Česká televize – Madla a Ťap

Vydávání dosud trafikově nedostupných Večerníčků pokračuje, Česká muzika v neděli 8. července 2012 bude nabízet za 129,- Kč z katalogu České televize dvojDVD O zvířátkách pana Krbce. Pravda ovšem je, že tohle balení se u nás v Albertu povaluje už minimálně od začátku letošního roku…

Třináctidílný seriál o putování štěněte loveckého psa, bavorského barváře, a mláděte rysa ostrovida je dalším z cyklu zvířecích příběhů Václava Chaloupka, který se svými seriály snaží změnit vztah člověka k některým živočichům. Ten úlohu šelem a dravých ptáků většinou zjednodušil do pojmu „škodná" a podle toho se k nim chová. Medvědy, vlky, rysy a divoké kočky v českých zemích vyhubil a o jejich životě přinesl snůšku nepravd a smyšlenek. Člověk si tak zdůvodnil nepřátelství k predátorům a důsledkem je i krutost, bezcitnost a tolerance k jejich týrání. Medvědi stále žijí ve stísněných podmínkách zvěřinců a cirkusů. Vlci, rysi, vydry lišky, kuny, káňata, jestřábi a orli se často ocitají v pasti. Večerníčky o zvířatech by mohly působit na malé i velké diváky a ovlivňovat tak jejich vztah k přírodě. Proto po lišce, jezevci, kuně, medvědech, vlčatech a vydře přišla na řadu naše největší kočkovitá šelma – rys.

Madla a Ťap, štěně a malý rys. Seznámí se poté, co matka rysice tragicky zahynula, ale rysího sirotka naštěstí vypátral zoolog Aleš. Ten také dokáže, že rysík přežije a v Alešově pejskovi Madle najde nerozlučného kamaráda. Při jednom výletě se Alešovi zaběhnou a nenajdou cestu zpátky. A tak s nimi prožíváme dobrodružné putování Šumavou – hlubokými lesy, kolem horských jezer, slatin a samot i nejzapadlejšími končinami. Pro nezkušená mláďata je to putování plné nových objevů, ale také nebezpečí. Vždyť se Ťap málem utopí a střet s pytlákem se jim může stát osudným. Opětovné shledání s Alešem je o to radostnější.

Večerníček s úchvatnými obrázky šumavské přírody a jejích obyvatel zaujme malé i velké diváky dojemným příběhem i barvitým líčením krás jednoho z nejpůvabnějších koutů naší země.

Epizody na disku:

01 – Jak byl sám

02 – Jak ho zachránili

03 – Jak byli na výletě

04 – Jak se ztratili

05 – Jak poobědvali

06 – Jak byli u řeky

07 – Jak byli u jezera

08 – Jak přišli na hrad

09 – Jak viděli slatě

10 – Jak navštívili poustevníka

11 – Jak došli až do Bavor

12 – Jak byli v nebezpečí

13 – Jak se shledali

Na csfd.cz 63 procent.

Žánr: Dětský

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2006

Délka: 13 x 8 minut (104 minut)

Režie: Václav Chaloupek

Scénář: Václav Chaloupek

Hudba: Jaroslav Samson Lenk

Kamera: Jiří Bálek

Střih: Petr Maršík

Společnost: Česká televize

Hrají: Josef Somr (vypravěč), Madla (bavorský barvář), Ťap (rys ostrovid), Aleš Toman, Vladimír Zadražil, Jan Míša Černý, Jaroslav Vogeltanz a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: