Magic Box – Top Gun

Magic Box trafikanty nijak nešetří a v pondělí 6. srpna 2012 budou v prodeji v přebalu Retro edice hned dva kousky, za 199,- Kč také dorazí na pulty Top Gun. Pilot, který se řídí více svým instinktem než leteckými předpisy.

Díky atraktivní a působivé kombinaci akce, hudby a úžasných leteckých záběrů se stal z Top Gun kasovní trhák roku 1986.

Film přibližuje nebezpečí a vzrušení, které čeká každého pilota elitní školy vojenského námořního letectva. V roli troufalého Mavericka Mitchella na cestě za pozicí jedničky mezi piloty exceluje Tom Cruise. A jako civilní instruktorka, která Mavericka naučí pár věcí, co ve třídě nepochytíte, září Kelly McGillis.

Mladý pilot Pete Mitchell, přezdívaný Maverick, patří k nejschopnějším. Má však neustálé problémy s přísnými pravidly a hluboko v sobě nosí komplex viny za otce, vynikajícího letce, který zemřel za nejasných okolností.

Spolu s kolegou Goosme jsou vysláni na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru do školy pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Maverick je na to hrdý a hodlá se stát nejlepším bojovým pilotem ve vojenském námořnictvu. Avšak jeho hazardérství není obdivováno, naopak mu působí mezi kolegy a nadřízenými potíže, protože Maverick porušuje pravidla a oficiální předpisy. Jeho instinkt je pro něho důležitější.

Maverick se ve škole zamiluje do krásné expertky na nepřátelské letouny Charlie Blackwoodové. Když však žena jeho city opětuje, dostává se mladík po smrti přítele do těžké krize. Pokud se z ní nedostane, ohrožuje tím nejen život svůj, ale i svých kolegů. Zejména když se piloti poprvé ocitají ve skutečné bitvě.

Snímek byl inspirován novinovou reportáží o kalifornské základně, na níž jsou v kursech cvičeni nejlepší stíhací piloti z letek válečného loďstva k přímému boji s nepřítelem. Škola, zvaná Top Gun, vznikla po nepříliš dobrých zkušenostech USA ve vietnamské válce. Tvůrci se snažili při realizaci filmu o maximální míru autenticity a letecké sekvence tvoří dominantu celého příběhu.

Na imdb.com 67, na csfd.cz taktéž: Agitka US Army, obsazená líbivými tvářemi a doplněná skvělou muzikou.

Zadní strana

Žánr: Akční / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 105 minut

Původní název: Top Gun

Světová premiéra: 12. května 1986 – USA, New York

Režie: Tony Scott

Námět: Ehud Yonay (článek „Top Guns“)

Scénář: Jim Cash, Jack Epps Jr.

Produkce: Bill Badalato, Jerry Bruckheimer, Don Simpson, Warren Skaaren

Hudba: Harold Faltermeyer

Kamera: Jeffrey L. Kimball

Střih: Chris Lebenzon, Billy Weber

Společnost: Paramount Pictures

Natáčeno: Naval Training Center, San Diego, Kalifornie, USA / 102 Pacific Street, Oceanside, Kalifornie, USA / Fallon Naval Air Station, Fallon, Nevada, USA / Kansas City Barbeque – 610 W. Market Street, San Diego, Kalifornie, USA / Miramar Naval Air Station, San Diego, Kalifornie, USA / Mission Beach Plunge, San Diego, Kalifornie, USA / Oakland, Kalifornie, USA / Red Fox Room, San Diego, Kalifornie, USA / San Diego, Kalifornie, USA / USS Enterprise, San Diego, Kalifornie, USA / USS Ranger, San Diego, Kalifornie, USA / Windsock Bar & Grill, Lindbergh Field, San Diego, Kalifornie, USA

Hrají: Tom Cruise (Pete „Maverick“ Mitchell), Kelly McGillis (Charlotte „Charlie“ Blackwoodová), Val Kilmer (Tom „Iceman“ Kazanski), Anthony Edwards (Nick „Goose“ Bradshaw), Tom Skerritt (Mike „Viper“ Metcalf), Michael Ironside (Jester), John Stockwell (Cougar), Barry Tubb (Wolfman), Rick Rossovich (Slider), Tim Robbins (Merlin), Clarence Gilyard Jr. (Sundown), Whip Hubley (Hollywood), James Tolkan (Stinger), Meg Ryan (Carole Bradshawová), Adrian Pasdar (Chipper), Randall Brady (poručík Davis), Duke Stroud (šéf provozu Johnson), Brian Sheehan (Sprawl), Ron Clark (velitel), Frank Pesce (barman), Pete Pettigrew (Perry Siedenthal), Troy Hunter (radista), Linda Rae Jurgens (paní Metcalfová), T. J. Cassidy (sám sebe), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 maďarsky, 2.0 polsky, 5.1 turecky

Titulky: česky, anglicky, estonsky, litevsky, lotyšsky, maďarsky, polsky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný