Amercom – Kosmos 41

Svátky nesvátky, Kosmos s číslem 41 je tady. Vydavatelství Amercom je jedním z mála, které své edice neposouvá – i když dnes hovořit o nějakých edicích na stáncích je asi už zbytečné. Nicméně v pondělí 2. července 2012 bylo (a někde možná ještě je) ke koupi výše jmenované číslo časopisu s DVD za tradiční cenu 75,- Kč a jeho podtitul tentokráte zní Vnější planety: Periferie sluneční soustavy.

V tomto filmu se setkáme s mužem, jehož objev spustil řetězec událostí, které vedly ke snížení počtu planet sluneční soustavy z devíti na osm. Malé ledové Pluto, jemuž jeden oběh Slunce trvá asi 248 let, je totiž od roku 2006 považováno za trpasličí planetu. Posledními dvěma planetami sluneční soustavy jsou tak nyní ledoví obři Uran a Neptun. Světle modrý Uran je toxickou směsí vodíku, helia a metanu. Vědci předpokládají, že neobvyklý sklon jeho rotační osy může být způsoben dávnou kolizí s jiným velkým vesmírným tělesem. Za Uranem pak jako zářivý safír krouží Neptun. Jeho největší měsíc Triton je sice nejchladnějším známým tělesem sluneční soustavy, pod jeho ledovým pláštěm by se však mohla skrývat voda. Je možné, že by se v ní mohl vyvinout i život?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

To se asi jen tak nedozvíme, protože poslední sondou u zmíněných planet byl Voyager 2. A se současným financováním NASA se asi jen tak další sondy nedočkáme. Známe stovky exoplanet vzdálených desítky a stovky světelných let, ale nevíme, jestli „několik" kilometrů od nás na Europě je oceán plný živých organismů nebo není…

Obálka časopisu 

V časopise se dozvíme něco právě o misi Voyager (mimochodem, obě sondy zatím komunikují – zájemcům doporučuji http://voyager.jpl.nasa.gov/ ), něco o měsících obou ledových obrů a také o jejich objevu.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2007

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků