Filmexport Home Video – Paklíč

Společnost Filmexport Home Video v úterý 18. září 2012 měla podle původního oznámení nabídnout za 99,- Kč další protektorátní film, nicméně nyní se objevuje v přehledech až s datem středy 19. září 2012. Tentokrát to bude krimikomedie Paklíč. Spisovatel detektivních románů se sám stane obětí rafinovaného podvodu.

Česká krimi komedie z roku 1944, ve které skoro nikdo není tím, za koho se vydává.

Úspěšný spisovatel detektivních románů Gabriel Anděl nedokáže snést, jak se mu jeho tvrdohlavá žena Lola věčně plete do řemesla, a tak dojde k závěru, že se s ní rozvede. Rozhodne se, že se odstěhuje do své venkovské vily. V tu chvíli se na scéně objevuje policejní inspektor Čepelka, který přichází s varováním, že nějací podvodníci se jeho jménem chystají dotyčný dům prodat bohatému Čechoameričanovi Fordsonovi. Manželé společně s inspektorem ihned vyrazí obhlédnout situaci.

Zatímco Čepelka odchází pro policii, Andělovi na místě skutečně najdou bandu zločinců, převlečených za služebnictvo. Brzy se však ukáže, že to zdaleka nejsou jediní podvodníci, kteří v tomto zamotaném případu figurují. Gabriela a Lolu proto čeká ještě nejedno překvapení.

Lupiči oba manžele uvězní ve sklepě. Fordson údajnému majiteli zaplatí za vilu šekem. Sám ve skutečnosti není žádným Čechoameričanem a jeho trik spočívá v tom, že napíše nekrytý šek na vyšší sumu, a rozdíl je mu proplacen v hotovosti. Podvodníci odjedou a poté, co havarují, ocitnou se v nemocnici. Manželé se vysvobodí a vracejí se domů. Údajný inspektor Čepelka, který jim mezitím vykradl byt, je brzy zatčen. Společně zažité dobrodružství oba manžele opět smíří…

Vkusná a stále zábavná komedie je dílem Miroslava Cikána, který vycházel z románu Eduarda Fikera a většinu hlavních rolí svěřil spolehlivě hvězdnému obsazení v čele s Oldřichem Novým a Jiřinou Steimarovou jako Gabrielem a Lolou Andělovými. Tradiční Jaroslav Marvan se objevil jako poněkud netradiční inspektor Čepelka, Miroslav Homola si zahrál podvodníka Kofilu a Ferenc Futurista čechoameričana Fordsona.

Na csfd.cz 75 procent: Podařená komedie plná nečekaných záměn, obsazená tehdejší hereckou elitou.

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1944

Délka: 88 minut

Premiéra v kinech ČR: 22. prosince 1944

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: Ivo Novák

Námět: Eduard Fiker (román Paklíč)

Scénář: Jaroslav Mottl, Miroslav Cikán

Produkce: Otakar Sedláček

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Václav Hanuš

Střih: Antonín Zelenka

Výtvarník: Josef Zezulka

Architekt: Štěpán Kopecký, Ferdinand Fiala

Zvuk: Antonín Rambousek

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Oldřich Nový (spisovatel detektivek Gabriel Anděl), Jiřina Steimarová (Lola, Andělova žena), Jaroslav Marvan (Vilibald Škarda alias inspektor Čepelka), Vlasta Hrubá (Lilian alias Vlasta „Frony" Škardová, dcera Škardy), Miroslav Homola (podvodník Kofila), Antonín Jirsa (podvodník Halama), Ferenc Futurista (podvodník Šajna alias Čechoameričan Fordson), Věra Hanslíková (služka u Andělů Anežka), Vladimír Řepa (podvodník Breburda alias nepravý notář), Eman Fiala (zloděj Petříček), Milada Smolíková (hospodská), Jiří Vondrovič (číšník), Antonín Holzinger (pravý policejní inspektor A. Čepelka), Jindřich Láznička (domovník u Andělů Václav Koníček), Antonín Strnad (advokát), Antonín Brož (ředitel hotelu), Miroslav Doležal (vrátný v hotelu), Josef Kemr (chlapec na kole), Josef Pehr (taxikář), Bolek Prchal (četník), Ladislav Janeček (četník), Karel Šmíd (železničář), Ota Motyčka (prodavač u benzinové pumpy Tonda), Bohuš Záhorský (redaktor), Alois Peterka (pokladník v bance), Josef Steigl (asistent pokladníka), Jaroslav Orlický (vrchní strážmistr), Frank Rose-Růžička (strážník), Karel Jelínek (strážník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný