Filmexport Home Video – Sny na neděli

Filmexport Home Video jako poslední film měsíce posílá ve středu 27. června 2012 na pulty romantické drama Sny na neděli za 99,- Kč. Milostný příběh z prostředí plicního sanatoria.

Ve velkém sanatoriu obklopeném parkem se léčí pacienti nemocní tuberkulózou, kteří každou neděli marně žádají o propustku. Ven se dostanou jen ti, kteří už jsou téměř vyléčeni. Jednou z nich je i mladá učitelka Jana, která se tu zamiluje do Jindry, studenta průmyslovky. Plánují společnou budoucnost. Jindra kvůli Janě nemá čas na přítele Tůmu, který ho doučuje a jehož stav se prudce zhoršuje. Přesto se Tůma učí španělsky, aby mohl jet na montáž do zahraničí. Pacient Franta tajně navštíví svoji rodinu v Praze. Při nočním návratu zahlédne pohřební vůz, odvážející Tůmu, který nemoci podlehl. Jana je zdravá a bude propuštěna. Poslední neděli chce strávit v Praze s Jindrou a ten opustí léčebnu bez propustky. Jindra svůj stav podcenil a po návratu skončí na oddělení intenzivní péče. Primář přesto věří v jeho uzdravení, Jindra však musí respektovat pravidla léčby. Janě lékař proto doporučí, aby omezila své návštěvy v sanatoriu.

Ve snímku tvůrci skvěle zachytili tíživou atmosféru sanatoria, nechybí zde ani poetika všedního dne a další přidanou hodnotou filmu jsou herecké výkony hlavních i vedlejších rolí.

Film natočil režisér Václav Gajer podle scénáře Oty Hofmana – oba umělci zvláštní prostředí plicního sanatoria poznali sami jako pacienti. Proto je jejich pohled na svět nemocných a lékařů velmi realistický a procítěný. Mladé hrdiny filmu, Janu a Jindru, které sice nemoc izolovala od okolního světa, ale nevzala jim touhu po lásce, si zahráli Alena Vránová a Eduard Cupák.

Na csfd.cz 62 procent: Citlivý snímek o touze po „jiném" životě, než je ten zrovna možný. Tak trochu totéž, co později ukázal Učitel tance.

Žánr: Romantický / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1959

Délka: 79 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. srpna 1959

Režie: Václav Gajer

Pomocná režie: František Matoušek

Asistent režie: Jaroslava Koudelová, Věra Plívová-Šimková

Námět: Ota Hofman

Scénář: Ota Hofman

Technický scénář: Václav Gajer

Produkce: Josef Pitrák, Hubert Novotný, Taťána Gucalová

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jan Roth

Asistent kamery: Josef Pechar, Josef Pávek

Střih: Jiřina Lukešová, Štěpánka Stříbrná

Zvuk: Roman Hloch

Kostýmy: Karel Postřehovský, František Sadílek

Masky: Vladimír Petřina, Jan Štětina

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Jiří Rulík

Odborný poradce: MUDr. Oskar Boleček, MUDr. Josef Ungr

Spolupráce: Jaroslav Krška

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Hanuš – Träger

Hrají: Alena Vránová (učitelka Jana Holečková), Eduard Cupák (průmyslovák Jindra Valenta), Martin Růžek (primář sanatoria), Václav Lohniský (pacient Josef Tůma, zvaný Španělák), Jiří Sovák (pacient Franta Farták), Miloš Kopecký (pacient Voves, Jindrův kamarád), Terezie Brzková (babička pacientka), Soňa Neumannová (vrchní sestra), Věra Kalendová (zdravotní sestra), Otto Čermák (děda pacient), Soběslav Sejk (lékař), Jan Skopeček (pacient Venca Čermák), Zdeněk Hodr (ochotnický režisér), Richard Záhorský (Janin otec), Erik Zámiš (cizí pacient), Karel Vavřík (zřízenec v sanatoriu), Anna Kadeřábková (pacientka), Miloslav Novák (laborant), Marta Richterová (sestra), Karel Smrž (sanitář s vozíkem), Libuše Pospíšilová (zdravotní sestra), Věra Tichánková (pacientka Dočkalová), Svoboda Karel (herec / lékař), Boris Moravec (muž na ulici)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný