BH Promo – Byl jednou jeden… život 5

 

Další, již pátý díl animovaného seriálu Byl jednou jeden život 5 by se měl na stáncích objevit opět ve čtvrtek, tj. 26. června 2008. Cena opět 49,- Kč

 

 

V nejúspěšnějším animovaném seriálu o lidském těle: Byl jednou jeden život poznáme a uvidíme co to je a jak funguje mízní soustava a proč tu není vůbec žádná krev. Poté se přesuneme do kostí a poznáme naši kostru. Zlomená noha pěkně bolí… proč a jak se zhojí si nesmíte nechat ujít. Svaly jsou oproti kostem nejobjemnější a nejmohutnější soustava lidského těla. Na závěr zažijete válku s toxiny. Jak se tyto malé škodlivé potvůrky dostanou do našeho těla a jak s nimi umíme bojovat sami uvidíte. 

 

 

 

 

 

 

18. Mízní soustava

Tato důležitá soustava sbírá mízu tvořící se ve tkáních a odvádí ji do krve, odvádí tuky (kapénky) z trávicí soustavy do horní duté žíly a plní obrannou funkci v uzlinách – lymfocyty (vytváří protilátky) + fagocytující makrofágy (zadržují částice – prach, mikroorganismy, buňky, části buněk). 

 

19. Kosti a kostra

Lidská kostra představuje soubor kostí, chrupavek a vazů, které dohromady vytvářejí pevnou, pasivně pohyblivou oporu těla, na niž se upínají svaly. Kostra dospělého člověka se skládá přibližně z 206 kostí, přičemž například novorozeňata jich mají kolem 300. Tento fakt je dán tím že novorozeňata mají v těle větší množství malých kostí, které během růstu srostou. 

 

20. Svaly a tuk

Problematika nabírání svaloviny a snižování hladiny tělesného tuku je jedním ze základních témat sportu zvaného kulturistika. Ale může zajímat i nás ostatní. Úzce totiž souvisí s otázkami zdravé výživy a správné stravy. 

 

21. Válka s toxiny

Již několik tisíciletí zná lidstvo toxiny jako příčinu onemocnění, mohou se stát prokletím i požehnáním. Toxiny představují skupinu různorodých látek biologického původu, mající různé vlastnosti a mechanismus působení. V přírodě využívají některé bakterie, houby, rostliny a zvířata toxiny ke své obraně i k agresi. Lidé se občas stanou náhodnou obětí jejich toxinů, vyvolávajících např. tetanus, botulismus a alimentární intoxikace.

 

Žánr: Animovaný / Dětský / Naučný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1986

Délka: 26 epizod po 26 minutách celkem

Původní název: Il était une fois… la vie

Režie a scénář: Albert Barillé

Hudba: Michel Legrand

Společnost: France Regions 3 (FR3) / Canal+ / Société Radio-Canada / Radio Televisión Española (RTVE) / KRO Televisie / Société Suisse de Radiodiffusion et Télévision (SSR) / Radio Télévision Belge Francophone (RTBF) / Belgische Radio en Televisie (BRT) / Eiken / Ministère de la Culture et des Télécommunications / Procidis

 

 

Údaje o DVD:

 

Délka: 104 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky, slovensky

Titulky: česky, slovensky

 

 

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný