Amercom – Kosmos 44

Dnes, tedy v pondělí 13. srpna 2012, máme opět možnost zakoupit další číslo časopisu s DVD z vydavatelství Amercom. Ano, je to Kosmos číslo 44 a za stálou cenu 75,- Kč nám pravděpodobně jedno z posledních čísel nabízí podtitul Po stopách velkého třesku 1. část: Vývoj vesmíru.

Před 13,7 mld. let se z jediného bodu o nekonečné hustotě zrodil náš vesmír. Ozvěny tohoto jevu jsou dodnes patrné ve formě reliktního záření. Než jsme je však zachytili, snažily se celé generace vědců pochopit, jak kosmos vypadá a jaké místo v něm vlastně zaujímáme.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Podle Aristotela měl vesmír tvar obrovské koule, v jejímž středu byla Země. Ptolemaios jeho představu zdokonalil určením trajektorií planet. Koperník do středu tohoto systému umístil Slunce, což Galileo potvrdil pozorováním a výpočty. Newton objasnil sílu, díky níž celá soustava drží pohromadě. A pak přišel Einstein se svou teorií relativity a novými zákony fyziky a celý náš pohled na vesmír se úplně převrátil…

Obálka časopisu 

A mě nezbývá než dodat mírně modifikovaný citát z MIB: „A před pěti minutama jsi věděl, že jsme na Zemi sami…" Inu, kdoví.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: nelze zjistit, dokument je rozdělen uprostřed na dvě části a nemá titulky

Délka: 48 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků