problémů, o nichž vypráví. Seriál televizní stanice HBO ČR je výjimečný svou psychologickou hloubkou, propracovaností postav i neobvyklým dějištěm.

Téměř celý se odehrává v pracovně psychologa Marka Pošty (Karel Roden), kterého během jednotlivých dnů v týdnu navštěvuje několik různorodých pacientů. Každé pondělí dochází do psychologovy pracovny vyzývavá Sandra (Tatiana Pauhofová), která se hned v úvodním díle přizná, že je do Marka zamilovaná. V úterý absolvuje terapii bývalý voják z Afghánistánu (Lukáš Hejlík), u kterého postupně vycházejí najevo jeho válečná traumata. Ve středu se psycholog setkává s mladičkou gymnastkou Lindou (Michaela Doubravová), jež předstíranou suverénností maskuje své sebevražedné sklony. Ve čtvrtek jej navštěvuje manželský pár (Aňa Geislerová a Martin Hofmann), který se hádá kvůli zvažovanému potratu a jehož neshody souvisejí se špatnou komunikací… A každý pátek pak sám navštěvuje svou starší kolegyni, s níž konfrontuje své pochybnosti a rodinné starosti.

Ditu zosobnila známá slovenská herečka Kamila Magálová. Psychologovu choť, s níž prožívá manželskou krizi, ztělesnila Klára Melíšková. Jejich dospívající dceru, s níž si otec rovněž moc nerozumí, si zahrála Berenika Kohoutová.

EPIZODA 1

Sandra, pondělí 9.00

Scénář: Iva Klestilová

Režie: Petr Zelenka

Prolog úvodního dílu se odehrává na lavičce v parku nad Prahou, kde sedí rozrušená mladá žena – první z pacientek psychologa Marka Pošty (Karel Roden). Jmenuje se Sandra (Tatiana Pauhofová), pracuje jako zdravotní sestra a na terapii dochází už půl roku. Poté, co v psychologově pracovně překoná záchvat pláče, líčí mu svůj divoký zážitek z předcházející noci. Po hádce se svým přítelem Ondřejem, který jí dal ultimatum ohledně jejich vztahu, se s kamarádkou vypravila do baru, kde se pustila do erotického dobrodružství s neznámým mužem. Po rekapitulaci problémů s Ondřejem učiní Sandra překvapivé doznání: už delší dobu je do Marka zamilovaná a touží po jejich intimním sblížení. Zaskočený psycholog jí ale vysvětluje, že soukromé hranice mezi ním a klientkou jsou pro něj nepřekročitelné.

EPIZODA 2

Igor, úterý 10.00

Scénář: Robert Geisler

Režie: Petr Zelenka

Druhý z hrdinových pacientů Igor Heřman (Lukáš Hejlík) se v jeho pracovně objevuje poprvé. Sebejistý mladý muž Markovi v úvodu sezení prozradí, že si ho předem důkladně prověřil. Zjistil, že je ve svém oboru nejlepší… Poté terapeutovi sdělí důvod své návštěvy: působil jako profesionální voják v Afghánistánu na postu "leteckého předsunutého návodčího" (anglická zkratka FAC). Během své poslední akce navedl bombardér na objekt, kde místo bojovníků z řad Talibánců zemřeli nevinní civilisté. Po návratu do Čech absolvoval procházku se psem, během níž tak dlouho běžel, až málem zkolaboval na srdeční selhání. Muž toužící po dokonalosti, podrobně vzpomíná, jak prožíval kritické chvíle vlastní klinické smrti. Psycholog začne zjišťovat souvislost mezi Igorovým afghánským zážitkem a jeho fyzickým selháním.

EPIZODA 3

Linda, středa, 16.00

Scénář: Benjamin Tuček

Režie: Petr Zelenka

V prologu třetí epizody se psycholog pohádá se svou ženou kvůli jejich šestnáctileté dceři. Klára (Berenika Kohoutová) otce osočí, že se o ni nezajímá… Na sezení poprvé přichází patnáctiletá Linda (Michaela Doubravová), která od Marka potřebuje odborný posudek, že je psychicky v pořádku. Dívka, jež má obě ruce v sádře, se odmalička věnuje sportovní gymnastice. Její zranění je důsledkem nedávné nehody, při níž vjela na kole pod auto. Vyjde najevo, že Linda ji možná způsobila záměrně, což však před Markem vehementně popírá. Rozhovor poodhalí její kontroverzní vztahy k rodičům. Ctižádostivá dívka pohrdá svou matkou – bývalou herečkou, která s jejími sportovními aktivitami nesouhlasí. Shlíží se ve svém otci – uznávaném fotografovi, který však rodinu dávno opustil. Obdivuhodnou autoritu vidí také ve svém trenérovi Oldovi…

EPIZODA 4

Jana a Michal, čtvrtek, 17.00

Scénář: Petr Zelenka

Režie: Marek Najbrt

Manželé Jana a Michal (Aňa Geislerová a Martin Hofmann) absolvují u Marka třetí sezení, na které však Jana jako obvykle přijde pozdě. Podezíravý manžel ji v prologu marně shání mobilem… Bývalá investigativní novinářka, která pracuje jako šéfeditorka povrchního společenského magazínu, má syna z předchozího manželství. Poté, co se pět let léčila z neplodnosti, je momentálně v jiném stavu. Uvažuje však o potratu, což zdůvodňuje touhou po návratu ke své původní žurnalistické činnosti. Autoritativní Michal s její plánovanou interrupcí nesouhlasí a v postoji své ženy vidí jiné důvody. Psycholog má podle něj jasně odpovědět na otázku, zda má potrat podstoupit, či nikoli. Marek se mu snaží dokázat, že na některé otázky neexistují jednoznačné odpovědi. Začne sondovat hlubší příčiny nesouladu dotyčného páru.

EPIZODA 5

Dita, pátek 19.00

Scénář a režie: Marek Najbrt

Pátá epizoda se odehrává na jiném místě než předcházející díly a hrdinova role v ní zásadně obrací. Marek navštíví ve starosvětském činžáku bývalou kolegyni Ditu (Kamila Magálová), u níž kdysi pracoval jako odborný asistent a s níž se profesionálně rozešel. Ovdovělá psycholožka je v penzi a píše studii, jež souvisí i s jejím zemřelým manželem Ivanem. Marek rekapituluje kauzy, jež řeší se svými klienty, a naznačuje pochybnosti o vlastních postupech. Ditě si stěžuje si na nedostatek trpělivosti a na ztrátu potřebné sebejistoty. Ta se vyptává na jeho skutečný vztah se Sandrou. Během rozhovoru, v němž probleskují jejich rozepře z minulosti, uvažuje i o obecnějších problémech profese psychoterapeutů. Marek jí prozradí neshody s vlastní dcerou i fakt, že jeho manželství prochází vážnou krizí.

Na csfd.cz 75 procent.

Žánr: Drama / TV seriál

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2011

Délka: 126 minut

Režie: Petr Zelenka, Jaroslav Fuit, Marek Najbrt

Asistent režie: Jan Menšík

Scénář: Robert Geisler, Iva Klestilova, Marek Najbrt, Benjamin Tuček, Petr Zelenka

Produkce: Jana Krňanská, Marc Lorber, Tereza Polachová, Matthew Stillman

Hudba: Karel Havlíček, Petr Šoupa

Kamera: Alexander Šurkala

Střih: Michal Hýka, Marek Opatrný

Kostýmy: Vladimíra Fomínová

Zvuk: Jakub Čech

Masky: Pavlína Žďánská, Markéta Pešková

Společnost: Stillking Films / HBO ČR

Hrají: Jan Cina, Michaela Doubravová, Kristýna Frejová, Anna Geislerová, Martin Hofmann, Berenika Kohoutová, Kamila Magálová, Tomáš Matonoha, Klára Melíšková, Tatiana Pauhofová, Karel Roden, Jiří Štěpnička, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný