Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (35. díl) – červenec 1942

První středa nového měsíce je za námi, ale pokračování cyklu vydavatelství Codi Válka den po dni podle přehledu distribuce má do trafik dorazit netradičně až v sobotu 7. července 2012. Za 59,- Kč bude v prodeji disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (35. díl) – červenec 1942. Bonusem má být tentokrát dokument Útok v centrálním Pacifiku, Makin a Tarawa. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Protože vydavatel má poslední dobou značné zpoždění při zveřejnování informací, bylo nutno text vyzobat ze zveřejněného náhledu obalu u PNSky. Jenže část byla překryta odleskem, takže "prázdná místa" doplňujeme až v okamžiku, kdy náhled obalu dorazil od Pavla M., čímž je potvrzeno i vydání disku:

 

V Severní Africe začíná první bitva u El Alameinu, ve které se vojska maršála Rommela pokouší prorazit spojeneckou obranu, což by jim umožnilo obsadit Alexandrii a Káhiru a postoupit k Suezkému průplavu. Spojenci postup vojáků Osy zastavují a maršál Rommel zůstává stát na spojenecké linii obrany s naprostým nedostatkem zásob.

 

V Protektorátu Čechy a Morava pokračuje krutý teror vůči obyvatelstvu rozpoutaný po atentátu na třetího muže Říše, Reinharda Heydricha.

 

Německá vojska pořádají vítěznou přehlídku v dobytém Sevastopolu a útočí na Voroněž.

 

Důležité hlasování o vyjádření nedůvěry premiéru Churchillovi končí zamítnutím návrhu a premiérovým jednoznačným vítězstvím.

 

Konvoj PQ-17 do Archangelska, vezoucí válečný materiál za téměř tři čtvrtě miliardy dolarů, je napaden německými ponorkami a letectvem a z větší části zničen. Z 35 obchodních lodí doplouvá do Sovětského svazu pouhých jedenáct a arktické konvoje jsou dočasně pozastaveny.

 

Ve Francii jsou na příkaz předsedy vlády Pierra Lavala zatýkáni frncouzští Židé a soustřeďováni na pařížském velodromu před transportem do Osvětimi.

 

Vzhledem ke zlepšující se protiponorkové obraně u amerických břehů ukončuje velitel U-Bootswaffe admirál Karl Dönitz operaci Paukenschlang.

 

Japonci se, ve snaze o obsazení Port Moresby, vyloďují u Buna-Gona na Nové Guinei a postupují po Kokodské stezce přes pohoří Owena Stanleyho, kde se jim staví do cesty malé síly Australanů a Papuánců. 

 

Zadní strana 

Údaje o DVD:

Délka: 64 minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Útok v centrálním Pacifiku, Makin a Tarawa