Bontonfilm – Dar

Aktuální rozpis distribuce společnosti PNS praví, že Bontonfilm vybral do nabídky pro pátek 22. června 2012 za 99,- Kč romantické drama Dar. Schopnost milovat nás dělá lidmi.

Scenáristka a režisérka Shana Feste uvádí film Dar a s ním i mnoho různých pohledů na téma láska. Zabývá se první láskou, ztracenou láskou, láskou mateřskou i láskou, která dostává druhou šanci.

Když manželé Allen (Pierce Brosnan) a Grace (Susan Sarandon) přicházejí o svého dospívajícího syna Bennetta (Aaron Johnson), jejich zlomené manželství se ocitá nad propastí. Pak se ale objevuje mladá žena jménem Rose (debutující Carey Mulligan), která jim pomáhá znovu se postavit na nohy. Ve vedlejších rolích filmu se představují Michael Shannon, Johnny Simmons a Zoe Kravitz.

Poklidný předměstský život dobře situované rodiny Brewerových nečekaně rozvrátí šokující smrt staršího syna Bennetta. Otec, matka i mladší bratr se s náhlou ztrátou blízké osoby snaží vyrovnat každý po svém, dobrovolnou izolovanost jejich paralelních světů však "naruší" Bennettova nová přítelkyně. Je pevně rozhodnuta dozvědět se více o mladíkovi, se kterým ji pojila krátká, ale intenzivní romance. Debutující Shana Festeová natočila nečekaně vyzrálou studii o vyrovnávání se s bolestí, aniž by sklouzla k povrchnímu sentimentu. Její intenzivní psychologický vhled pod zdánlivě idylický povrch středostavovské rodiny byl inspirován dramatem Roberta Redforda Obyčejní lidé. Skvělým Susan Sarandonové a Pierci Brosnanovi v rolích rodičů se svým hereckým výkonem přinejmenším vyrovná jedna z nejtalentovanějších hereček současnosti, Britka Carey Mulliganová.

Na imdb.com 66 procent, na csfd.cz 72: Křehký, příjemný a dojemný film o zcela všedním žití, plném smutku, krásy, hněvu, lásky a iluzí. Z obyčejnosti ho pozvedají výborní herci.

Zadní strana

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 96 minut

Původní název: The Greatest

Světová premiéra: 17. ledna 2009 – USA (Sundance Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 3. července 2009 (Karlovy Vary International Film Festival)

Režie: Shana Feste

Scénář: Shana Feste

Produkce: Pierce Brosnan, Anthony J. Callie, Nissa Ren Cannon, Chris Charalambous, Doug Dey, Ron Hartenbaum, Lynette Howell, Aaron Kaufman, Douglas Kuber, Katie Mustard, Myles Nestel, Amanda Scarano, Beau St. Clair

Hudba: Christophe Beck

Kamera: John Bailey

Střih: Cara Silverman

Kostýmy: Luca Mosca

Společnost: Barbarian Film Group/ Oceana Media Finance / Silverwood Films / Irish DreamTime / Tax Credit Finance

Natáčeno: Rockland, New York, USA

Hrají: Carey Mulligan (Rose), Aaron Johnson (Bennett Brewer), Pierce Brosnan (Allen Brewer), Susan Sarandon (Grace Brewerová), Johnny Simmons (Ryan Brewer), Kevin Hagan (kněz), Amy Morton (Lydia), Deirdre O’Connell (Joyce), Miles Robbins (Sean Brewer), Cara Seymour (Janis), Ramsey Faragallah (Dr. Shambus), Jennifer Ehle (Joan), Colby Minifie (Latent), Maryann Urbano (Cheryl), Zoë Isabella Kravitz (Ashley), Portia (Toni), Michael Shannon (Jordan Walker), Dante E. Clark (Dante), Ron Scott (policejní důstojník), Miguel Cervantes (EMT #1), Maya Ri Sanchez (EMT #2), Lindsay Beamish (Shea), Eric Santiago (host na party), John Boyd (Wyatt), Cynthia Boorujy (Roseina doktorka), Hannah Hodson (Amy), Miriam Cruz (Gloria), Joel de la Fuente (Allenův doktor), James Biberi (vězeňská bezpečnostní stráž), Wai Ching Ho (učitel na piano), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: