Bontonfilm – Chyťte doktora

Doba, kdy se do trafik řinul jeden český film za druhým, je beznadějně pryč, i když kvalitních titulů zůstalo v archivech ještě dost. Nyní je zapotřebí vzít zavděk občasným paběrkováním. Bontonfilm v neděli 8. července 2012 za slevových 49,- Kč pošle do prodeje domácí komedii Chyťte doktora. O lásce a jiném násilí…

Gynekologa Michala dostihne nevěra a tak musí řešit zapeklitou situaci manželského trojúhelníku.

Michal Goldberg je nadějným gynekologem, žije se svou ženou a má malé dítě. Jednoho dne se ovšem probudí, vyrazí do práce a jako první narazí na svou milenku, která je těhotná. Zatímco jí chce poslat rovnou na sál, ona zavolá jeho ženě a Michalův závod s časem může začít. Do toho všeho totiž ještě musí stihnout zápas v rugby a televizní pořad o výhodách a nevýhodách monogamních vztahů.

 

Poté, co jeho pokus o záchranu manželství nedopadne zcela podle představ, vrátí se na začátek filmu do místa jednoho rozhodnutí a začne znovu. Jinak. Ve filmu sledujeme celkem tři varianty tohoto dne, kdy v té první se Michal vrací k ženě, v té druhé zůstává u milenky a v té třetí neudělá ani jedno ani druhé… Celkem třikrát se diváci spolu s hlavním hrdinou nebudou stačit divit, co všechno se může stát.

 

Komedie Chyťte doktora debutujícího režiséra a scénáristy Martina Dolenského se opírá především o výrazné herecké obsazení a hlavně sympatický výkon neherce a zpěváka Michala Malátného ze skupiny Chinaski. Malátný sice dříve hrál divadlo, ale Chyťte doktora je jeho filmovým debutem. Obě jeho partnerky – manželku i milenku – si s chutí zahrála Tatiana Vilhelmová. V roli Michalovy tchýně se objeví Iva Janžurová. Primáře hraje až překvapivě civilní Luděk Sobota, který se na plátna kin vrací po dlouhé pauze. Z vedlejších rolí stojí za zmínku především horlivý mladý policista Kryštofa Hádka a dále Vladimír Javorský (Michalův kolega Lukeš), Zuzana Stivínová (moderátorka diskuzního pořadu), Pavel Landovský (přítel Michalovy tchýně) a Kristýna Nováková (sestřička Zuzanka). Sympatické kameo si ve filmu vystřihli Zdena Hadrbolcová, Marek Vašut, primátor Pavel Bém coby pražský taxikář či Dolenského režisérský kolega a spolužák z FAMU Karel Janák.

Silné herecké obsazení, konverzační humor, lékařské prostředí, propletenec milostných vztahů a hlavní hrdina v jejich zajetí – tím vším film navazuje na tradici klasické české filmové komedie – Svatbou jako řemen počínaje a „básnickou" sérií konče. Film ovšem zůstává pevně zakotven v současné realitě. Slovní a situační humor ve filmu působí autenticky a žene poněkud bizarní příběh stále kupředu.

Z „nepravdivosti" nadšené reklamní slogany usvědčuje na csfd.cz dosažené skóre 43 procent: Mdlá televizní inscenace, která nestojí za pozornost.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2007

Délka: 92 minut

Kinopremiéra v ČR: 29. kistopadu 2007

Režie: Martin Dolenský

Pomocná režie: Jana Počtová, Irena Bočková, Marek Juráček

Scénář: Martin Dolenský

Dramaturgie: Petr Markov, Kristián Suda, Ivan Hubač

Produkce: Daniel Tuček, Filip Čermák, Jiří Koštýř, Antonín Chundela, Jaroslav Kučera

Hudba: Karel Heřman, Michal Malátný

Kamera: Antonín Chundela

Střih: Jakub Sýkora, Vladimír Žán

Zvuk: Tomáš Bělohradský

Kostýmy: Michaela Hořejší

Masky: Leona Dušáková

Architekt: Pavel Ramplé

Společnost: Golden Dawn / Česká televize

Natáčeno: Praha, Česká republika

Hrají: Michal Malátný (MUDr. Michal Goldberg), Tatiana Vilhelmová (Jana Goldbergová / Klára Spurná), Iva Janžurová (Lída Klimešová, maminka Jany), Vladimír Javorský (MUDr. Jan Lukeš), Luděk Sobota (primář doc. MUDr. Aleš Horn, CSc.), Kristýna Fuitová Nováková (sestřička Zuzanka), Natálie Drabiščáková (Natálie), Kryštof Hádek (strážmistr Barták), Kristýna Frejová (rotný Semerádová), Dagmar Bláhová (Serafína Pustinová), Pavel Landovský (Cyril Záruba, soused Lídy), Zuzana Stivínová (redaktorka Marcela), Petr Weiss (sexuolog prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D.), Zdena Hadrbolcová (sekretářka primáře Horna Millerová), Jana Hlubinská (MUDr. Tereza Sýkorová), Karel Janák (IT Karel Nečas, kolega Kláry), Marie Štípková (asistentka Martina), Marek Vašut (hlídač parkoviště), Vítek Beneš (Vítek), Hana Vagnerová (pacientka Synková), Rudolf Kinský (výčepní), Pavel Bém (taxikář), Martin Dolenský (lapiduch), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Film o filmu, Televizní beseda, Videoklip, Upoutávka, Fotogalerie