Bontonfilm – Upírův pomocník

Móda panuje nejen v ošacení. Jednou to byla obří monstra běžných živočichů, jednou vlkodlaci, jindy zombie. Teď za každým rohem česnek nečesnek číhají upíři. Bontonfilm ve čtvrtek 28. června 2012 za 99,- Kč nabídne další zubatce ve filmu podle knižní ságy Upírův pomocník. Seznamte se s Darrenem. Je mu šestnáct a stane se nesmrtelným.

"Tohle jsem já. Jmenuji se Darren Shan a tohle je můj příběh. A věřte mi, že to že trávím tolik času v rakvi, jsem fakt neměl v plánu. Asi jsem prostě dítě štěstěny…"

Dobrodružné fantasy bylo natočeno podle knižního bestselleru o Darrenu Shanovi. Obyčejný teenager (John C. Reilly) navštíví navzdory zákazu Strašidelný cirkus. Trest, který následuje, je velmi nelidský. Stane se upírem a tím i součástí téhle děsivé show složené z pohádkových šílenců, které představují například Salma Hayek a Willem Dafoe. A když se blíží válka mezi upíry a jejich ďábelskými protivníky, je jeho odvaha poslední nadějí lidstva.

Film Upírův pomocník vypráví příběh chlapce, který nevědomky rozbije dvě stě let staré příměří mezi dvěma soupeřícími klany upírů. Chlapec unikne z bezpečí své nudné existence a naplní svůj osud ve světě plném nočních můr. Nechte se vtáhnout do fantastického světa nepochopených šílenců a groteskních nočních bytostí.

Čtrnáctiletý Darren byl stejný jako většina dětí z jeho sousedství. Potloukal se se svým nejlepším kamarádem, ze školy nosil dobré známky a většinou se držel od problémů v bezpečné vzdálenosti. Jednoho dne však se svým kamarádem narazí na podivnou kočovnou šou a od té chvíle se chlapec začne měnit. Vše se stane přesně v okamžiku, kdy ho upír Larten Crepsley promění v bytost, která žízní po krvi. Darren se stane neživým a připojí se ke kočovníkům a jejich atrakcím plným monstrózních kreatur, včetně hadího chlapce, vlkodlaka a vousaté dámy. Darren se sžívá se svou nově získanou silou ve světě plném temnoty a stane se cenným pěšákem mezi upíry a jejich smrtelnými protějšky. Podaří se jim z něj vysát zbytek jeho lidskosti?

Na imdb.com 60 procent, na csfd.cz 58: není to taková katastrofa, jaká se dala čekat, ale oproti knižní předloze docela slabota.

Zadní strana

Žánr: Akční / Dobrodružný / Fantasy / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 104 minut

Původní název: Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant

Světová premiéra: 22. října 2009 – Maďarsko / Kazachstán / Rusko

Režie: Paul Weitz

Námět: Darren Shan (knižní série)

Scénář: Paul Weitz, Brian Helgeland

Produkce: Kerry Kohansky, Dan Kolsrud, Ewan Leslie, Rodney Liber, Andrew Miano, Courtney Pledger, Sarah Radclyffe, Lauren Shuler Donner, John Swallow, Paul Weitz

Hudba: Stephen Trask

Kamera: J. Michael Muro

Střih: Leslie Jones

Kostýmy: Judianna Makovsky

Společnost: Universal Pictures / Relativity Media / Donners‘ Company / Depth of Field / Renegade Animation

Natáčeno: Baton Rouge, Louisiana, USA / Folsom, Louisiana, USA / John Marshall High School – 3939 Tracy Street, Los Feliz, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles Center Studios – 450 S. Bixel Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Lusher Charter School, New Orleans, Louisiana, USA / New Orleans, Louisiana, USA / State Palace Theatre – 1108 Canal Street, New Orleans, Louisiana, USA / Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA

Hrají: John C. Reilly (Larten Crepsley), Josh Hutcherson (Steve), Chris Massoglia (Darren Shan), Jessica Carlson (Rebecca), Michael Cerveris (pan Tiny), Ray Stevenson (Murlaugh), Patrick Fugit (Evra hadí kluk), Daniel Newman (Pete), Morgan Saylor (Annie), Don McManus (pan Shan), Colleen Camp (paní Shanová), Ken Watanabe (pan Tall), Salma Hayek (madam Truska), Orlando Jones (Alexander Ribs), Frankie Faison (Rhamus Twobellies), Willem Dafoe (Gavner Purl), Kristen Schaal (Gertha Teethová), Patrick Breen (pan Kersey), Tom Woodruff Jr. (Wolfman), Jane Krakowski (Corma Limbsová), Tim L. Brennon (policista), Drew Rin Varick (Loaf Head), John D. Crawford (člen audience), Ritchie Montgomery (pastor), Ted Manson (policista), Ann Mckenzie (žena z města), Monica Monica (učitelka), Adella Gauthier (zdravotní sestra), Beau Holden (řidič kamionu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, VO polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, dánsky, finsky, hebrejsky, norsky, polsky, švédsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: Vynechané scény, Průvodce: Jak se stát upírem, Prohlídka monster