Bontonfilm – Černočerná tma

Bontonfilm opět zařazuje do trafikové nabídky ve všední den dosud touto cestou neuvedený titul, ve čtvrtek 19. července 2012 měl na pulty dorazit v „limitovaném komiksovém" balení sci-fi akčňák Černočerná tma za cenu 149,- Kč. Tmy se bát nemusíte, bojte se toho, co je v ní. Jenže než tma nastala, posunulo se DVD v rozvozových plánech na pátek 20. července 2012

Denní světlo vás může spálit … ale temnota vás zabije!

Kosmická loď převážející čtyřicet pasažérů ve stavu hibernace se poblíž neznámé planety dostane do potíží. Střetne se s útvarem, který prolétá v těsné blízkosti, a loď je poničena. Aby zabránila nejhoršímu, musí pilotka Carolyn obětovat celý náklad. Uvažuje dokonce i o tom, že odpojí modul s hibernátory, nakonec to však neudělá a nouzově přistane na povrchu vyprahlé planety rozpálené věčnou září tří sluncí.

Přistání, které je spíše řízenou havárií, přežije pouze Carolyn a několik cestujících. Arabský imam se třemi syny, mladík Jack, geologové Shazza a Zeke, starožitník Paris a zatčený nebezpečný zločinec Riddick se svým strážcem Johnsem. Riddickovi se podaří uprchnout do pouště, ostatní se ho vydají hledat a současně se snaží najít vodu. Objeví přitom kostry obrovských zvířat a zchátralou opuštěnou stanici s téměř nepoškozeným záchranným modulem.

 

Mezitím Zeke, hlídající u trosek kosmické lodi, omylem zastřelí jednoho z pasažérů v domnění, že je to uprchlý vězeň. Když ho chce pohřbít, narazí na hlubokou díru, do níž ho vtáhnou podivní netvoři. Johnsovi se podaří chytit Riddicka, který musí neustále nosit mimořádně silné sluneční brýle, protože si nechal operovat oči tak, aby ve vězení viděl i ve tmě. Dohodnou se, že pokud pomůže ostatním přežít, zbaví ho strážce pout.

 

Další obětí neznámých příšer se v příšeří stanice stane jeden z Imámových synů. Podle Riddicka žijí netvoři v podzemí a na povrchu zabíjejí pouze za tmy. Dokud tedy svítí slunce, a to na planetu svítí neustále, nemají se na povrchu čeho bát. Carolyn však podle nalezeného modelu pohybu planet a sluncí soustavy zjistí, že jednou za dvaadvacet let dochází na planetě k dlouhému zatmění všech tří sluncí. A co je horší, další takové zatmění nastane za pár hodin. Pokud chtějí trosečníci přežít, musejí z planety odletět dřív, než nastane. A to znamená dopravit do opraveného záchranného modulu náhradní baterie z havarované lodi.

 

Zatmění však nastane dřív, a trosečníci jsou napadeni tvory, kteří vylétají z podzemních jeskyní. Přitom zahyne druhý z geologů a také další imámův syn. Ostatní shromáždí všechny funkční světelné zdroje a pod jejich ochranou se vydají k záchrannému modulu. Vede je Riddick, který potmě vidí. Při dramatické cestě, kdy musejí čelit přicházejícím útokům krvelačných příšer, zahynou další lidé.

Situace se stane téměř beznadějnou ve chvíli, kdy se spustí mohutný déšť a ochranná světla uhasí. Všichni se v poslední chvíli ukryjí v nepřístupné skalní průrvě a silný Riddick sám dotáhne baterie k modulu. Než budou moci zbylí trosečníci opustit nebezpečnou planetu, musejí vybojovat ještě poslední, rozhodující bitvu…

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 75: Původně nízkorozpočtové béčko se stalo velkým překvapením a základem rozrůstající se ságy. Film si naštěstí na nic velkého nehraje a přes nelogickou zápletku (jak by se ti tvorové na planetě asi vyvinuli a co by žrali?) díky kameře, režii a charismatu herců jde o velmi slušnou podívanou.

Zadní strana předchozího vydání 

Žánr: Akční / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 104 minut

Původní název: Pitch Black

Světová premiéra: 18. února 2000 – USA

Kinopremiéra v ČR: 6. července 2000

Režie: David Twohy

Námět: Jim Wheat, Ken Wheat

Scénář: Jim Wheat, Ken Wheat, David Twohy

Produkce: Tom Engelman, Ted Field, Scott Kroopf, Tony Winley

Hudba: Graeme Revell

Kamera: David Eggby

Střih: Anne McCarthy, Mary Vernieu

Kostýmy: Anna Borghesi

Společnost: Polygram Filmed Entertainment / Interscope Communications

Natáčeno: Queensland, Austrálie / Breakaways Reserve, South Australia, Austrálie / Coober Pedy, South Australia, Austrálie / Lunar Plains, Coober Pedy, South Australia, Austrálie / Moon Plain, South Australia, Austrálie / New Deal Studios – 4105 Redwood Avenue, Los Angeles, Kalifornie, USA / South Australia, Austrálie / Surfers Paradise, Queensland, Austrálie / The Breakaways, Coober Pedy, South Australia, Austrálie / Warner Bros. Movieworld – Pacific Highway, Oxenford, Queensland, Austrálie

Hrají: Vin Diesel (Richard B. Riddick), Radha Mitchell (Carolyn Fryová), Cole Hauser (William J. Johns), Keith David (Abu ‚Imam‘ al-Walid), Lewis Fitz-Gerald (Paris P. Ogilvie), Claudia Black (Sharon ‚Shazza‘ Montgomery), Rhiana Griffith (Jack / Jackie), John Moore John Ezekiel (John ‚Zeke‘ Ezekiel), Simon Burke (Greg Owens), Les Chantery (Suleiman), Sam Sari (Hassan), Firass Dirani (Ali), Ric Anderson (cizinec), Vic Wilson (kapitán Tom Mitchell), Angela Moore (mrtvý člen posádky), Peter Chiang (cestující v hibernaci), Ken Twohy (cestující v hibernaci), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Úvod k filmu od scénáristy a režiséra Davida Twohyho, Riddick: Kronika temnot – obrazová encyklopedie, Johnsův deník o pronásledování, Temná hrozba: Pohled do zákulisí, Hra začíná – Z natáčení Černočerné tmy, Komentáře – režisér David Twohy a herci Vin Diesel & Cole Hauser, režisér David Twohy, producent Tom Engelman a autor vizuálních efektů Peter Chiang, Pohled do temnoty – Trailery (Thunderbirds, Van Helsing, Riddick: Kronika temnot)