Terran – Buratino

„Znovuzrozené" (tedy snad) vydavatelství Terran slibuje na pondělí 18. června 2012 hned dva tituly, i ten druhý je ruský, měl by jím být animovaný příběh Buratino za 99,- Kč, jehož inspirací je příběh o Pinocchiovi.

Na svém webu vydavatel z těžko pochopitelných důvodů uvádí text v bratrském jazyce:

Príběh o Pinocchiovi, drevenej bábke, ktorá ožije a zmení sa na malého chlapca. Napriek ustavičnej pomoci krásnej a dobrej modrej víly a otca Gepetta sa neposedný a zvedavý Pinocchio ustavične zapletá do neuveriteľných dobrodružstiev, ktoré zvyčajne nekončia inak ako katastrofou! Ruská animovaná rozprávka, ktorú podľa slávnej rovnomennej rozprávky talianskeho autora Carla Collodiho prerozprával ruský spisovateľ Alexej Tolstoj.

Na obalu je ovšem text ve „správném" jazyce, takže kdyby náhodou někdo nerozuměl:

Příběh o Buratinovi, dřevěném panáčkovi, který ožije a změní se v malého chlapce. Přes neustálou pomoc krásné víly a „otce" truhláře se neposedný a zvědavý Buratino neustále zaplétá do neuvěřitelných dobrodružství, které obyčejně nekončí jinak než katastrofou.

Ruská animovaná pohádka, kterou podle slavné pohádky italské autora Carla Collodiho (Pinocchio) převyprávěl Alexej Tolstoj. Režie filmu se chopil Ivan Ivanov-Vano a animace Světozar Rusakov, animátor kresleného seriálu Jen počkej, zajíci!

Na imdb.com 73 procent, na csfd.cz 76: Velmi milá verze světoznámého příběhu.

Zbývá tedy jen vyjádřit naději, že oba tituly Terranu si najdou své kupce, pokud možno v takovém množství, aby z toho nebyla opět levnoknihová katastrofa a několikaměsíční lízání ekonomických ran.

 

Nakonec je všechno jinak, Terran na svém webu zveřejnil tento komentář:

Bohužel ani jedna distribuční firma v ČR nevzala na distribuci jak Buratina tak i Agónii. Takže oproti Slovensku kde jsou tyto tituly k dispozici v trafikách, tak v ČR jsou k dispozici na našem e-shopu, v prodejně Terryho ponožky v kině Světozor, prodejnách Bontonlandu a od cca 10. července v Tesku, Datartu, Intersparu, Globusu a snad i v Albertu.

Zadní strana 

Žánr: Animovaný / Pohádka / Dobrodružný / Rodinný

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1959

Délka: 67 minut

Původní název: Приключения Буратино / Priklyucheniya Buratino

Režie: Dmitrij Babičenko, Ivan Ivanov-Vano, Michail Botov

Námět: Alexej Tolstoj (pohádka Zlatý klíček z roku 1936)

Scénář: Nikolaj Erdman, Ljudmila Tolstaja

Hudba: Anatolij Lepin

Kamera: Michail Drujan

Střih: Nina Majorova

Zvuk: Georgij Martynjuk

Společnost: Sojuzmultifilm

Сюжет: Старый мастер Джузеппе вырезал из дерева забавного мальчика и назвал его Буратино. Деревянный мальчик ожил, но прежде чем он станет настоящим человеком, ему предстоит пройти через множество испытаний и приключений. Доброта, смелость и находчивость помогут Буратино победить жестокость и алчность, найти бескорыстных и верных друзей…

Жанр: рисованный / сказка

Страна: СССР

Год: 1959

Длительность: 68 мин.

Режиссёр: Дмитрий Бабиченко, Иван Иванов-Вано

На основе: А. Н. Толстой (по сказке «Золотой ключик, или Приключения Буратино»)

Автор сценария: Людмила Толстая, Николай Эрдман

Художник-постановщик: Пётр Репкин, Светозар Русаков

Оператор: Михаил Друян

Композитор: Анатолий Лепин

Кинокомпания: Союзмультфильм

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: