Bontonfilm – Final Fantasy: Esence života

A je tu konec víkendu a Bontonfilm v neděli 24. června 2012 opět vychrlí dávku různých titulů, za 99,- Kč bude ke koupi animovaná sci-fi Final Fantasy – Esence života. Kompletně počítačový film na motivy slavné série videoher, natočený samotnými tvůrci této série. Otázkou je, jestli na pulty dorazí v původním dvoudiskovém provedení, nebo jen polovina…

Země je v obležení. Při nárazu meteoru se na naši planetu dostaly milióny podivných bytostí, které decimují venkov i města a hrozí, že zadusí ostatní život na Zemi. Lidi zabíjejí tím, že si podmaňují jejich duše. Ti, kteří zatím přežili, začínají opevňovat svá města, aby se vetřelcům ubránili. Ale čas běží…

Poslední záchranou lidstva je krásná a inteligentní Dr. Aki Ross, která je rozhodnutá věnovat všechny své schopnosti na boj s vetřelci z vesmíru. Pod vedením svého učitele Dr. Sida a za pomoci vojenské jednotky Deep Eye, v jejímž čele stojí odvážný kapitán Gray Edwards, se Aki vydává do boje za záchranu Země i sebe. Dostane se do myšlení vetřelců a získá klíč k odhalení jejich tajemství. Proti ní však stojí generál Hein. Chce proti ní použít zbraň, která by zničila celou Zemi.

A ještě jiná verze textu:

Je rok 2065. Země je zamořena mimozemskými duchy a lidstvo stojí před absolutním vyhynutím. Poslední záchranou je krásná a inteligentní dr. Aki Rossová. Ta se pod vedením moudrého učitele Dr.Sida a pronásledována podivným snem, snaží proniknout do myšlení vetřelců a získat klíč k odhalení jejich tajemství. S pomocí vojenské jednotky Deep Eye musí Aki zachránit planetu od nejtemnější závisti a obnovit na ní život.

FINAL FANTASY je novým převratným CGI filmem od tvůrců video hry Final Fantasy. Vstupte do nové dimenze za hranici své představivosti, kde se fantazie stává realitou.

Na imdb.com 64 procent, na csfd.cz 68: Na svou dobu vizuálně úchvatné, jako film ale pouhý selhávající technický experiment. Přílišné soustředění na „neživé herce" zapříčinilo absenci solidního příběhu.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Japonsko

Rok vzniku: 2001

Délka: 106 minut

Původní název: Final Fantasy: The Spirits Within / Fainaru fantaji

Světová premiéra: 2. července 2001 – USA

Kinopremiéra v ČR: 2. srpna 2001

Režie: Hironobu Sakaguchi, Moto Sakakibara

Scénář: Hironobu Sakaguchi, Al Reinert, Jeff Vintar, Jack Fletcher, Ramin Mebdy

Produkce: Jun Aida, Michael Hack, Daniel S. Kletzky, Chris Lee, Deirdre Morrison, Hironobu Sakaguchi, Akio Sakai, Katsuhiko Toyota

Hudba: Elliot Goldenthal

Kamera: Motoroni Sakakibara

Střih: Chirstopher S. Capp

Společnost: Chris Lee Productions / Square Company / Square USA

Hlasy v původním znění: Ming-Na (Dr. Aki Rossová), Alec Baldwin (kapitán Gray Edwards), Ving Rhames (Ryan), Steve Buscemi (Neil), Peri Gilpin (Jane), Donald Sutherland (Dr. Sid), James Woods (generál Hein), Keith David (člen konsilu #1), Jean Simmons (člen konsilu #2), Matt McKenzie (major Elliot), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, francouzsky

Titulky: česky, anglicky, francouzsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus:

Disk 1: Film + Bonusové materiály: Digitální audio & anamorfní video. Širokoúhlý formát. Několika jazyčné titulky. Film. Komentáře z natáčení.

Disk 2: Bonusové materiály: Původní interaktivní dokument. Exkluzivní DVD-ROM. Obsáhlý workshop. Interaktivní animované menu.