Amercom – Kosmos 43

Je pondělí 30. července 2012 a na stáncích je další číslo edice Kosmos z vydavatelství Amercom. Pod číslem 43 se skrývá DVD s časopisem (či časopis s DVD) za cenu 75,- Kč a jeho podtitul je jistě zajímavý nejen pro pravidelné kupující této edice: Hledá se E.T.: Existují mimozemšťané?

Je to otázka, která mnoha lidem nedá spát. Nutí je v noci pozorovat hvězdy a přemýšlet o různých možnostech. V naší galaxii jsou miliardy hvězd a vesmír obsahuje sto miliard galaxií. Je možné, že by v tak ohromném prostoru vznikl život pouze na Zemi?

V rámci projektu SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) jsou pomocí radioteleskopů i optických dalekohledů vyhledávány signály, jež by mohly pocházet od hypotetických mimozemských civilizací. Cílem probíhajících či plánovaných kosmických misí jsou Jupiterův měsíc Europa a největší měsíc Saturnu Titan. Najdeme-li na nich důkazy o tom, že tam existují či existovaly byť jen primitivní formy života, jak to ovlivní způsob, jakým vnímáme sami sebe? A co když se někdy setkáme s malými inteligentními stroji? Jsme na kontakt s jinou civilizací vůbec připraveni?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A je mimozemská civilizace připravena na kontakt s námi? Kdoví. Nevím, jak moc by nás ovlivnilo zjištění, že je život i jinde…ale občas, když se podívám v noci na hvězdy, musím dát za pravdu Carlu Saganovi, že pokud jsme ve vesmíru jediní, je to zbytečné plýtvání místem.

Obálka časopisu 

Život tam možná někde je, ale můžeme být pro něj tak primitivní, že se s námi nebude vůbec zahazovat. V jednom nejmenovaném filmu bylo konstatováno, že lidská komunikace je tak primitivní, že se na ní v některých oblastech vesmíru pohlíží jako na odpad. Kdoví, nicméně v tomto ohledu působí jako balzám knížka „Neználek na Měsíci", kterou teď čtu dcerce před spaním…

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2007

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků