Magic Box – Nepřítel před branami

Dalším možným titulem, který Magic Box aktuálně převlékl do přebalu Retro edice a mohl by se v úterý 14. srpna 2012 za 199,- Kč objevit v trafikách, je válečný thriller Nepřítel před branami. Někteří muži se rodí jako hrdinové.

Ve strhujícím velkofilmu ceněném jako „barvitá dramatizace jednoho ze zlomových okamžiků historie" září hvězdné herecké obsazení v příběhu, inspirovaném skutečnými událostmi.

Souboj ruského ostřelovače Vasilije Zajceva s německým rozvědčíkem majorem Königem. Ten dostal za úkol zlikvidovat vojáka z Uralu, který má pro sovětskou válečnou propagandu nesmírnou cenu. Německá strana věří a doufá, že smrt Vasilije by alespoň na čas ochromila bojeschopnost rudoarmějců u Stalingradu…

 

Píše se rok 1942 a v Rusku utahuje nacistická armáda smrtící smyčku. V září zuří bitva o Stalingrad, který je poslední velkou překážkou na cestě Německa k dobytí napadeného Sovětského svazu. Mezi vojáky přijíždějícími do rozbombardovaného města, kde se bojuje o každý dům, je také mladý uralský pastevec Vasilij Zajcev. Stává se svědkem útoku německých letadel na lodě převážející před Volhu posily a vidí, jak sovětští velitelé střílejí své vlastní vojáky, kteří se snaží z lodí uniknout. Zmatení nováčci musí hned po vylodění do boje, a protože je málo zbraní, vyzbrojen puškou je jen každý druhý. Dobře opevnění Němci zmasakrují jejich útok kulomety a k tomu navíc sovětští velitelé bez milosti zastřelí každého, kdo se obrátí na útěk. Vasilij uvízne uprostřed bojiště mezi mrtvolami vojáků a setká se tu s vyděšeným politickým komisařem Danilovem.

Zmocní se pušky a chladnokrevně postřílí skupinu německých vojáků, kteří táboří v ruinách. Danilov navrhne motivovat decimované obránce nějakým příkladem hrdinství, které by současně bylo nadějí i pro ostatní. Vybere si svého nového přítele Zajceva a udělá z něj velkého hrdinu, který den co den jako vynikající ostřelovač bojuje s nasazením života proti nepříteli.

 

Kromě Danilova se Vasilij v ruinách seznámí se Sašou, který tu přežívá s maminkou, a potká tu i dívku Táňu, která se mu líbila už na nádraží, ale dozvídá se, že ji miluje Danilov. Ten svého druha kvůli Táně opustí a Vasilij se musí utkat se svým protivníkem sám. Mezi tím totiž dorazil do německého hlavního štábu elitní německý sniper, kapitán König, který má za úkol zlikvidovat legendárního sovětského ostřelovače – Vasilije. Hned při prvním střetu se mu podaří zabít dva Vasilijovy kolegy.

 

Vasilij se s veteránem Kulikovem a mladším kolegou Voloďou vydá do trosek města s cílem najít a zabít Königa. Jejich výprava však nedopadne dobře. Z Königem nastražené pasti vyvázne živý pouze Vasilij. Malý Saša, který chodí Königovi čistit boty, Němci prozradí, kudy chodí Vasilij do boje. Ve skutečnosti však pracuje pro Vasilije, a tak zároveň ruského ostřelovač upozorní, kde na něj Němec čeká. Vasilij se Königa pokusí vlákat pasti, ale Němec ji prokoukne. Vasilij přežije jen díky Táně, která mu přijde na pomoc.

Mezi oběma ostřelovači se v hořícím městě rozpoutá malá soukromá válka spočívající především v dlouhém, téměř nekonečném čekání na chybu toho druhého, a v pokusech vlákat se navzájem do pasti. Obětí jejich souboje se postupně stávají další lidé, zejména z okruhu Vasilijových přátel. Mladý ruský ostřelovač se však nevzdává a je odhodlán dohrát hru nervů až do konce. Vede svou soukromou válku ve jménu odvahy, cti a vlasti.

Na imdb.com 75, na csfd.cz 81 procent: Jeden z nejlepších filmů o pekle Velké vlastenecké nenatočili Rusové… Škoda té nadbytečné romantiky.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Válečný / Thriller

Země původu: USA / Německo / Velká Británie / Irsko

Rok vzniku: 2001

Délka: 120 minut

Původní název: Enemy At the Gates

Světová premiéra: 7. února 2001 – Německo (Berlin International Film Festival)

Premiéra v ČR: 5. dubna 2001

Režie: Jean-Jacques Annaud

Scénář: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard

Produkce: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard, Roland Pellegrino, Jörg Reichl, John D. Schofield, Alisa Tager

Hudba: James Horner

Kamera: Robert Fraisse

Střih: Noëlle Boisson, Humphrey Dixon

Kostýmy: Gudrun Leyendecker, Janty Yates

Společnost: Paramount Pictures / Mandalay Pictures / KC Medien / Reperage / DOS / Little Bird / MP Film Management / Swanford Films

Natáčeno: Babelsberg, Potsdam, Brandenburg, Německo / Bavorsko, Německo / Kavallerieschule Kaserne Krampnitz, Potsdam, Brandenburg, Německo / Museumspark Baustoffindustrie, Rüdersdorf, Brandenburg, Německo

Hrají: Jude Law (Vasilij Zajcev), Ed Harris (major Erwin König), Rachel Weisz (Táňa Černova), Joseph Fiennes (komisař Danilov), Bob Hoskins (Nikita Chruščev), Ron Perlman (Koulikov), Eva Mattes (matka Filipová), Gabriel Thomson (Saša Fillipov), Matthias Habich (generál Frederich von Paulus), Sophie Rois (Ludmila), Ivan Shvedoff (Voloďa), Mario Bandi (Anton), Hans Martin Stier (generál Rudé armády), Clemens Schick (Němec), Mikhail N. Matveyev (děda), Alexander Schwan (mladý Vasilij Zajcev), Lenn Kudrjawizki (kamarád ve vlaku), Hendrik Arnst (tlustý plukovník), Claudius Freyer (velitel tábora), Dietmar Nieder (blonďatý kapitán), Bernd Lambrecht (kapitán), Jim Dowdall (Stubborn Feldwebel), Maxim Kovalevski (politruk / sniper), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 5.1 maďarsky, 2.0 polsky, 5.1 turecky

Titulky: česky, anglicky, estonsky, islandsky, litevsky, lotyšsky, maďarsky, polsky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný